MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Fraška na budějovické radnici: Co na koho ví odvolaný tajemník?


 Parlamentní listy
 
 

Fraška na budějovické radnici: Co na koho ví odvolaný tajemník?

Fraška na budějovické radnici: Co na koho ví odvolaný tajemník?

2.10.2010 13:22 - Obrovskou kritiku sklidilo vedení radnice v Českých Budějovicích, především pak primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Ten totiž uvedl, že město by mělo spor s bývalým odvolaným tajemníkem Zdeňkem Řežábkem vyřešit smírem, protože případný soudní spor by prohrálo.

Prý si nechala radnice zpracovat právní analýzu u pražské advokátní kanceláře, která tomu nasvědčuje. To zvedlo ze židle bývalého primátora, zastupitele Juraje Thomu, kterému právě odvolání kontroverzního tajemníka takzvaně zlomilo vaz, a musel skončit.

„Jsem šokován tím, že město může ve sporu o odvolání zastupovat právní kancelář, která předem deklaruje, že jde k soudu spor prohrát. To je nemyslitelné," řekl Thoma.

Když exprimátor požádal současného primátora Testera (na snímku) o předložení dokumentů, které souvisejí se soudním sporem mezi městem České Budějovice a bývalým tajemníkem magistrátu Zdeňkem Řeřábkem, na což má Thoma jako zastupitel právo, ničeho se nedočkal.

„Přesto, že zákon o obcích opravňuje členy zastupitelstva k přístupu ke všem informacím, které souvisejí s činností zaměstnanců zařazených do magistrátu, dosud jsem od primátora Tettera neobdržel žádnou reakci. A to přesto, že citovaný paragraf zákona o obcích jasně ukládá povinnost odpovědět na vznesený dotaz bezodkladně," uvedl Juraj Thoma.

Absurdní spor o kontroverzního tajemníka

Ten je přesvědčen, že absurdnost tohoto postoje, zaryté mlčení Tettera a dle jeho názoru porušování zákona o obcích z jeho strany neposkytováním informací, zadává oprávněnou obavu z toho, že je vůlí současné radniční koalice ODS, KDU-ČSL a SNK-ED umožnit Zdeňku Řeřábkovi návrat do funkce tajemníka magistrátu.

„Jsem přesvědčen, že to byl a je jediný důvod, proč byl Miroslav Tetter v červnu letošního roku hlasy dvaceti šesti českobudějovických zastupitelů nečekaně dosazen do funkce primátora města," dodal Thoma.

Celou kauzu považuje v současné době za frašku. Navíc si prý sám stojí za tím, že odvolání Řežábka bylo v souladu se zákonem, neboť tento pracovník radnice se měl dopustit několika pochybení.

Vše vygradovalo letos na jaře, kdy měl Řežábek ulomit stěrače u auta muže, s nímž město vedlo soudní spor ohledne provozovny pizzerie v domě, v kterém bývalý tajemník sám bydlí.

Zdeněk Řežábek odmítl svolit s uveřejněním videozáznamu městských kamer, které prý mají ukazovat, že stěrače skutečně u vozidla zničil.