MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Smlouva: Thoma bude primátorem

Českobudějovický deník

 Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/v-budejovicich-byla-podepsana-smlouva20101119.html

Smlouva: Thoma bude primátorem

České Budějovice/FOTOGALERIE, VIDEO/ - Po měsíci vyjednávání vznikla koalice, která bude mít většinu 31 hlasů v budějovickém zastupitelstvu.  

video audio 23×fotokomentářů včera 14:09 aktualizováno včera 22:31

Koaliční smlouvu podepsali v Primátorském salonku Press klubu v Českých Budějovicích zástupci HOPB, TOP 09 a ČSSD.

V pátek v půl jedenácté dopoledne podepsali v pátek Juraj Thoma, Josef Průcha a Tomáš Bouzek v primátorském salonku českobudějovického hotelu Malý pivovar koaliční smlouvu. Dokument by měl zaručovat vládu hnutí Občané pro Budějovice (OPB), České strany sociálně demokratické (ČSSD) a TOP 09 nad krajským městem. V úterý se bude konat ustavující zasedání zastupitelstva.

„Za ČSSD tuto koalici vnímám jako přínos, protože je zde nejen podstatná část našeho programu, ale jde
i funkční program,“ řekl při podpisu smlouvy lídr českobudějovické sociální demokracie.

Tomáš Bouzek chápe vznikající radniční uspořádání jako maximum možného: „Koalice je otázkou kompromisů, museli jsme udělat četné ústupky, ale naší snahou bylo změnit způsob vedení města.“

Poslední slovo měl vítěz voleb lídr OPB Juraj Thoma: „Chtěl bych především poděkovat voličům za jejich podporu. Chci věřit, že až nám za čtyři roky budou vystavovat účet, nebude úplně nejhorší.“

Smlouva, kterou lídři a po nich členové vyjednávacích týmů podepsali, má tři části. V první jsou dojednány podmínky spolupráce stran. Text stanovuje, že koaliční strany se na podstatných záležitostech města, jako je rozpočet, obsazení míst vedoucích odborů nebo řízení městských podniků, musí shodnout. Pojistkou proti zvratům, jichž jsme byli svědky na konci minulého funkčního období, mají být podmínky odvolání primátora, jeho náměstků a nebo přesné vymezení smír〜čího řízení ve sporných bodech. Nepřehlédnutelnou částí dohody je ustanovení, které vyžaduje jednotné vystupování koalice a zdržení se vzájemných mediálních útoků.

V druhé části smlouvy je popsáno personální obsazení jednotlivých postů ve vedení města. Koaliční partneři se zavázali na ustavujícím zasedání podpořit Juraje Thomu (OPB) na místě primátora, Miroslava Jocha (ČSSD), Kamila Caltu (TOP 09), Ivanu Popelovou (OPB) a Petra Podholu (ČSSD) ve funkcích jeho náměstků. Dále vyjmenovává členy rady a předsedkyni finančního výboru.

V závěrečné části smlouva vyjmenovává programové priority nové koalice, jako je zefektivnění práce magistrátu, větší průhlednost veřejných zakázek včetně revize nynějších smluv, podpora veřejné dopravy či případná výstavba hospice.

Po slavnostním aktu se lídři koaličních stran odebrali k primátorovi města Miroslavu Tetterovi, aby jej o smlouvě informovali a zároveň se dohodli na průběhu ustavujícího zastupitelstva.

Co přinese nová koalice ?

S největší pravděpodobností bude ve statutárním městě od příštího úterý vládnout tým staronového primátora Juraje Thomy. Co spojenectví pravicového, středového a levicového subjektu znamená pro občany Českých Budějovic, pokud bude koaliční smlouva naplňována?

1. Správa města: otevřený a transparentní magistrát.
2. Ekonomika: nezvyšování dluhů, efektivní správa magistrátu, profesionalizace představenstev městských firem, audity v teplárně a v dopravním podniku, přehodnocení smluv města, zachování historického majetku města
(lesy apod.).
3. Investice: otevřené a průhledné zakázky, internetové aukce, revize dosavadních investic.
4. Doprava: podpora dostavby dálnice D3, obchvatu a železničního koridoru, změna v organizaci dopravy (preference MHD, nové cyklostezky).
5. Územní rozvoj: soutěž na dostavbu Mariánského náměstí, zřízení útvaru městského architekta.
6. Sociální politika: výstavba hospice.
7. Kultura: oprava KD Slávie, podpora Jihočeského divadla a kreativního průmyslu.
8. Městská policie: návrat k dříve zavedeným obvodním hlídkám.