MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Radnice chce zavírat bary v centru města v 22.00 hodin

Vážení přátelé, městem se proslýchá, že naše radnice hodlá po desáté večer zavřít všechna restaurační zařízení. Nebojme se, není to pravda. Radnice chce zavřít restaurace po desáté jen ve vybraných lokalitách a pouze od neděle do čtvrtka. V pátek a v sobotu se v restauračním zařízení můžeme zdržet až do půlnoci. Ptáte se, co budeme dělat po půlnoci? Půjdeme do jiné čtvrti. Omezení se totiž plánuje jen v historickém centru a na Lannově třídě. Že je to nespravedlivé? Ano, ale provozovatelé nočních barů nebojte se. Když se domluvíte s radními, můžete dostat výjímku. Rada města si totiž tuto možnost chce ponechat. A raději ve vlastních rukou. Ještě aby toho někdo zneužíval. To by tady mohlo být vytvořeno korupční prostředí. A to my nechceme, proto si rada města chce nechat tuto možnost pro sebe. Hezky v teple, za zavřenými dvěřmi. A předpokládám, že výjímky bude rada města udělovat bez udání důvodu, že?

Ladislav Vrábel

Toto je připravovaná, nikoliv schválená verze vyhlášky. Zatím se jedná pouze o návrh. Omlouvám se za slabší kvalitu kopie.

../2011

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA
o některých opatřeních k ochraně veřejného pořádku

Zastupitelstvo statutárního města České Budějovice se na svém zasedání konaném dne ..... 2011 usneslo (usnesení č. ../2011) vydat podle § 10 písm. a) a b) a § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:

Čl. 1
Předmět úpravy

Tato obecně závazná vyhláška je vydávána k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a za tím účelem stanoví omezení či zákazy některých činností, které by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku. Tato obecně závazná vyhláška rovněž stanoví územní a časovou působnost omezení a zákazů podle předchozí věty.

Čl. 2
Vymezení některých pojmů

Pro účely této vyhlášky se rozumí

veřejným prostranstvím všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru[1],

žebráním opakovaná či déle trvající činnost žebrající osoby, spočívající v aktivním (zejména přímé oslovování kolemjdoucích) či pasivním (zejména klečení či postávání na frekventovaném místě s nastavenýma rukama či nádobou) oslovování jiných osob žebrající osobě neznámých, zpravidla náhodných kolemjdoucích, se žádostí, aby tyto osoby poskytly žebrající osobě bezúplatné a bezprostřední peněžité či nepeněžité plnění (cigarety, jídlo apod.), a to za předpokladu, že k výkonu takové činnosti dochází na veřejném prostranství, za jiným účelem než obecně prospěšným (zejména pak ve vlastní prospěch žebrající osoby) a tato činnost je pro svůj charakter, účel, intenzitu či místo uskutečňování způsobilá narušit veřejný pořádek,

prostitucí nabízení či poskytování sexuálních služeb vykonávané v jakékoli podobě na veřejných prostranstvích,

alkoholickým nápojem lihovina, víno a pivo; alkoholickým nápojem se rozumí též jiný nápoj neuvedený ve větě první, pokud obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu[2]

pohostinským zařízením provozovna, v níž je uskutečňována hostinská činnost[3], tj. činnost spočívající v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány, anebo činnost obdobná, včetně poskytování souvisejících služeb hostům těchto provozoven a přesuličního či stánkového prodeje potravin nebo nápojů; pohostinským zařízením podle této vyhlášky se rozumí zejména restaurace, včetně samoobslužných restaurací a bufetů, vinárny a kavárny, cukrárny, zařízení rychlého občerstvení a veřejné jídelny, přesuliční prodeje potravin a nápojů (tzv. „okna“) a stánkové prodeje občerstvení; pohostinským zařízením podle této vyhlášky se rozumí též kluby, bary či herny, jsou-li v nich podávány pokrmy či nápoje,

hudebními produkcemi taneční zábavy, diskotéky, koncerty a jiné obdobné podniky, jejichž hlavní náplní je hudební produkce živá nebo reprodukovaná, a to za předpokladu jejich veřejné přístupnosti.

