MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Bývalý primátor doporučuje současnému odstoupení

     Vážení přátelé,

     vidíte, tomu se říká namazat kolegovi schody. Postavil se za Řeřábka jednou, postaví se i podruhé. Osm let zpátky, tehdy v pozici primátora docent Tetter prohlásil, že nepostaví koalici, pokud na pozici tajemníka magistrátu nezůstane Zdeněk Řeřábek. Tentokrát se za něj bije znovu. Asi z principu :-) Ještě štěstí, že odvolání pana Řeřábka z funkce je záležitost pracovněprávní a ne politická. Teď bude muset rozhodnout soud a tady předpokládám, že měl primátor Thoma pro odvolání pana Řeřábka z pozice ředitele městského úřadu opravdu pracovní důvody. A jako jeho šéf, je jediným, kdo může o takové věci rozhodnout. Ani radní Tetter, protože odvolávání zaměstnanců není politická záležitost, ani radní Kuba, protože nejde o záležitost ODS. Zákon o obcích dává pravomoc jen primátorovi, přímému nadřízenému tajemníka magistrátu. 

     Ladislav Vrábel

 

 

Bývalý primátor doporučuje současnému odstoupení

Zdroj:

Právo

Datum vydání:

17.5.2010

Odkaz:

http://pravo.novinky.cz/

Ročník:

19

Číslo:

113

Strana:

8

Autor:

Vladimír Vácha

Rubrika:

Jižní Čechy

Mutace:

Jižní Čechy

Pořadí:

2

Oblast:

Celostátní deníky

Bývalý primátor a současný českobudějovický radní Miroslav Tetter (KDU-ČSL) doporučuje svému nástupci Juraji Thomovi (ODS), aby zvážil setrvání na postu primátora. Důvodem jsou nové skutečnosti ohledně neoprávněného vyplácení odměn neuvolněným zastupitelům.

Právě je uvedl Thoma koncem dubna jako jeden z klíčových důvodů, proč odvolal tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka.

V souvislosti se zmíněnou výplatou se ale objevily nové poznatky a těmi se zabýval ve čtvrtek večer zastupitelský klub ODS, který v 45členném zastupitelstvu disponuje 23 mandáty.

Požaduje, jak Právu potvrdil jeho předseda a městský radní Martin Kuba, po primátorovi co nejrychlejší svolání "mimořádného zastupitelstva". Thoma to považuje za zbytečné, neboť řádné zastupitelstvo má proběhnout už za necelé dva týdny 27. května.

"Upozornil jsem na tento fakt, neboť svolávat další zastupitelstvo do tohoto termínu považuji za nadbytečné, zvláště má-li být jediným bodem programu pouze zmíněná kontrola vyplácení odměn. Můj argument nenašel většinovou podporu klubu, a proto nyní zvažuji nejvhodnější termín pro toto tzv. mimořádné zastupitelstvo," uvedl Thoma.

Naopak Tetter považuje svolání mimořádného jednání za správný krok, neboť rozhodnutí primátora vycházelo podle něj z chybné interpretace protokolu kontrolního odboru magistrátu z minulého roku, který se týkal oněch neoprávněných odměn neuvolněným zastupitelům a členům výborů. "Chybným rozhodnutím byl tajemník poškozen, nejen že byl odvolán z funkce, ale i morálně," řekl v rozhovoru s Právem Tetter.

Domnívá se, že při takovém pochybení by měl Thoma zvážit své setrvání na postu primátora. "Jsem přesvědčen, že je to ale důvod i pro zastupitele, aby zvážili, zda má primátor na svém místě setrvat," dodal Tetter.

O složitosti a současně vážnosti situace na radnici svědčí fakt, že v pátek jednal i klub zastupitelů ČSSD. Jeho předseda Josef Průcha konstatoval, že jde o velmi citlivou záležitost a zastupitelé sociální demokracie počkají na výsledek jednání kontrolního výboru, který se bude záležitostí zabývat ve středu.

"Pokud výbor dojde k názoru, že pan primátor morálně či věcně pochybil, považuji za nezbytné, aby ze svého konání vyvodil osobní závěry," zdůraznil Průcha.

 

Regionální mutace| Právo - Jižní Čechy