MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Doženou ulámané stěrače extajemníka Řeřábka k soudu?

MF DNES

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfjiznicechy&v=233&idc=1462167

 

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Doženou ulámané stěrače extajemníka Řeřábka k soudu?

velikost textu:
7. října 2010 0:00

Majitel vozu Ladislav Vrábel chystá žalobu na bývalého tajemníka českobudějovického magistrátu. Správní odbor magistrátu přitom v srpnu přestupkové řízení zastavil.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Kauza ulámaných stěračů se zřejmě dostane před soud. Ladislav Vrábel z pizzerie U Žáby chystá žalobu na bývalého tajemníka českobudějovického magistrátu Zdeňka Řeřábka.

Přestože správní odbor v srpnu přestupkové řízení proti Řeřábkovi zastavil, Vrábel je přesvědčen, že auto poškodil právě on. Celý případ má navíc silný politický nádech.

Na internetu se v těchto dnech objevil záznam z linky tísňového volání 158, na němž se zjevně opilý Řeřábek krátce po incidentu domáhá rozhovoru s krajským policejním ředitelem Radomírem Heřmanem. „Musím mu osobně něco sdělit. Teď jsou nějaké skutečnosti, které nastaly, a je to v jeho kompetenci,“ říká mimo jiné.

Na otázku policisty, jaký má problém, odpovídá. „Mě někdo napadá a já bych rád, kdyby to mohl jako akceptovat. Ale vy nevíte, kdo já jsem...“

Auto Ladislava Vrábela měl bývalý tajemník poničit na začátku března v Hroznové ulici. Okolo vozu se v inkriminovanou dobu pohyboval, vysvětloval to však tím, že kontroloval, jestli má vůz za oknem parkovací kartu. Dostatek důkazů správní odbor magistrátu ale nakonec nenašel.

„Myslím, že jeho vinu jsme prokázali dostatečně. Navíc, škoda byla větší než pět tisíc korun, takže podle mého to přestupek není. Obrátil jsem se proto na právníka Ivo Jahelku, se kterým připravujeme soudní žalobu,“ zlobí se Vrábel.

Pravost záznamu telefonátu včera potvrdil i Heřman. „V dubnu jsme jej posílali na správní odbor, který si jej vyžádal. Samozřejmě s upozorněním, jak by se s ním mělo zacházet,“ uvedl policejní šéf.

Zároveň odmítl, že by ji na veřejnost vynesl někdo z policistů. Někteří jeho podřízení přitom v létě podali na Heřmana trestní oznámení. Mezi dalšími věcmi v něm zmiňují i stěračovou kauzu. Právě uvedený záznam Řeřábkova telefonátu na tísňovou linku podle nich odmítl vydat.

„To není pravda, naopak jsem jeho vydání přikázal. S tím, z čeho jsem byl osočen, nemohu nic dělat. Na nahrávce sice zaznělo moje jméno, ale s Řeřábkem jsem nemluvil ani nikdy potom,“ ohradil se Heřman.

Bývalý tajemník Řeřábek je od svého odvolání v pracovní neschopnosti, jeho vyjádření se včera MF DNES nepodařilo získat. Otázkou zůstává, jak mohl hovor uniknout na veřejnost.

„Udělal to někdo, kdo se rozhodl, že se nesmíří s arogancí moci,“ poznamenal Vrábel. Na dotaz, zda jako účastník správního řízení mohl vynést hovor právě on, nechtěl odpovědět.

„Myslím, že celou záležitost s tajemníkem nikdo řešit pořádně ani nechtěl. Navrhovali jsme další svědky a důkazy, bez úspěchu. Proto se obracím na soud,“ sdělil Vrábel.

» Pokračování na str. B2

Doženou ulámané stěrače extajemníka Řeřábka k soudu?

» Pokračování ze str. B1

Bývalého tajemníka Řeřábka odvolal dnes už také bývalý budějovický primátor Juraj Thoma kvůli pracovním pochybením. Své sesazení z funkce považuje Řeřábek za neplatné aměsto už kvůli tomu zažaloval. „Bohužel, z toho mám pocit, že se připravuje jeho návrat. Hraje se jen o čas. Svědčí o tom i to, že nynější primátor Miroslav Tetter mi odmítá podávat jakékoli informace k soudnímu sporu, i když na ně mámjako zastupitel nárok,“ podotkl Thoma.

Podle něj krajské město nemůže soud prohrát. V Řeřábkově odvolání jsou dvě desítky důvodů, souhlasil s ním i ředitel krajského úřadu.

Thomu zaráží, proč se Tetter s podklady k soudnímu sporu obrátil na pražskou advokátní kancelář, a ne na právníky, kteří podklady k odvolání Řeřábka na jaře zpracovávali. Naopak, Tetter zhruba před měsícem varoval, že jemožné, že radnice se pro soud nestihne vyjádřit včas, protože důležité podklady a korespondence z radnice zmizely. Nakonec se ale našly.

„Město už všechno potřebné odeslalo k okresnímu soudu. Kdy začne samotné řízení, nevím. Bývalému primátorovi nemohu poskytnout informace z posudku. Nejde dávat na veřejnost věci, s kterými se k soudu půjde,“ reagoval Tetter.

Médiím ale nedávno řekl, že pražská právní kancelář doporučila městu ve sporu s Řeřábkem smír. Zda se bývalý tajemník na radnici znovu vrátí, nechtěl předjímat. Vzhledem k blížícím se volbám bude zřejmě celou situaci řešit jeho nástupce.

***

budejovice.idnes.cz

Na internetu si poslechněte záznam telefonátu tajemníka Řeřábka na číslo 158.

FAKTA Stěračová kauza 4. března Krátce před půlnocí někdo ničí stěrače na autě Ladislava Vrábela. Majitel podezírá tajemníka Zdeňka Řeřábka 5. března Vrábel posílá stížnost na tajemníkovo chování tehdejšímu primátoru Juraji Thomovi 28. dubna Thoma oznamuje odvolání Řeřábka (oficiálně kvůli pracovním pochybením) Srpen Řeřábek žaluje magistrát, jeho odvolání prý bylo neplatné. Správní odbor na konci měsíce navíc zastavil přestupkové řízení proti Řeřábkovi v případu stěrače

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • Lenka Zimmelová