MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Saturday, Jul 27th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Zimní stadion

Kauza nezaplacených pronájmů ledů na zimním stadionu je ZAMETENA POD STŮL.

Vážení přátelé, v pátek jsem se sešel se zaměstnanci zimního stadionu a také se zástupcem vedoucího zimního stadionu Růžičkou. Obě strany mi potvrdili, že vyšetřování policie v kauze pronájmů ledů bylo zastaveno. Je to neuvěřitelné vzhledem k přímým výpovědím dvanácti osob, a to z obou nesvářených stran, které jasně hovoří o opakovaném porušování zákonů.

 
To stejné platí i pro čtyři zprávy Odboru kontroly magistrátu města. Myslím, že to byla škodová komise, která rozhodla na návrh Kolegia primátora (nejsem si přesně jistý oficiálním postupem), že škody z pronájmů ledových ploch už město řešit nebude.
 
 
 
K této kauze jsem viděl mnoho dokumentů, které ukazují na odpovědnost již nežijícího bývalého vedoucího odboru, ovšem zdaleka ne všechna odpovědnost padá na jeho hlavu. Nepohodlnost celé kauzy a její snaha zamést ji pod koberec naznačuje i plán magistrátu, neposkytnout mi v rámci žádosti o informace kopie těchto kontrolních výsledků. Přitom když jsem se pročítal jednou ze zpráv, napočítal jsem škodu ve výši asi jednoho milionu korun.
 
Kauzu montáže a demontáže při opravě druhé ledové plochy, za kterou měla soukromá firma inkasovat 140 000,- za práci, kterou vykonali zaměstnanci zimního stadionu, se nám také na oficiálních místech začíná uklízet.
 
O zimním stadionu si ještě budeme povídat, ale byl bych pomalu rád, kdybych znal názor Vás čtenářů na korupci. Nejsem snad jediný, kdo s tímhle prohnilým systémem úplatků, krádeží a zneužívání politické a úřední moci nesouhlasí.?
 
Ladislav Vrábel

Na zimní stadion se vrátil pan Růžička

Vážení přátelé, když už jsme u těch rezignací a soudů o svá pracovní místa pro město České Budějovice, máme tu ještě jednu novinku. Vzpomínáte na pana Růžičku ze zimního stadionu? Tak tenhle pán vyhrál soud a je zpět ve funkci, tuším že je zástupcem vedoucího zimního stadionu. Zaměstnanci již před nedávnem sepsali proti jeho návratu petici. Co si o tom myslet? Na jednu stranu pan Růžička asi nemá příliš dobré vztahy se zaměstnanci zimního stadionu, na stranu druhou jsem slyšel, že je to způsobeno tím, že pan Růžička vyžaduje, aby zaměstnanci pracovali a také jim údajně "sáhl" do jejich malých "kšeftíků".

 

V každém případě nyní si pan Růžička nechává od zaměstnanců vykat a požaduje vše písemně. Na zimním stadionu je také zavedený nový systém plateb, který by měl zabránit pronájmům bez odvodu poplatků. Pan Růžička prý také podal trestní oznámení, protože se mu z jeho plechové skříně ztratily francouzské parfémy. Pan Píša, vedoucí zimního stadionu, se s městem o svou funkci stále soudí, ale vypadá to pro něj více než nadějně.

Ladislav Vrábel

Na zimním stadionu se postrádá dalších sto tisíc

Vážení přátelé, před krátkou chvílí jsem zveřejňoval příspěvek, který jsem očekával od pondělního dopoledne. "Pane Vrábel, připomeňte všem, kdo ty hnusárny a udávání začal. Ukažte na sebe" Rád bych tedy odpověděl. První stížnost na zimní stadion jsem zaregistroval od jednoho zaměstnance zimního stadionu. Donesl mi dokumenty, které jsem dal k dispozici policii a policii jsem i oznámil podezření z kriminální činnosti na zimním stadionu. Následně mě kontaktoval jiný zaměstnanec zimního stadionu. Ani jeden z nich dodnes nezná totožnost toho druhého. Jména jsem prozradil pouze policii. Druhý zaměstnanec mě informoval také o trestné činnosti, ke které na zimním stadionu dochází. Vlastně jsem ještě dříve o finančních machinacích na zimním stadionu slyšel z úst dnešní radní za ČSSD paní Hajerové (ale v jiných souvislostech, než od zaměstnanců ZS) a jedné nejmenované známé - političky. Právě tato druhá "nejmenovaná" mě upozornila na podivné zakázky v podání bývalého primátora Tettera. Dokumenty a výpověď prvního zaměstnance, jenž mne kontaktoval, jsem původně chtěl předat paní Hajerové, tehdy vedoucí kontrolní výboru ZM, ta ovšem o informace ani o důkazy neměla zájem.

