MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Primátore Thomo, vysvětli odvolání tajemníka veřejně, žádají zastupitelé

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Primátore Thomo, vysvětli odvolání tajemníka veřejně, žádají zastupitelé

velikost textu:
15. května 2010 0:00

ČESKÉ BUDĚJOVICE Primátor Juraj Thoma (ODS) svolá velmi brzy mimořádné zastupitelstvo města. V krajním případě na něm může padnout i jeho hlava.

Thoma totiž ve čtvrtek večer vysvětloval stranickým kolegům z budějovického zastupitelstva důvody, které ho 27. dubna vedly k odvolání tajemníka Zdeňka Řeřábka. „Nemám pocit, že většinu z 20 přítomných primátorovy argumenty přesvědčily. I proto jsme ho vyzvali, aby svolal zastupitelstvo co nejdříve,“ potvrdil šéf jihočeské ODS i klubu zastupitelů Martin Kuba.

Dostatečné vysvětlení nepožadují jen zastupitelé ODS. „Měl by zvážit další setrvání ve své funkci,“ tvrdí bývalý primátor a nyní člen rady města Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Tetter se s dalšími pěti zastupiteli a členy kontrolního výboru ve středu seznámil se zprávou kontrolního odboru města o prověřování neoprávněné výplaty odměn neuvolněným zastupitelům. Podle primátora bylo jedním z důvodů odvolání Řeřábka právě to, že z této zprávy tajemník nevyvodil žádné důsledky.

Tetter nyní soudí, že se verze primátora a kontrolního odboru diametrálně liší. I proto chce slyšet Thomovo vysvětlení.

» Pokračování na str. B3

Primátore, vysvětli odvolání tajemníka, žádají zastupitelé

» Pokračování ze str. B1

Bývalý jihočeský hejtman a budějovický zastupitel Jan Zahradník (ODS) si myslí, že odvolání tajemníka je plně v kompetenci primátora. „Souhlas s odvolánímmu dal ředitel krajského úřadu, tím pro mne celá záležitost končí,“ dodal.

Podle kuloárových informací je celá kauza bojem o moc v budějovické ODS. Podobný názor má i zastupitel Strany zelených Svatomír Mlčoch. „Myslím, že jde o to, kdo bude na podzim v komunálních volbách nominován na přední místa kandidátky ODS,“ uvedl.

Šéf klubu KSČM Petr Braný je přesvědčen, že zastupitelé ODS vysílají opozici signál o velmi špatné vzájemné komunikaci. „Musíme si dávat bedlivý pozor na to, když členové jedné strany přicházejí s jinými verzemi,“ nezdá se Branému rozpor Thomy s některými zastupiteli vlastní strany.

Podle něj je důležité co nejrychleji vyvodit z celého problému poučení pro všechny. „Tímhle sporem si rozhodně radnice aměsto nedělá dobré jméno,“ říká Braný.

Kubův názor je však jednoznačný. „V žádném případě nejde o nějaký boj omoc. Za významnou chybu primátora považuji, že jednal sám za sebe a dopředu své důvody našemu klubu nevysvětlil,“ uvedl Kuba s tím, že Thoma je primátorem z ODS. Tím je zodpovědný za to, aby strana mohla jeho kroky na veřejnosti obhájit a vysvětlit.

Zastupitelé ČSSD vyčkávají na závěry kontrolního výboru, který zasedne příští středu. „Pokud se ukáže, že primátorova zdůvodnění tajemníkovy výpovědi se nezakládají na pravdě, měl by Thoma nést osobní zodpovědnost,“ argumentuje šéf klubu ČSSD Josef Průcha.

Thoma potvrdil, že plánuje svolat zastupitelstvo v mimořádném termínu. Řádné se má však sejít už 27. května. Ke spekulacím o odstoupení a boji v ODS říká: „Jsou to názory, které nikomu nebudu upírat. S nikým nebojuji a jako primátor se snažím funkci vykonávat k prospěchu města.“

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • Mirka Nezvalová