MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Budějovičáci se mohou jít klouzat. Vlastně nemohou, primátor to zarazil

     Vážení přátelé,
  
     na radnici tomu říkají "tetterova pomsta". Je to další z kousků které vedou k vylidnění centra Českých Budějovic. Zvyky běžné ve zbytku Evropy, vyjít si s rodinou o víkendu do města, do divadla, do kina, nebo třeba si zabruslit na náměstí, se pomalu vytrácí. Místo toho ovšem můžeme navštívit některé z našich krásných nových obchodních center. Má to výhodu. Maltu dnes koupíte i v neděli a vyberete si od několika výrobců a na "drivu" si ji naložíte do automobilu přímo z regálu novodobého kostela.
 
    Ladislav Vrábel 
 
Parlamentní listy 
 
 

Budějovičáci se mohou jít klouzat. Vlastně nemohou, primátor to zarazil

Budějovičáci se mohou jít klouzat. Vlastně nemohou, primátor to zarazil

24.11.2010 12:18 - Dosluhující primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter (KDU-ČSL) zarazil spolu s kolegy z vedení radnice tradiční zimní bruslení na náměstí. Z důvodu úspor se kluziště před radnicí letos realizovat nebude, prý kvůli „nedohodě“ s Jihočeským krajem.

Každý rok zde od adventu až do Tří králů mohli zájemci zdarma bruslit na umělém kluzišti. Letos je tomu jinak.

„Jihočeský kraj, který s námi spolupracoval a měl letos rozdělit peníze, tedy částku 1,5 milionu korun, nám je neposkytl a vzkázal, ať si to vyřídíme s Jadernou elektrárnou Temelín, která byla jedním ze sponzorů," uvedl Tetter.

Důvodem je hlavně nedostatek financí. Polovinu nákladů na provoz hradila Jaderná elektrárna Temelín. Letos ale příspěvky rozdělila jiným způsobem, respektive nechala o nich rozhodovat Jihočeský kraj.

„Město písemně Jihočeský kraj požádalo o sdělení, zda i můžeme počítat s 1,5 milionem korun jako v loňském roce. Kraj odpověděl, že nikoli, že od nich žádné peníze nedostaneme, a všechno si musíme vyřizovat s Temelínem. Z těchto důvodů jsme to letos nerozjeli," upřesnil primátor.

Důvodem je prý to, že smlouvy se musí uzavírat dlouho dopředu, a pro magistrát by bylo neúnosné, aby něco objednal, nezískal na to ve finále prostředky a musel z rozpočtu dát kromě svých 1,3 milionu korun ještě dalších 1,5 milionu korun, které by jinak získali od JETE. „Než tohle riziko, tak to raději nic," dodal Tetter.

Na vině jsou napjaté vztahy město - kraj?

Vztahy mezi Jihočeským krajem a magistrátem nebyly nikdy idylické a někteří lidé z magistrátu za vším vidí jakési „osobní vyřizování účtů". Kraj ovšem oficiálně tvrdí, že vše je nastaveno jinak, než v předchozích letech a tudíž se město mělo dohodnout s Temelínem.

Namísto kluziště před českobudějovickou radnicí tak dostanou větší prostor prodejci vánočního zboží. Loni bylo na náměstí Přemysla Otakara II. asi 120 stánků, letos je jich zatím přihlášeno už 108 zájemců.

Jejich počet tak zcela jistě převýší loňské číslo. Aby prodejní stánky dostatečně splynuly s atmosférou Vánoc v historickém centru města, měli by ale jejich majitelé dodržovat jistá pravidla.

„Oslovíme stánkaře, aby sami si zajistili rozkládací dřevěný stánek. Na Švestkové trhy se nám to už celkem podařilo a nebyl žádný problém. Kdo dřevěný stánek neměl, musel odjet, protože nesplňoval podmínky," řekla vedoucí odboru kultury Iva Sedláková.

Povinností stánkařů, bude mít přístřešek, který nebude z igelitu, bude textilní.

Kromě jiného se i letos ale mohou děti i dospělí těšit na přílet anděla, který se z Černé věže snese večer před Mikulášem, tedy 5. prosince.

Více:

Šok a zděšení: Primátorem Budějovic se stal kontroverzní Miroslav Tetter 

Autor: Radek Kraus