Eva Hajerová

Kontaktoval jsem tedy policii a vše předal jim. Co se týče pana Jiřího Zavorala, poprvé jsem o něm slyšel ,tedy poprvé jsem zaregistroval jeho jméno, od paní Hajerové v telefonu. Řekla mi, že je to slušný člověk a že problémy na zimním stadionu už řeší. Asi mi o něm ještě dříve vyprávěli i zaměstnanci zimního stadionu, ale těch informací bylo zpočátku tolik a nebyl jsem znalý problematiky, že jsem jméno vedoucího odboru nezaregistroval. Poté, co jsem mluvil s paní Hajerovou, jsem se na pana Zavorala zeptal svých známých a později jsem se zeptal i zaměstnanců zimního stadionu. O panu Zavoralovi všichni mluvili jako o slušném člověku. Tak jsem tedy i osobu pana Zavorala bral. Další, kdo mě zasvěcoval do zákulisí zimního stadionu a použil jméno pana Zavorala, byli propuštění pánové Píša (bývalý vedoucí zimního stadionu) a Růžička (zástupce vedoucího ZS). Ti tvrdí, že pan Zavoral plnil nařízení bývalého investičního náměstka Jelena. Chápu, že tragická smrt pana Zavorala vykolejila spoustu jeho přátel, vykolejila i mne a to jsem pana Zavorala nikdy neviděl, ale byl bych nerad, aby zde pokračovalo obviňování lidí, kteří k němu neměli nikdy ani negativní myšlenku, ani negativní slovo. Konec konců na tomto webu existuje kolonka "hledat..".

Abych tedy odpověděl. První "udání" přišlo ze strany zaměstnanců zimního stadionu, kteří již nebyli s to mlčet. S velkou pravděpodobností se báli, že by mohli být označeni za spolupachatele. První "hnusárny" začal nevím kdo, protože nevím, co tento výraz v příspěvku měl zastoupit. Jestli šlo o trestnou činnost, finanční machinace, popř. okrádání městské kasy, tam opravdu nevím, kdo s tím začal. 
Co se týče v názvu článku avizované stovky tisíc, tedy té ztracené stovky, podám jen stručnou informaci. Stále probíhá vyšetřování. Minulý týden se objevila faktura na provedené práce na ledové ploše. Práci vyfakturovala soukromá firma, šlo o částku kolem sta tisíc korun. To není zvláštní. Práci, tedy opravu, bylo třeba udělat. Práce byla udělána a zdá se, že dobře. Zvláštní je, proč město zaplatilo soukromé firmě okolo sta tisíc korun za práci, kterou podle mého zdroje provedli zaměstnanci zimního stadionu. ? Zimní stadion je opředen spoustou otázek a pomalu se jistě budeme dozvídat, co se vlastně na stadionu za těch několik posledních volebních období dělo. V rámci výstavby, přestavby, oprav, pronájmů, atd... Policie si z magistrátu města odnáší stovky, možná tisíce dokumentů k prostudování.

Ladislav Vrábel

Šéf stadionu končí, špatně platil faktury

 

Šéf stadionu končí, špatně platil faktury

České Budějovice - Budějovická radnice zjistila, že led načerno pronajímalo víc lidí.

Kvůli neoprávněným pronájmům ledu na zimním stadionu přijde o místo šéf odboru sportovních zařízení budějovické radnice Jiří Zavoral.

Personální zemětřesení na odboru sportovních zařízení budějovické radnice pokračuje. Poté, co loni vříjnu dostali kvůli 'černým' pronájmům ledu na zimním stadionu výpověď dva zaměstnanci, přijde nyní o místo i šéf odboru Jiří Zavoral. Deníku to potvrdily zdroje blízké vedení města.