Čl. 3
Žebrání

Žebrání je činností, jež by mohla narušit veřejný pořádek v obci.

Žebrání je zakázáno na veřejných prostranstvích vymezených v příloze č. 1 této vyhlášky.

Čl. 4
Prostituce

Prostituce je činností, která by mohla být v rozporu s dobrými mravy.

Prostituce je zakázána na všech veřejných prostranstvích nacházejících se na území statutárního města České Budějovice.

Čl. 5
Požívání alkoholických nápojů

Požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství je činností, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy.

Požívání alkoholických nápojů je zakázáno na veřejných prostranstvích vymezených v příloze č. 1 této vyhlášky.

Zákaz podle předchozího odstavce se však nevztahuje na

prostory provozoven[4] a restauračních předzahrádek[5],

prostory u stánků v tržnicích, tržištích, tržních místech, trzích anebo na jiných místech mimo provozovnu, pokud zde byl povolen prodej alkoholických nápojů[6],

dny 31. prosince a 1. ledna.

Čl. 6
Provozní doba pohostinských zařízení

(1) V souvislosti s provozováním hostinské nebo obdobné činnosti v nočních hodinách může docházet k činnosti narušující veřejný pořádek v obci.

U pohostinských zařízení, která se nacházejí v lokalitách vymezených přílohou č. 2 této vyhlášky, se za účelem ochrany veřejného pořádku omezuje provozní doba takto:

počátek provozní doby je každý den nejdříve v 06:00 hodin,

konec provozní doby je nejpozději v 24:00 hodin, jde-li o pátek nebo sobotu, a 22:00 hodin, jde-li o ostatní dny v týdnu.

Omezení podle předchozího odstavce se neuplatňuje ve dnech 31. prosince a 1. ledna.

Na předchozí písemnou žádost provozovatele pohostinského zařízení může Rada města České Budějovice udělit výjimku z časového omezení podle odst. 2. Výjimku lze udělit na dobu určitou nebo neurčitou. V rozhodnutí o udělení výjimky Rada města České Budějovice vymezí její rozsah (především dny v týdnu nebo jinak určené období, kterých se týká, a určení odchylných časových omezení, popř. určení, že časová omezení podle odst. 2 se ve vymezeném období vůbec neuplatňují). Rada města České Budějovice je oprávněna vymínit si před udělením výjimky splnění dodatečných podmínek ze strany žadatele směřujících k zajištění veřejného pořádku. Rada města České Budějovice je oprávněna rozhodnout o zrušení nebo omezení udělené výjimky v případě, že dochází v souvislosti s provozem pohostinského zařízení k narušování veřejného pořádku.

Žádost podle předchozího odstavce musí obsahovat

identifikační údaje provozovatele pohostinského zařízení, kterými se rozumí obchodní firma (popř. jméno a příjmení či název), místo podnikání (popř. trvalý pobyt či sídlo), IČ, bylo-li provozovateli přiděleno, identifikátor datové schránky, byla-li provozovateli zřízena,

odůvodnění žádosti, případně též popis technických nebo jiných opatření učiněných provozovatelem za účelem zabránění či předcházení narušování veřejného pořádku.

Čl. 7
Pořádání hudebních produkcí

V souvislosti s pořádáním hudebních produkcí, zejména pokud jsou spojeny s možností požívání alkoholických nápojů, může docházet k činnosti narušující veřejný pořádek v obci.

Pořadatel hudební produkce je povinen oznámit Magistrátu města České Budějovice nejpozději 7 dnů přede dnem jejího konání:

identifikační údaje pořadatele hudební produkce, kterými se rozumí obchodní firma (popř. jméno a příjmení či název), místo podnikání (popř. trvalý pobyt či sídlo), IČ, bylo-li pořadateli přiděleno, identifikátor datové schránky, byla-li pořadateli zřízena,

označení druhu akce, místa a doby jejího konání, včetně určení hodiny zahájení a ukončení,

předpokládaný počet účastníků,

identifikační údaje osoby zodpovědné za zajištění pořadatelské služby a počet osob, které budou tvořit pořadatelskou službu.

