MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Zdeněk Řeřábek se vrátil po více než roce na své místo

Vážení přátelé, slečna Kabátová je novou zprávařkou ČT1 v Českých Budějovicích. Z celé reportáže mám smíšené pocity. Nakonec to vypadá, jakoby chybu udělal primátor Thoma. Dát poslední slovo Františkovi Jelenovi je opravdu zajímavé gesto. Pochybení tajemníka v kauze stěrače nebylo prokázáno. Vypadá to, že se nějaký podnikatel rozhodl obvinit tajemníka magistrátu. To, že by snad konečné rozhodnutí padlo na již zmíněné radnici, nebo důvod proč vlastně soud musel vyhovět Řeřábkově žalobě, se v reportáži neobjevil.
Slečna Kabátová dostala místo po skvělém Petru Šuléřovi, který odešel pracovat do Českých energetických závodů. Je to velká škoda pro nás, Petr Šuléř byl velkým profesionálem na poli novinařiny a měl vždy nejlepší informace, nadhled nad situací a schopnost do pár vteřin natlačit vše podstatné, ale asi také úleva pro něj. Také se těším na den, kdy se přestanu zabývat místní politickou scénou. A panu Šuléřovi přeji hodně úspěchů v novém zaměstnání. A paní Kabátové také. A panu Řeřábkovi také. A vlastně nám všem. Ať se nám všem v práci daří a ať nepotkáváme opilé sousedy, kteří se z pozice moci rozhodnou, že Vás prostě zlikvidují.
Ladislav Vrábel
Autor reportáže: Veronika Kabátová
Moderátor: Jitka Sluková
Zdeněk Řeřábek se vrátil po více než roce na své místo

Moderátor

Tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek se po více než roce vrátil do funkce. Loni v dubnu ho z postu odvolal primátor Juraj Thoma. Byl to ale začátek tak velkých politických sporů, že nakonec přišel o křeslo i on sám. Soud navíc minulý měsíc označil Řeřábkovo odvolání za neplatné.

 

Autor

Přesně 400 dnů po svém odvolání se Zdeněk Řeřábek vrátil na post nejvyššího úředníka českobudějovické radnice. Jak ale vyplynulo po hodinové schůzky s˙primátorem, o tajemníkově dalším působení na úřadě se bude zřejmě ještě jednat.

 

Juraj Thoma /OPB/, primátor Českých Budějovic:

Bude-li na obou stranách dohoda k nějakému řešení jinému než pokračování pracovního poměru, tak takové jednání my povedeme.

 

Zdeněk Řeřábek, tajemník, Magistrát města České Budějovice:

Pan primátor nemá v tomto okamžiku nějaké návrhy, ale má samozřejmě mandát k jednání.

 

Autor

Celou kauzu a následnou politickou krizi na českobudějovickém magistrátu odstartovaly loni v březnu zlámané stěrače u auta jednoho z místních podnikatelů. Ten z vandalství obvinil právě tajemníka. Přestupkové řízení ale jeho vinu neprokázalo. Primátor Thoma ho odvolal kvůli pracovním pochybením.

 

Juraj Thoma /OPB/, primátor Českých Budějovic, 28.4.2010:

Dopustil se porušení víc než 20 svých pracovních povinností.

 

Autor

Zdeněk Řeřábek se proti svému odvolání bránil soudně a minulý měsíc s konečnou platností uspěl. Opozice celou kauzu označila za zbytečně politicky motivovanou.

 

František Jelen /ODS/, opoziční zastupitel:

Spatřuji obrovské pochybení u bývalého i současného primátora Thomy, já jsem ho před necelým rokem varoval, aby se nesnažil pracovněprávní vztah politizovat.

 

Autor

Celá kauza stála křeslo i primátora Juraje Thomu. Do čela města se vrátil po podzimních vyhraných komunálních volbách.