Namátková kontrola faktur totiž prokázala, že led na zimním stadionu se pronajímal zadarmo i v době, kdy dva nyní propuštění zaměstnanci Pavel Píša a Roman Růžička byli mimo službu. Případem se zabývá kontrolní komise magistrátu; na policejní úrovni převzal nyní vyšetřování po okresním odboru protikorupční útvar krajské policie. Zároveň město očekává zprávu od takzvané škodové komise, která provedla hloubkovou kontrolu za léta 2007 až 2010.

„Nechali jsme si vytáhnout namátkou čtyři faktury z odboru sportovišť a zjistili jsme, že nesrovnalosti v hospodaření pokračují i v době, kdy už tam v minulosti nařčení zaměstnanci nejsou,“ říká primátor Juraj Thoma. „Na základě dalších šetření jsme zjistili, že v minulých letech se špatně vyplácely faktury v řádu statisíců korun,“ vysvětluje Thoma.

Gamexu i hokejistům

Výsledky všech dosavadních kontrol prokázaly, že faktury přijímali i lidé, kteří k tomu zjevně nemělioprávnění. Primátor předpokládá, že se černé pronájmy ledové plochy stanou jedním z bodů příštího jednání rady města a že z celé situace vyvodí i personální důsledky.

Dle informací Deníku přijde o své místo šéf odboru sportovních zařízení Jiří Zavoral. Na radnici ale zůstane, vedení města ho přeřadí na jinou pozici. „Ani k jednomu se zatím nebudu vyjadřovat,“ reagoval včera stručně Zavoral.

Led na zimním stadionu pronajímali zaměstnanci odboru zadarmo například firmám Gamex nebo HC Mountfield. Jde o desítky případů, škoda, kterou tak město utrpělo, může dosáhnout několika set tisíc korun.

Tajemník radnice Václav Suchopár v nejbližších dnech očekává konečnou zprávu 'škodové' komise, která zkoumala hospodaření odboru v letech 2007 – 2010. „Komise je složena z odborníků právníků a účetních, výsledky jejího šetření by tedy měly být těžko zpochybnitelné,“ myslí si pověřený tajemník magistrátu Suchopár.

Policie zatím v souvislosti s touto kauzou přijala dvě trestní oznámení. Jedno podal exnáměstek primátora František Jelen na neznámého pachatele, druhé naopak na něj propuštění Píša a Růžička. Kauzu nyní vyšetřuje krajská policie pod vedením Miroslava Kotyse, ten se ale odmítl k případu vyjádřit.

K novým zjištěním mlčí i Píša s Růžičkou. Dříve však tvrdili, že za nedostatky stojí Zavoral a Jelen. Hájili se, že jako techničtí pracovníci nemohou odpovídat za fakturaci a že plnili příkazy nadřízených. „Když jsem oponoval, že musím postupovat podle legislativy, pan náměstek Jelen odpověděl, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly,“ uvedl loni v říjnu Pavel Píša.

Kauza zimní stadion

Červenec 2010

Komise budějovické radnice zjistila, že zaměstnanci odboru sportovních zařízení pronajímali ledovou plochu na zimním stadionu zadarmo.

Srpen 2010

Případem se zabývá policie. Náměstek primátora František Jelen (ODS) nařkl dvě osoby z odboru sportovních zařízení, že přijímaly objednávky na pronájem ledu, aniž by k tomu měly oprávnění.

Říjen 2010

Jelen podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Nařčení Pavel Píša a Roman Růžička podávají trestní oznámení na Františka Jelena pro pomluvu.

14. říjen 2010

Píša a Růžička dostávají výpověď.

Leden 2011

Kontrola faktur prokázala, že na 'černých' pronájmech se podíleli i další zaměstnanci.