Pokud je hudební produkce pořádána opakovaně či pravidelně, je pořadatel povinen sdělit tuto skutečnost (včetně určení termínů či intervalů konání akcí) v oznámení podle předchozího odstavce, přičemž v tomto případě postačí jediné oznámení učiněné nejpozději 7 dní přede dnem konání první takové akce. Opětovného oznámení je třeba v případě změny skutečností, které byly předmětem oznámení (např. změna sídla pořadatele, změna místa konání akcí, změna doby zahájení či ukončení akcí) nebo nebudou-li již nadále hudební produkce podle oznámení pořádány.

Hudební produkce mohou být pořádány pouze v době od 08:00 do 22:00 hodin.

Časové omezení podle předchozí věty se však neuplatňuje ve dnech, které nejsou pracovními dny[7] a dne 31. prosince.

Na předchozí písemnou žádost pořadatele hudební produkce může Rada města České Budějovice udělit výjimku z časového omezení podle odst. 4. Výjimku lze udělit buď pro pořádání jedné či více konkrétních akcí, anebo i na určité časové období, jsou-li pořádané akce pravidelně opakovány. Žádost o udělení výjimky musí obsahovat údaje uvedené v odst. 2 a musí být odůvodněna. V rozhodnutí o udělení výjimky Rada města České Budějovice vymezí její rozsah (především určení odchylných časových omezení, popř. určení, že časová omezení podle odst. 4 se ve vymezeném období vůbec neuplatňují). Rada města České Budějovice je oprávněna vymínit si před udělením výjimky splnění dodatečných podmínek směřujících k zajištění veřejného pořádku. Rada města České Budějovice je oprávněna rozhodnout o zrušení nebo omezení výjimky udělené pro více akcí nebo na určité časové období v případě, že dochází v souvislosti s pořádáním hudebních produkcí k narušování veřejného pořádku.

Pořadatel veřejně přístupné akce je povinen zajistit, aby v průběhu konání hudební produkce byly přítomny osoby tvořící pořadatelskou službu v počtu přiměřeném charakteru akce a místu a době jejího konání. Současně je povinen zajistit, aby osoby tvořící pořadatelskou službu byly vhodným a viditelným způsobem označeni (např. nápisem na oděvu).

Povinnosti podle tohoto článku se vztahují na všechny hudební produkce ve smyslu čl. 2 písm. f), které jsou pořádány na území statutárního města České Budějovice.

Čl. 8
Doba nočního klidu

Dobou nočního klidu[8] se na území statutárního města České Budějovice rozumí doba od 22:00 do 6:00 hodin.

Čl. 9
Společná, přechodná a závěrečná ustanovení

Porušení povinností uložených touto obecně závaznou vyhláškou bude posuzováno podle příslušných právních předpisů[9].

Povinnosti podle čl. 7 se nevztahují na hudební produkce, které se uskuteční ve lhůtě 30 dní ode dne, kdy tato obecně závazná vyhláška nabyla účinnosti.

Zrušuje se obecně závazná vyhláška statutárního města České Budějovice č. 1/2006 ze dne 9. 2. 2006, o ochraně veřejného pořádku.

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem následujícím po dni jejího vyhlášení.




[1] § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

[2] § 2 písm. k) zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

[3] Příloha č. 1 nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů.

[4] § 17 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

[5] Čl. 1 odst. 6 nařízení statutárního města České Budějovice č. 1/2006 ze dne 3. 5. 2006, tržní řád, ve znění nařízení statutárního města České Budějovice č. 5/2006 ze dne 15. 11. 2006.

[6] Čl. 1 odst. 2 a čl. 4 odst. 1 písm. a) nařízení statutárního města České Budějovice č. 1/2006 ze dne 3. 5. 2006, tržní řád, ve znění nařízení statutárního města České Budějovice č. 5/2006 ze dne 15. 11. 2006.

