MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Mf dnes 29.4. 2010 Odstartoval kauzu Řeřábek spor o pizzerii U žáby?

Odstartoval kauzu Řeřábek spor o pizzerii U žáby?

velikost textu:
29. dubna 2010 0:00

Okna budějovické pizzerie U žáby na Piaristickém náměstí zdobí plakáty. Ty útočí na tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, který bydlí v domě, kde podnik sídlí. Podle Ladislava Vrabela ze společnosti Fresh stojí tajemník za neprodloužením nájemní smlouvy. Údajně měl Řeřábek Vrabelovi dokonce ulomit stěrače u auta.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Město České Budějovice vlastní dům na Piaristickém náměstí. V jeho přízemí několik let sídlí pizzerie U žáby. Už více než rok tam ale být neměla. Město totiž jejímu provozovateli, společnosti Fresh CZ, vypovědělo nájemní smlouvu.

To Ladislava Vrabela z této společnosti popudilo natolik, že se s celou záležitostí obrátil na soud. A do celého sporu s městem zatáhl i veřejnost. Vinil totiž z neprodloužení smlouvy především tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, který v domě s pizzerií bydlí.

Vloni v květnu například Divadlo Kvelb podpořilo happeningem na budějovickém náměstí Vrabelovu snahu alegorickým loutkovým představením O zlém úředníkovi Trumpetovi, který nepřál šikovnému plackáři. „Razítko nemá lidem vládnout, ráda sem chodím na pizzu. Nevidím důvod, proč by tu neměla být,“ řekla tehdy studentka Andrea.

Samosoudkyně okresního soudu Jana Moravcová vloni v srpnu rozhodla, že město je v právu a pizzerie musí pryč . „Rozsudek nepovažuji za správný, odvoláváme se ke krajskému soudu,“ kontroval Vrabel. A krajský soud na sklonku zimy vrátil celou záležitost k projednání opět k soudu okresnímu.

„Je to malé vítězství,“ tvrdil tehdy Vrabel. A šéf Správy domů Ladislav Volf vysvětlil: „Nájemní vztah tedy trvá a my počkáme, až jak opět rozhodne soud.“ Vrabel po celou dobu nejen na webových stránkách pizzerie, ale i na facebooku bojoval proti tajemníkovi. Pak tvrdil, že mu v noci 4. března Řeřábek ulomil stěrače u auta. Ten byl ale přesvědčen o své nevině. „Hroznovou ulicí jsem šel, protože tam bydlím. Ano, u jednoho auta jsem se zastavil, abych se podíval, jestli má parkovací kartu,“ vysvětlil tajemník.

Vrabel si stěžoval u primátora Juraje Thomy a ten zase požadoval vysvětlení od Řeřábka. „Musím říct, že jeho tvrzení o kontrole karet mě neuspokojilo, a považuji ho za účelové,“ uvedl k celé kauze primátor. A dodal, že pokud se jeho provinění prokáže, je rozhodnut řešit to se vší důrazností, kterou mu umožňuje zákon o obcích. Tedy i odvoláním.

Stěžoval si ale i tajemník a celý problém není dosud uzavřen. „Ctím presumpci neviny,“ dodal včera Thoma. Kauza stěrače podle něj totiž důvodem odvolání Řeřábka není.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy