MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Úředníci rozdělující evropské peníze nadržovali západu Čech


Úředníci rozdělující evropské peníze nadržovali západu Čech

Ilustrační foto - Euro, peníze, bankovky - ilustrační foto.

vydáno: 06.12.2010, 09:50 | aktualizace: 06.12.2010 09:54

České Budějovice - Dva muži obvinění z pletich při rozdělování evropských peněz pro Jihočeský a Plzeňský kraj údajně na přání politiků zvýhodňovali projekty ze západních Čech. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN), které mají k dispozici přesné znění obvinění. Kvůli policejnímu vyšetřování 5. výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad bylo o rok zpožděno vyplácení dotací a všechny podané projekty byly posuzovány znovu. Po přehodnocení řada původně úspěšných projektů neuspěla.

 

Policií stíhaný bývalý ředitel Úřadu regionální rady Jihozápad Jiří Trnka si myslí, že celá kauza vznikla spíše proto, že nevyhověl zadání některých regionálních politiků. Obvinění považuje za absurdní, uvádějí LN. Trnka podotkl, že při původním hodnocení dostaly jihočeské projekty o zhruba 600 milionů více než plzeňské. Po přehodnocení výzvy dostaly západočeské projekty o zhruba 300 milionů víc než původně. To považuje vzhledem ke svému obvinění za paradoxní. Pro 5. výzvu bylo určeno 3,75 miliardy korun. Původně uspělo 177 projektů, po přehodnocení jich dotaci získalo 140.

Žádostem z Plzeňského kraje měl prý Trnka pomáhat proto, že by jinak plzeňští politici neodsouhlasili všechny vybrané žádosti a peníze by nakonec nebyly vyplaceny. To by podle policie znemožnilo realizaci řady projektů, na nichž mají zájem někteří regionální radní. Podle LN se jedná zejména o náměstka jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS) a současného hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD). Trnka popírá, že by byl některým z těchto politiků ovlivňován. Kuba LN řekl, že do hodnocení žádného konkrétního projektu nezasahoval.

Podle Trnky by policie měla oba politiky také obvinit, pokud podle ní hodnocení ovlivňovali. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality se až do závěru vyšetřování nebude k případu vyjadřovat. Jeho mluvčí Roman Skřepek podotkl, že nelze vyloučit, že obvinění bude nakonec rozšířeno na další lidi.

 

Autor: ČTK
www.ctk.cz