[7] Rozumí se sobota, neděle a dny, které jsou státními a ostatními svátky ve smyslu příslušného právního předpisu (zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů).

[8] § 47 odst. 1 písm. b) zákona ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

[9] Zejména § 58 odst. 4 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a § 46 odst. 2 a § 47 zákona ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

PŘÍLOHA č. 1

Vymezení veřejných prostranství, na nichž se zakazuje žebrání (čl. 3) a požívání alkoholických nápojů (čl. 5)

Veřejná prostranství určená v závislosti na blízkosti stanovených objektů či míst

Žebrání a požívání alkoholických nápojů je zakázáno:

ve vozidlech městské hromadné dopravy

na zastávkách městské hromadné dopravy a v okruhu 50 m od označníku zastávky

na zastávkách linkové osobní dopravy a v okruhu 50 m od nich

na železničních stanicích a zastávkách a v okruhu 50 m od nich

na dětských hřištích a pískovištích

v okruhu 100 m od objektů, v nichž se nachází škola či školské zařízení

v okruhu 50 m od objektů, v nichž se nachází zdravotnické zařízení či zařízení sociální péče, včetně domovů pro seniory

v okruhu 50 m od kostelů, krematorií a veřejných pohřebišť

v okruhu 50 m od objektů, v nichž sídlí soud, státní zastupitelství, Armáda České republiky, Policie České republiky, městská policie, správní úřad, magistrát města či jiný orgán územního samosprávného celku, anebo v nichž sídlí organizační útvary či územní složky těchto institucí

...

 

 

Další veřejná prostranství určená označením náměstí, ulice, parku či jiného místa

Žebrání a požívání alkoholických nápojů je dále zakázáno:

na všech veřejných prostranstvích nacházejících se v hranicích městské památkové rezervace České Budějovice[1]

v celém úseku ulic a na celém území náměstí (vedle určených podle bodu 1):

Lannova Třída

Mariánské náměstí

Palackého náměstí

...

na celém území parků (vedle určených podle předchozích bodů):

park na Sokolském ostrově (plocha zeleně ohraničená řekou Vltavou ze západní strany, řekou Malší z jižní strany a Slepým ramenem z východní a severní strany)

park na nábřeží řeky Malše mezi ulicemi Dukelská a Lidická (plocha zeleně ohraničená ulicí Lidická ze severní a západní strany, ulicí Dukelská z východní strany a ulicí Mánesova z jižní strany)

park Háječek a plochy přilehlé zimnímu stadionu (plocha ohraničená řekou Malší ze severní strany, řekou Vltavou ze západní strany, ulicí F. A. Gerstnera z východní strany a ulicí Mánesova z jižní strany)



[1] Výnos Ministerstva kultury ze dne 19. 3. 1980 č. j. 7096/80 o prohlášení historického jádra města Českých Budějovic za památkovou rezervaci (oznámeno v částce sbírky zákonů č. 18, ročník 1980, publikováno: Věstník Ministerstva školství a Ministerstva kultury ČSR, 4/1980).

 

 

PŘÍLOHA č. 2

Vymezení míst, na nichž se uplatňuje omezení provozní doby
pohostinských zařízení (čl. 6)

 

Provozní doba pohostinských zařízení je dle čl. 5 omezena v těchto lokalitách, resp. v objektech s adresou v těchto lokalitách:

území městské památkové rezervace České Budějovice[1],

v celém úseku ulic a na celém území náměstí (vedle určených podle bodu 1):

Lannova Třída,



[1] Výnos Ministerstva kultury ze dne 19. 3. 1980 č. j. 7096/80 o prohlášení historického jádra města Českých Budějovic za památkovou rezervaci (oznámeno v částce sbírky zákonů č. 18, ročník 1980, publikováno: Věstník Ministerstva školství a Ministerstva kultury ČSR, 4/1980).