 

Autor:

Richard Vlasák

|Sdílet

Diskutovat (0)včera 10:25

Zdroj: Českobudějovický deník

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/sef-stadionu-konci-spatne-platil-faktury-20110125.html

 

Na zimáku dvě trestní oznámení

Vážení přátelé, šetření této kauzy začalo tak, že za mnou nezávisle na sobě přišli dva zástupci zaměstnanců zimního stadionu. Od nich jsem také dostal důkazy k tomu, že zde probíhá činnost, kterou bych myslím, mohl nazvat trestnou, i když nevím, v jakém stádiu je vyšetřování, takže bych nechtěl předjímat. Zaměstnanci věc popisovali tak, že viníkem byl pan Růžička. Ten měl pronajímat načerno ledové plochy a úplatu si brát. Nevím, jestli mě chtěli dotyční jen ovlivnit, ale v jistém období, když jsem požádal magistrát o informace k ledovým plochám, se v kanceláři pana Růžičky měl denně objevovat tehdy čerstvě odvolaný tajemník Řeřábek.Ten podle výpovědi měl pomáhat se zamazáváním stop tím, že měl vydat jakési nařízení, díky němuž bylo možno zpětně rozepsat pronájmy ledových ploch na zaměstnance magistrátu. Podle zaměstnanců je pan Píša v celé věci tak trochu nevinně, protože se jen snažil pomoci panu Růžičkovi, aniž tušil, co pan Růžička dělá.

Ten se měl údajně dělit s úplně někým jiným. Docela chápu, proč se v celé věci náměstek Jelen už po několikáté odvolává na chyby bývalého tajemníka magistrátu Řeřábka. Sám vím, jakým způsobem je schopný pracovat s nezákonnými dokumenty. Další, kdo v kauze figuruje, je Eva Hajerová, které jsem dokumenty nabídl. Tou dobou, bylo to ještě před odvoláváním primátora Thomy, jsem si myslel, že je Eva Hajerová poctivý člověk. Eva Hajerová, vedoucí kontrolního výboru zastupitelstva města, odmítla dokumenty s tím, že pan Zavoral je slušný člověk. Co se týče náměstka Jelena, dokážu si představit, že by někdy zavolal panu Zavoralovi, že potřebuje lístky na hokej, ale že by se nechal zatáhnout do něčeho takového, jako vybírání peněz z černého pronájmu ledových ploch. Tomu se mi tedy u náměstka Jelena věřit nechce. Vzhledem k tomu, že kromě svých soukromých aktivit zajišťuje investice Města ve výši 700 milionů za rok a současně připravuje stavbu letiště s dotací 500 milionů, mi připadá, že pokud by chtěl, mohl by se účastnit obchodů v jiných, vyšších, patrech. Tohle je opravdu styl Zdeňka Řeřábka.

 

Českobudějovický deník

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/na-zimaku-dve-trestni-oznameni20101011.html

 

Na zimáku dvě trestní oznámení

České Budějovice – První podal František Jelen na neznámého pachatele, druhé podezřelí na Jelena

Autor:
Redakce

dnes 12:36

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: Redakce

Případ černého pronájmu ledových ploch na zimním stadionu nabírá obrátky. Policie neřeší pouze chybějící faktury na asi 70 000 Kč, ale i nezaplacené storno poplatky, bruslení zadarmo pro zaměstnance magistrátu, policisty nebo hasiče. Padla již dokonce dvě trestní oznámení.

Na závěry policejního vyšetřování si musíme počkat. Podezření na podivné praktiky potvrdilo ale už mimořádné šetření odboru kontroly budějovické radnice. Závěrečná zpráva mluví o několikrát porušeném zákonu o účetnictví, nerespektování vnitřní zásady pro objednávání a přidělování pronájmů, několikrát nebyl dodržen ani schválený ceník.

Kvůli těmto podezřením podal náměstek primátora František Jelen na jaře trestní oznámení na neznámého pachatele. Podezřelými by měli být pracovníci správy zimního stadionu Pavel Píša a Roman Růžička. Ti ale obvinění odmítají a úder vrací trestním oznámením na náměstka Jelena pro pomluvu. „Jen se snaží zabránit postupu, který by vedl k personálním opatřením,“ vysvětluje si jejich krok Jelen.

Podle Růžičky a Píši za nedostatky stojí jejich nadřízený Jiří Zavoral, případně náměstek Jelen. Tvrdí, že jako techničtí pracovníci nemohou odpovídat za fakturaci a že vždy jednali v souladu s příkazy svýchnadřízených. „Několikrát jsem náměstka žádal, aby mi dal své představy písemně, nikdy jsem nic takového nedostal. Když jsem oponoval, že musím postupovat podle legislativy, pan náměstek odpověděl, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly,“ reaguje na zjištění odboru kontroly Píša. „Je to lež,“ tvrdí Jelen. „Navíc za písemná opatření je odpovědný pouze tajemník magistrátu a tím byl v té době Zdeněk Řeřábek,“ dodává.

