MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Šéf stadionu končí, špatně platil faktury

 

Šéf stadionu končí, špatně platil faktury

České Budějovice - Budějovická radnice zjistila, že led načerno pronajímalo víc lidí.

Kvůli neoprávněným pronájmům ledu na zimním stadionu přijde o místo šéf odboru sportovních zařízení budějovické radnice Jiří Zavoral.

Personální zemětřesení na odboru sportovních zařízení budějovické radnice pokračuje. Poté, co loni vříjnu dostali kvůli 'černým' pronájmům ledu na zimním stadionu výpověď dva zaměstnanci, přijde nyní o místo i šéf odboru Jiří Zavoral. Deníku to potvrdily zdroje blízké vedení města.

Namátková kontrola faktur totiž prokázala, že led na zimním stadionu se pronajímal zadarmo i v době, kdy dva nyní propuštění zaměstnanci Pavel Píša a Roman Růžička byli mimo službu. Případem se zabývá kontrolní komise magistrátu; na policejní úrovni převzal nyní vyšetřování po okresním odboru protikorupční útvar krajské policie. Zároveň město očekává zprávu od takzvané škodové komise, která provedla hloubkovou kontrolu za léta 2007 až 2010.

„Nechali jsme si vytáhnout namátkou čtyři faktury z odboru sportovišť a zjistili jsme, že nesrovnalosti v hospodaření pokračují i v době, kdy už tam v minulosti nařčení zaměstnanci nejsou,“ říká primátor Juraj Thoma. „Na základě dalších šetření jsme zjistili, že v minulých letech se špatně vyplácely faktury v řádu statisíců korun,“ vysvětluje Thoma.

Gamexu i hokejistům

Výsledky všech dosavadních kontrol prokázaly, že faktury přijímali i lidé, kteří k tomu zjevně nemělioprávnění. Primátor předpokládá, že se černé pronájmy ledové plochy stanou jedním z bodů příštího jednání rady města a že z celé situace vyvodí i personální důsledky.

Dle informací Deníku přijde o své místo šéf odboru sportovních zařízení Jiří Zavoral. Na radnici ale zůstane, vedení města ho přeřadí na jinou pozici. „Ani k jednomu se zatím nebudu vyjadřovat,“ reagoval včera stručně Zavoral.

Led na zimním stadionu pronajímali zaměstnanci odboru zadarmo například firmám Gamex nebo HC Mountfield. Jde o desítky případů, škoda, kterou tak město utrpělo, může dosáhnout několika set tisíc korun.

Tajemník radnice Václav Suchopár v nejbližších dnech očekává konečnou zprávu 'škodové' komise, která zkoumala hospodaření odboru v letech 2007 – 2010. „Komise je složena z odborníků právníků a účetních, výsledky jejího šetření by tedy měly být těžko zpochybnitelné,“ myslí si pověřený tajemník magistrátu Suchopár.

Policie zatím v souvislosti s touto kauzou přijala dvě trestní oznámení. Jedno podal exnáměstek primátora František Jelen na neznámého pachatele, druhé naopak na něj propuštění Píša a Růžička. Kauzu nyní vyšetřuje krajská policie pod vedením Miroslava Kotyse, ten se ale odmítl k případu vyjádřit.

K novým zjištěním mlčí i Píša s Růžičkou. Dříve však tvrdili, že za nedostatky stojí Zavoral a Jelen. Hájili se, že jako techničtí pracovníci nemohou odpovídat za fakturaci a že plnili příkazy nadřízených. „Když jsem oponoval, že musím postupovat podle legislativy, pan náměstek Jelen odpověděl, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly,“ uvedl loni v říjnu Pavel Píša.

Kauza zimní stadion

Červenec 2010

Komise budějovické radnice zjistila, že zaměstnanci odboru sportovních zařízení pronajímali ledovou plochu na zimním stadionu zadarmo.

Srpen 2010

Případem se zabývá policie. Náměstek primátora František Jelen (ODS) nařkl dvě osoby z odboru sportovních zařízení, že přijímaly objednávky na pronájem ledu, aniž by k tomu měly oprávnění.

Říjen 2010

Jelen podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Nařčení Pavel Píša a Roman Růžička podávají trestní oznámení na Františka Jelena pro pomluvu.

14. říjen 2010

Píša a Růžička dostávají výpověď.

Leden 2011

Kontrola faktur prokázala, že na 'černých' pronájmech se podíleli i další zaměstnanci.

 

Autor:

Richard Vlasák

|Sdílet

Diskutovat (0)včera 10:25

Zdroj: Českobudějovický deník

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/sef-stadionu-konci-spatne-platil-faktury-20110125.html