MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Říkali jsme Thomovi, ať raději kauzu neřeší před volbami

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Říkali jsme Thomovi, ať raději kauzu neřeší před volbami

velikost textu:
15. května 2010 0:00

ČESKÉ BUDĚJOVICE Martin Kuba, předseda jihočeské ODS a šéf klubu budějovických zastupitelů, je přesvědčen, že se v kauze odvolání tajemníka Zdeňka Řeřábka objevily nové skutečnosti. I proto primátor Juraj Thoma musel ve čtvrtek večer stranickým kolegům své kroky vysvětlovat.

* Můžete jako šéf klubu popsat atmosféru večerního jednání?

Nálada na něm byla emotivní, ale to je standardní. Probírala se totiž poměrně vážná záležitost, kterou primátor předtím, než ji učinil, s nikým nekonzultoval. Nikdo z nás o jeho pohnutkách k odvolání tajemníka nevěděl. Řada zjištění teď pro nás byla nová. A vzhledem k tomu, jak jsou závažná, tak je to pro nás velmi nepříjemné.

* Máte teď dojem, že Thoma vysvětlil své důvody dostatečně?

Vzhledem k tomu, že většina přítomných požadovala svolání mimořádného zastupitelstva, tak to vysvětlení zřejmě uspokojivé nebylo. Myslím si, že by ta kauza v sobě neměla nést jméno Řeřábek. Šlo o to, že primátorem byl odvolán tajemník, a já jsem v tu chvíli jako politik přesvědčen, že argumenty pro odvolání musí být naprosto jasné.

* Jako šéf jihočeské ODS jste už dříve vyzval straníky, aby se před parlamentními volbami zdrželi podobných rozporů. Teď jste však sám v centru jednoho z nich.

Určitě to ODS poškozuje. Mě mrzí, že už dříve jsme primátora upozorňovali na nutnost, aby jeho důvody k odvolání tajemníka byly adekvátní. Jinak ať tuto situaci neřeší před volbami. Bylo to ale Thomovo osobní rozhodnutí, a je proto zcela legitimní, že jsme při zjištění nových skutečností logicky chtěli vysvětlení. Plánuji, že budu jednat i s předsedy dalších klubů budějovického zastupitelstva.

* Doporučili jste primátorovi jako klub některé další kroky?

Ano. Aby svolal co nejdříve mimořádné jednání zastupitelstva. Rovněž jsmemu doporučili a on to potvrdil, aby zatím nedělal na magistrátu žádné personální změny. Například odvolávání vedoucích některých odborů.

***

„Bylo to Thomovo osobní rozhodnutí a my teď chceme vysvětlení.“ Martin Kuba, předseda jihočeské ODS

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • (nez)