MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Thomu opět zvolili primátorem

Českobudějovický deník
 
 

Thomu opět zvolili primátorem

České Budějovice /FOTOGALERIE/ – Pro návrat Ivany Popelové do pozice náměstkyně nehlasovali navzdory smlouvě všichni členové koalice

Autor:
Redakce

30×dnes 10:43aktualizováno dnes 13:13

 Staronovým primátorem Českých Budějovic se stal v úterý Juraj Thoma. Lídrovi hnutí Občané pro Budějovice (OPB) budou coby náměstci krýt záda Miroslav Joch a Petr Podhola (ČSSD), Kamil Calta (TOP 09) a Ivana Popelová (OPB). Rozhodli o tom přesně podle koaliční dohody na svém prvním povolebním zasedání noví zastupitelé krajského města.

„Chtěl bych dosáhnout toho, aby bylo toto volební období co nejklidnější, z toho minulého jsem si odnesl osobní ponaučení, spousty věcí bychom se měli vyvarovat,“ zmínil Thoma ve své krátké úvodní řeči. Na mysli má především spolehlivost jednotlivých aktérů politiky. „Hodně záleží na důvěře, aby lidi byli ochotni dostát svému slovu,“ vysvětlil.

Volby náměstků jako by mu daly za pravdu. Zatímco Miroslav Joch (ČSSD) získal 41 hlasů, museli jej tedy podpořit i zastupitelé opozice, tak Ivana Popelová obdržela pouze 26 hlasů. Nadpoloviční většiny hlasů dosáhla těsně o 3 hlasy vycházející z koaličních řad.

Oproti minulým volebním obdobím bude město „za peníze“ spravovat kromě primátora ještě 5 uvolněných radních a jedna zastupitelka. Mimo již zmíněných náměstků primátora Jocha, Calty, Popelové a Podholy to bude Eva Hajerová, která obsadí místo radní zodpovědné za činnost územních komisí. Uvolněnou pro práci v zastupitelstvu bude i koalicí zvolená předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková (TOP 09). Přitom opoziční ODS navrhovala úspornější variantu.

„Měli bychom se chovat hospodárně, jeden uvolněný zastupitel ve volebním období nás přijde na 2,5 milionu korun, to by stačilo financovat dva roky provoz noční linky,“ zasazoval se o zachování stejného počtu uvolněných zastupitelů jako v minulém období, tedy šesti členů, lídr ODS Vladimír Brůha.

Thomova koalice ovládla město, ale jednoduchou pozici mít rozhodně nebude. Opozice v podobě KSČM a ODS ukázala na prvním jednání zastupitelstva v novém volebním období svou sílu a koalice OPB, ČSSD a TOP 09 své slabiny. Pokud bude chtít prosadit svůj program, budou se muset menší koaliční partneři vypořádat s vnitřní opozicí.

V diskusi o počtu placených politiků zástupci KSČM oproti ODS prosazovali jejich navýšení. Stanislav Křída (KSČM) navrhl zvolit ještě dalšího uvolněného zastupitele, a to předsedu kontrolního výboru. „Jestliže usilujeme o zprůhlednění chodu radnice, měl by takový člověk být na radnici denně,“ argumentoval Křída.

Koalice ale byla pevná, a tak i návrh KSČM neprošel pod tíhou 29 hlasů z řad OPB, ČSSD a TOP 09.

Všechna hlasování, která se příčila původnímu návrhu koalice, byla zkouškou její pevnosti. To ostatně přiznal i lídr ODS Vladimír Brůha:
„Některá hlasování ukázala, že koalice není jednotná, a naše návrhy byly jejím testem.“ Podobně se vyjadřoval i bývalý hejtman a doyen klubu ODS Jan Zahradník po volbě Ivany Popelové: „Tato koalice bude velice křehká.“

Juraj Thoma se stal primátorem s podporou 29 hlasů. Nehlasovali pro něj tedy 2 koaliční zastupitelé. V kuloárech se spekuluje o Blance Procházkové (ČSSD), která se svými výhradami ani vůči lídrovi OPB Juraji Thomovi, ani vůči stávajícímu koaličnímu uspořádání netají.

Nejistota panuje kolem druhého hlasu, který nepřišel buď od nového zastupitele Ondřeje Flašky (ČSSD), který je spojován právě s Blankou Procházkovou, nebo od Barbory Liškové (TOP 09). Lišková je předsedkyní městského výboru a stojí za vyškrtnutím Jiřího Kořínka (TOP 09) z pátého místa na kandidátce pravicové strany těsně před ukončením lhůty na změny kandidátních listin.

Nervozita koalice byla patrná z vyvolání porady klubů před volbou náměstka pro školství a sociální věci Petra Podholy (ČSSD), která následovala po volbě Ivany Popelové (OPB). Jiří Šesták (OPB) si vyžádal přestávku právě za tímto účelem: „Chceme vědět, co se děje. Všimněte si, jak klesá počet hlasů pro koaliční kandidáty.“ Podle Vladimíra Brůhy (ODS) však šlo spíš o nespokojenost zastupitelů s prací Popelové v minulém volebním období. Nakonec byl Petr Podhola podpořen 32 hlasy, tedy i jedním opozičním, a OPB a TOP 09 splnily závazky vyplývající z koaliční smlouvy.

Eva Hajerová (ČSSD), uvolněná radní pro jednání územních komisí, přes proklamovanou snahu ODS ušetřit, byla zvolena 40 hlasy.

O neuvolněné členy rady byla svedena mezi vládu přebírající koalicí a opozicí hlasovací bitva. ODS si nejdříve vzala přestávku na jednání klubu a poté navrhla do rady svého lídra Vladimíra Brůhu, Petra Maroše a Františka Jelena. Již před volbami často zmiňovanou paritou v radě se oháněla KSČM a navrhovala za sebe zástupce Stanislava Křídu a Ivana Tekela. Ani v tomto případě nezískala opozice na svou stranu nadpoloviční většinu mandátů. Přesto pro Brůhu muselo hlasovat ještě i 7 zastupitelů buď z KSČM, nebo i koalice.

Hlavní představitelé OPB, ČSSD a TOP 09 si nemohli oddechnout ani v otázce volby předsedů kontrolního a finančního výboru.

I zde vyrukovala ODS a KSČM se svými kandidáty. V případě předsedy kontrolního výboru zaručovala koaliční smlouva jeho místo opozici, a proto ani svého favorita na tuto funkci koalice neurčila. Překvapivě nebyl na předsedu kontrolního výboru navržen lídr ODS Vladimír Brůha, ale vedoucí odboru evropských záležitostí krajského úřadu a čerstvý zastupitel Petr Maroš (ODS). Komunisté podporovali svého lídra Ivana Nadberežného. Stejně jako i při jiných úterních hlasováních nově zvoleného zastupitelstva rozhodovaly osobní vztahy mezi politiky z předchozího období, zejména štěpení v ODS, již opustili někteří současní členové OPB. Proto byl i hlasy koalice předsedou kontrolního výboru zvolen Ivan Nadberežný (KSČM). Petr Maroš byl totiž některými koaličními zastupiteli obviňován z podílu na odvolání někdejšího a nyní znovuzvoleného primátora Juraje Thomy (OPB) v červnu letošního roku.

Petra Šebestíková (TOP 09) byla předsedkyní finančního výboru zvolena křehkou většinou dvou hlasů. Její protikandidát Vladimír Brůha (ODS) v čele finančního výboru již stál, ovšem 15 hlasů na jeho zvolení nestačilo.
 

RICHARD VLASÁK
HANA SVÍTILOVÁ