MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Mf dnes 29.4. 2010 „Odvolání tajemníka je nešťastné“

„Odvolání tajemníka je nešťastné“

velikost textu:
29. dubna 2010 0:00

Podle krajského šéfa ODS Martina Kuby by celá kauza mohla poškodit stranu před volbami

ČESKÉ BUDĚJOVICE Šéf jihočeské ODS a českobudějovický radní Martin Kuba není nadšen tím, že před blížícími se parlamentními volbami budějovický primátor Juraj Thoma odvolal tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Tvrdí totiž, že veřejnost bude o důvodech odvolání spekulovat a hledat za tím vyřizování osobních účtů.

* Máte pro tento svůj názor nějaký konkrétní důvod?

Bohužel, před více než měsícem se dostal primátor s tajemníkem do nešťastného sporu. Ten se týkal kauzy ulomených stěračů na autě pana Vrabela z pizzerie U žáby. Vzhledem k tomu, že primátor Thoma byl do vedení krajského města nominován ODS, obával jsem se, že by nynější odvolání mohlomít nějaký dopad na volební klání.

* Myslíte si tedy, že i když se zjistí závažné pochybení vedoucího pracovníka magistrátu, měla by se před volbami celá záležitost „zamést pod koberec“?

To určitě ne. Ale já všechny důvody odvolání neznám. Předpokládám, že nás s nimi primátor seznámí na čtvrtečním zastupitelstvu. Je to jeho osobní rozhodnutí, a tudíž předpokládám, že má vše podloženo. Dopředu se na nás jako zastupitelský klub ODS neobrátil a ani nás nežádal o podporu.

* Vy jste ale jako šéf ODS žádal všechna jihočeská sdružení, aby se před volbami zdržela případných sporů. Myslíte si tedy, že Thoma toto doporučení porušil?

Před každými blížícími se komunálními volbami je vždycky nějaké pnutí. Je to naprosto přirozené, protože každé město či obec musí nominovat svého lídra. O takový post se třeba uchází dva, tři lidé, takže určitý tlak tam být může. Znovu opakuji, že primátor je šéf města a na rozhodnutí o odvolání měl právo.

* Jednal byste na jeho místě jinak?

Nemám problém podpořit primátora v případě, že odvolá někoho, kdo pochybil. Kdyby přišel s výsledky kontroly práce tajemníka, rozhodně bych za ním stál. Ale ten jejich spor v kauze stěračů vše staví do trochu jiného světla. Obávám se totiž, že veřejnost si i přes vysvětlení všech důvodů odvolání bude myslet, že za tím stojí právě jakési vyřizování účtů. A to se mi jako šéfovi ODS nelíbí.

* Zaráží vás tedy ještě něco?

Razance, s jakou řeší odvolání na jedné straně, a určitá nečinnost v oblasti úniků nahrávek z policejních kamer o kauze stěračů do médií.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • Mirka Nezvalová