MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Obhájí dnes primátor křeslo?

 Obhájí dnes primátor křeslo?
České Budějovice - Mimořádně se dnes sejdou českobudějovičtí zastupitelé.
Hlavní otázka zní jednoduše: "Padne hlava primátora Juraje Thomy, nebo Thoma obhájí svou pozici proti kritikům?" Formálně se zastupitelé sejdou kvůli zprávě kontrolního výboru. Ta se týká sporů kolem nedávného odvolání tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Ve skutečnosti se ale spekuluje především o tom, jestli v souvislosti se zprávou někdo z řad ODS navrhne odvolání primátora. S případným hlasováním o budoucnosti primátora už jednotlivé zastupitelské kluby tiše počítají. "My návrh na odvolání primátora nejsme připraveni podat. Zařazení bodu na program jednání ale podpoříme," uvedl včera za KSČM Petr Braný. "Těžce bychom našim voličům vysvětlovali, že jsme takový bod nepodpořili," zmínil Braný s tím, že voliči komunistů vnímají ODS jako celek a nerozlišují, jestli pracovitější je primátor Juraj Thoma (ODS) nebo radní Martin Kuba (ODS) či někdo jiný. Právě radní za ODS Martin Kuba a Břetislav Kábele před časem Thomu v souvislosti s odvoláním Řeřábka kritizovali.
Zda padne návrh na odvolání primátora, ale včera Břetislav Kábele nevěděl. "Ten návrh může padnout vždycky. To se nedá předvídat. Pan primátor nám musí vysvětlit svůj postup," uvedl na dotaz Deníku Kábele a naznačil, že rozhodne teprve průběh jednání ke zprávě kontrolního výboru.
 
Předsedové klubů
 
Juraj Thoma nechtěl své šance na setrvání v křesle hodnotit: "Situace je skutečně nepřehledná. Ještě na setkání předsedů klubů mi všicni sdělovali, že od nich návrh nevzejde.
Ale dostávám tolik protichudných "zaručených" informací, že nevím, která z nich je pravdivá," netajil včera své rozpaky primátor.
Přesnou představu o svém postoji ke zprávě kontrolního výboru včera neměl ani radní Miroslav Tetter (KDU - ČSL). "Materiály teprve začnu studovat. Těžko k tomu předem něco říct," zmínil Tetter. V čele kontrolního výboru stojí zastupitelka Eva Hajerová z ČSSD. "Já si myslím, že ten návrh může padnout," konstatovala k možnému odvolání primátora. Hajerová dodala, že se tak může stát nejen s ohledem na to, co je ve zprávě kontrolního výboru, ale i s ohledem na vystupňování celé kauzy a na poškození pověsti města v této souvislosti. Není ale jisté, co se skutečně bude na mimořádném zastupitelstvu dít. Zasedání začíná dnes ve 14 hodin a návrh na Thomovo odvolání ani nemusí padnout. Na druhou stranu může dojít i k větším změnám. "Když se uvolní stavidla iniciativ, může vzniknout cokoliv," poznamenal s úsměvem Petr Braný.
 
(EDWIN OTTA)