Pronájmy ledové plochy - zastupitel Růžička

Vážení přátelé, to se tak ke mě jednou dostala informace o tom, že si mám dávat pozor, že Zdeněk Řeřábek byl sice odvolán z funkce tajemníka, ale že byl den nato viděn na zimním stadionu ve společnosti pana Růžičky a že něco "kuli". Hledal jsem tedy (nejen v paměti), kdo že to pan Růžička je. Vzpomněl jsem si na dva mladé pány, asi v mém věku, kteří za mnou před několika měsíci přišli a vyprávěli mi, co všechno jim pan Růžička tropí v Boršově nad Vltavou.

Pánové, ti dva, kteří byli u mě na návštěvě, staví dům v Boršově. Krásné to místo. Sám jsem před deseti lety prohlásil, že pokud dům tady v okolí Budějovic, rozhodně vyhrává Boršov. Řeka, skály, lesy a to vše na jednom místě a s městskou do Budějovic. Pánové nejsou sami, kdo v místě staví dům, stavitelů je více, jde o místo, kde má vyrůst několik rodinných domů. K této oblasti výstavby vede cesta. Tato cesta je jejich noční můrou více než rok. Na této cestě totiž stojí dopravní značka "zákaz vjezdu" a oni jako stavitelé tak vlastně nemohou na svůj pozemek, aby mohli stavět. Na první pohled to vypadá jako banální záležitost, ale to nemusí být, když Vám osazení dodatkové tabulky chce překazit zastupitel obce, který má okolo sebe pár jánabráchistů a nemá zábran. Společně s pány staviteli jsme řešili úřední postup k osazení dodatkové tabulky. Volali jsme architektům, stavebníkům i politikům a ptali se na rady. Došli jsme k tomu, že by měl dopravní podnik vydat rozhodnutí a obec Boršov nad Vltavou by měla značku osadit doplňkovou tabulkou, jenže... Právě. Jenže.. Jenže vedoucí dopravního odboru magistrátu Českých Budějovic, který věc údajně řešil, je Ing. Mráz, nám známý porušovatel zákonů při správním řízení. Ing. Mráz byl tou dobou podřízeným Zdeňka Řeřábka a z vlastní zkušenosti vím, že je ochotný porušit leckterý zákon či předpis, o morálních hodnotách nebo slušnosti nemluvě, jen aby nedostal na zadek od svého nadřízeného, již zmiňovaného Zdeňka Řeřábka.To ovšem pánové ani netušili. O přátelství Růžičky a Řeřábka věděli, ale že Mráz je s nimi jedna ruka, netušili. Možná proto už rok zoufale bojují o takovou "drobnost", kterou je doplňková cedulka k dopravní značce. Zeptal jsem se jich, o co tam doopravdy jde. Nechápal jsem, proč by někdo přes rok škodil stavitelům, kteří jen chtějí vjet na svůj pozemek. Bylo mi řečeno, že pan Růžička má kousek odsud také pozemek, ale bohužel k němu nemá příjezdovou cestu. Pro naše pány se tak otevírá další možnost, jak se dostat ke svým rozestavěným domům - postavit novou cestu, která k těmto pozemkům povede. Cestu okolo pozemku pana zastupitele Růžičky. Pan Růžička by byl určitě velice rád, kdyby mu někdo vybudoval na své náklady cestu k jeho pozemku.

Zdroj: MVCR

Tak na tohle jsem si tedy vzpomněl. Druhý den se ke mě náhodou opět dostaly informace právě o panu Růžičkovi. O tom, jak jej přítel dostal na dobré místo a on se mu odvděčil, o nedokončené základní škole a jiné a jiné informace. Pak ale také ta zásadní. O pronájmu ledových ploch. takže o co vlastně jde?

