MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Rozhovor s Thomou - moc v ODS stále drží kmotři

 
 

Jednička Občanů pro Budějovice Juraj Thoma: „Jdeme do toho, protože musíme. Pro lepší Budějovice!“

EmailTiskPDF

01_thomaKdybych vám před půl rokem položila otázku, zda se chcete v barvách ODS pokusit obhájit post primátora, co byste mi odpověděl?
Před půl rokem bych zcela vážně odpověděl, že chci. Potvrdilo se ale, že v politice běží čas velmi rychle. Dnes je to představa absurdní. I bez ODS ale stále cítím potřebu dokončit záměry, kterým jsem na radnici vytvářel prostor. Má motivace pracovat pro město nemá nic společného s tím, že ODS už nechce mít nic společného se mnou a naopak.

V nejvyšším vedení města jste ovšem strávil posledních osm let. Dost času na to, aby za vámi zůstalo dost výsledků a mohl jste...
... odejít do důchodu?

 ... ne, mít pocit dokončené práce.
V některých ohledech splněno skutečně mám. Jsou ale věci, které se mi prosadit nepodařilo. Ve velké straně jste vždycky nucena ke kompromisům. Do těchto voleb jsme mohli postavit kandidátku s nezávislým programem. Věřím, že s novým týmem se můžeme dostat ještě dál. Hlavně chceme zvýšit zájem občanů o rozhodování ve městě a jejich podíl na něm. Chceme vrátit vliv nad městem a odpovědnost za něj zpátky do rukou občanů Budějovic.

Vašemu rozchodu s ODS se nemohu vyhnout. Na jihu Čech se mluví o generační výměně, o příchodu nové krve. Vy jste byl členem od roku 1993. Není tomu skutečně tak, že vaše doba je už pryč?
Na vaši upřímnou otázku odpovím stejně upřímně. Takzvaná generační výměna v jihočeské ODS je jen hra. Ve skutečnosti nejde o prostor pro novou krev a nové myšlenky, ale naopak o to, aby rozhodující místa obsadili lidé loajální s krajským vedením, tedy s Martinem Kubou, potažmo Pavlem Dlouhým. Konzervativní strana by si přeci měla své zkušené a úspěšné členy spíše hýčkat a ne je nutit k odchodu. V ODS došlo k jistému paradoxu v tom, že se sice vyměnilo nejvyšší vedení na centrální úrovni, ale reálnou moc ve straně drží stále stejní regionální kmotři, kteří do první linie krajské a místní politiky vysílají své lidi.

Jak těžké bylo postavit se ODS tváří v tvář pro vás osobně?
Myslíte v komunálních volbách? To už je díky neskutečné podpoře Budějovičáků jednoduché. Těžší pro mne bylo postavit se před zastupitelstvo, které již bylo z rozhodnutí části ODS připraveno mne odvolat. Ale vážně, s ODS jsem spojil část svého osobního života a bezmála celý svůj dosavadní život politický. Mé členství v ODS vycházelo z mých hodnot a přesvědčení. Ty se nemění. Jen jsem opustil partu, která původní hodnoty liberálně-konzervativní strany opustila ve prospěch osobních zájmů. ODS má znamenat ‘Občanská demokratická strana’. Z jihočeského pojetí ODS se za posledních pár let ztratil jak pojem ‘občanská’, tak pojem ‘demokratická’. Zbylo jen ‘strana’. Zmizela vnitřní pluralita a diskuse, zůstalo jen vylepování plakátů, marketing moci a skutečné zájmy voličů ustoupily zájmům funkcionářů. 

Přesto Vaši oponenti mohou argumentovat, že jste se nesmířil se ztrátou pozice a funkce primátora...
Oponenti? Myslíte bývalí kolegové? Mohou a budou. I já sám jsem si kladl podobnou otázku. Jak má politik poznat, že je čas skončit? Popravdě nevím, zda to umím posoudit objektivně. Samozřejmě, že funkce primátora je spojena s určitým sociálním statutem, s mocí, s možnostmi. Věřte mi ale, že má motivace není negativní, nechci porazit své bývalé kolegy, kteří mě odvolali. Má motivace je pozitivní. Mám rád Budějovice a mám zkušenosti, které chci dát do služeb jejich občanů. Důvěra dvou tisíc lidí, kteří se podepsali pod vznik našeho hnutí, a hlavně těch, kteří do toho jdou se mnou na kandidátce, je zdrojem i mé sebedůvěry. Náš program není negativní, náš program je pozitivní. Pozitivní pro Budějovice.

Skutečně věříte, že jste schopen porazit ODS, která má v Českých Budějovicích výjimečně silnou pozici?
Ale vy stejně dobře jako já víte, že v těchto volbách jde ještě o víc. Nejde jen o to, která politická strana zvítězí, jde o to, jaká politická kultura či jaká kvalita rozhodování zvítězí. Občané pro Budějovice jsou připraveni nabídnout novou zastupitelskou kulturu jako alternativu k praxi současné radniční koalice ODS, ČSSD, KSČM a části KDU-ČSL. Ano, naše ambice jsou vysoké a proto do toho jdeme. Jdeme do toho, protože musíme. Jdeme do toho proto, že chceme lepší Budějovice.

Program Občanů pro Budějovice je zajímavý, ale budí i kontroverze. Například myšlenka na spojení ziskové městské teplárny, která je do určité míry soukromá, s dopravním podnikem, který je tradičně ve ztrátě...

Ano, vyčítali mi komunistické myšlení. (smích) Pravicové myšlení v soukromém podnikání znamená maximalizovat zisk. Pravicové myšlení ve veřejné sféře znamená minimalizovat ztrátu pro veřejné rozpočty při zachování optimální kvality poskytovaných služeb. Tahle diskuse je naprosto příznačná pro současnou situaci ve městě. Mnoho veřejných služeb přináší privátní zisk, zatímco ty ztrátové jdou na úkor rozpočtu města. To není řez mezi levicovým a pravicovým myšlením, ale mezi soukromým a veřejným zájmem. Náš program hájí nikoli individuální zájem, ale zájem města. To je hlavní kvalita, kterou nabízíme - se stejnými možnostmi dokázat více pro Budějovice.