MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč pouštěli na led zadarmo?

České Budějovice - Z některých pronájmů kluziště na českobudějovickém zimním stadionu nemělo mít město ani korunu

V českobudějovické Budvar aréněbylo v posledních týdnech více horko, než se na dané místo nebo období sluší. Na povrch vypluly podivné praktiky zdejších zaměstnanců, které umožnily některým zájemcům využívat během loňského roku led zadarmo.

Pronájmy ledové plochy byly podrobeny kontrole. Zjištění, ke kterým došla komise v čele s vedoucím odboru sportovních zařízení magistrátu Jiřím Zavoralem, byla šokující. V městské pokladně chybělo přes sedmdesát tisíc korun. Ještě větší podivení však vzbuzuje fakt, že dlužná částka byla v den kontroly uhrazena. Náhoda?

Podle všech informací vznikl dluh zřejmě tím, že jeden ze zaměstnanců arény poskytoval plochy v časech, kdy je nenadále uvolnil tým HC Mountfield, zadarmo firmám i jednotlivcům. Podle šéfa odboru Zavorala se jedná o pouhé administrativní pochybení způsobené většími objednávkami plochy ze strany místního hokejového klubu, než jaké nakonec mohl využít.

O tom, že někteří zájemci měli na led nestandardní přístup ale svědčí fakt, že se bez problémů vyhnuli jinak přísným pravidlům.

Ta vyžadují rezervaci ledové plochy, včasnou úhradu pronájmu a umožňují vstup na stadion pouze tehdy, když se dotyčná skupina sportovců na vrátnici prokáže dokladem o zaplacení. Na nesrovnalosti by možná nikdo nepřišel, kdyby se o věc nezajímal budějovický podnikatel Ladislav Vrábel, který na podivné pronájmy ledové plochy upozornil i Deník.

Podle zákona o informacích si vyžádal materiály, které se vztahují k veřejnému majetku.

Na základě přesných informací, jež Vrábel magistrátu poskytl, pak zastupující tajemník magistrátu Václav Suchopár zahájil výše zmíněné kontroly.

„Byl jsem překvapen zejména z toho, že jsem se o takové věci nedozvěděl od svých podřízených, ale od člověka z vnějšku,“ vysvětluje Suchopár. „Selhaly všechny vnitřní kontrolní mechanismy. Figurují tam stále stejná jména firem i jednotlivců,“ poukazuje Suchopár.

Případ podle něj může mít i personální dohru. Napříště chce Suchopár zavést také transparentní zveřejnění všech pronájmů ledové plochy na internetu.

I náměstek primátora František Jelen, odpovědný za správu veřejných statků, chápe vrácení peněz narychlo za přiznání chybujících zaměstnanců arény. „Rok a půl se to ale nesnažili napravit.“ Osobní odpovědnost vidí František Jelen ale i v přístupu nadřízených úředníků radnice. „Jako náměstek mám na starosti metodické zpracování agendy, praktická správa spadala pod tajemníka Zdeňka Řeřábka,“ doplnil souvislosti Jelen.

Autor: Richard Vlasák

Českobudějovický deník

http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/-proc-pousteli-na-led-zadarmo20100709.html