Pronájem ledových ploch má na starosti pan Růžička. Když si chcete pronajmout ledovou plochu, je třeba oficiálně požádat. Evidentně je hodně těch, kterým vyhověno nebylo, přičemž hodně soukromých subjektů dostává led prakticky neustále. Proč asi? Dokonce mi někteří řekli, co za to panu Růžičkovi dali, aby se na led dostali. Když je Vám vyhověno MUSÍTE ZAPLATIT ZA PRONÁJEM DOPŘEDU. Za pronájem ledové plochy se platí převodem z účtu nebo na pokladně magistrátu. S dokladem o zaplacení pak jdete za panem Růžičkou a ten na základě dokladu o zaplacení vypíše informační list o zaplacení pro vrátnici stadionu. Na základě informačního listu o zaplacení  pak vrátný hokejisty vpustí na led. Jak je tedy možné, že poté, co jsem požádal magistrát o kopie faktur za pronájem ledové plochy za asi deset různých dní v rozmezí roka a půl, se na pokladnu magistrátu dostavil pan Růžička a jeho nadřízený Píša a společně složili do městské pokladny asi sedmdesát tisíc? A jaktože paní Hajerová z kontrolního výboru zastupitelstva města přes mé upozornění na žádné pochybení nepřišla? Dokonce si ode mě ani nevzala důkazní materiály, a to byla jedinou osobou magistrátu, které jsem tyto dokumenty nabídl. Jen mi řekla, že pan Zavoral je slušný člověk (což nerozporuji, jelikož pana Zavorala neznám) a věc utichla v kříku na primátora Thomu kvůli pětikoruně na hodinu navíc u odměn lidem, kteří pracují pro město.

Někteří lidé mi potvrdili, že peníze za ledové plochy dávali přímo panu Růžičkovi do ruky. Že by ty peníze, které chyběly v městské pokladně, když jsem se zeptal na oněch pár dní? A kolik peněz v městské pokladně chybí doopravdy? Rok má 365 dní. A pohádka, kterou vymyslel pan Růžička s panem Řeřábkem? Že tyto plochy měl pronajaté HC Mountfield za pět set na hodinu a pak je odřekli a pan Růžička je prodal soukromým osobám, ale protože už byly zaplacené, tak se napsalo, že už jsou zaplacené i když nebyly a vlastně byly zaplacené až později? Ano, v HC Mountfield jsou dva pánové, kteří s tímto pomohli. Zatím je nemusíme jmenovat. Předpokládám, že tak jako i nadřízený pana Růžičky Píša, dodnes věří pohádce pana Růžičky, že led měli zaměstnanci zimního stadionu zdarma a proto tam chyběli ony peníze. Ale kdo pane Růžičko může věřit tomuhle? Věc pravděpodobně velice rychle začne vyšetřovat policie a proč myslíte, že by měli zaměstnanci lhát? Aby nebyli propuštěni jako onen vrátný podezřelý z toho, že právě on vynesl informace ven? To jste se bohužel netrefil a zaměstnance jste si moc nenaklonil. Nemyslím si, že by lhali, zvlášť když máme výpovědi některých z nich. Spíš si myslím, že budou raději, když pravda vyjde na denní světlo.

Že celá tato věc je v kompetenci bývalého tajemníka Řeřábka, který v posledních týdnech strávil v kanceláři pana Růžičky hodiny a hodiny času, potvrdil i náměstek Jelen. Pravděpodobně mu dělal osobního asistenta při skartaci materiálů. Hromadná skartace materiálů a mazání počítače započala ještě v ten den, když jsem na magistrát podal žádost o faktury za pronájmy. Pan Růžička prý pobledl a týden skoro nemluvil. Teď už podle svých podřízených je zase v pořádku a vesele si pere své soukromé prádlo v pračce, která slouží k pracovním účelům, hned poté, co se malovalo na zimním stadionu si ve stejných barvách vymaloval dům a dnes se vrátil z dovolené v Chorvatsku. No vida a hned tolik slávy.

A mezitím neustále probíhá soud o vyklizení pizzerie. 21. července máme další stání. Starý primátor Tetter samozřejmě nepokračuje v narovnávání vztahů mezi městem a Fresh Pizzerií u Žáby. Naopak. Zdeněk Řeřábek je jeho velkým přítelem a chráněncem. On jej dosadil na post tajemníka.

Ladislav Vrábel