MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Mf dnes 29.4.2010 Thoma: Tajemník Řeřábek musí odejít

Thoma: Tajemník Řeřábek musí odejít

velikost textu:
29. dubna 2010 0:00

Budějovický primátor Juraj Thoma odvolal ze dne na den tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Špatně prý hospodařil s finančními prostředky, či řádně nekontroloval činnost některých odborů.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Po jedenácti letech skončil v úterý večer na budějovickém magistrátu jeho tajemník Zdeněk Řeřábek. Odvolání převzal v úterý. Od středy ho prozatím nahradil dosavadní šéf správního odboru Václav Suchopár. Řeřábek je od úterý v pracovní neschopnosti a jeho vyjádření se MF DNES nepodařilo získat.

Co vedlo primátora Juraje Thomu k tak razantnímu kroku? „Shledal jsem dvacet porušení zákonem stanovených povinností za posledního půl roku. Dají se rozdělit do čtyř okruhů a všechny považuji za závažné,“ vysvětlil Thoma důvody, které pro odvolání měl. Tajemník například nehospodařil s finančními prostředky tak, jak mu ukládal zákon.

„Mimořádná kontrola prokázala, že v letech 2006 až 2009 byly neoprávněně vypláceny odměny členům komisí a výborů zastupitelstva města. Městu tím vznikla škoda desítek tisíc korun,“ objasnil Thoma. Přesnou částku dnes sdělí zastupitelům. Pro mnohé z nich bude novinkou i samotné odvolání tajemníka Řeřábka.

Miroslav Joch (ČSSD) se Thomy v úterý odpoledne na jednání šéfů klubů zastupitelstva na kauzu tajemník versus stěrače osobně ptal. Dozvěděl se, že se vše dosud řeší. „Proto mne zaskočilo, že hodinu a půl poté byl Řeřábek odvolán. Osobně si myslím, že byl odborně zdatný. Ale na druhou stranu podle mých informací vystupoval na veřejnosti tak, že je to pro vysoce postaveného úředníka nepřípustné,“ uvedl Joch.

Zastupitel Břetislav Kábele (ODS) zase tvrdí, že pokud měl primátor pochybnosti o práci tajemníka, měl klub ODS informovat. Petr Braný (KSČM) je přesvědčen, že všechna podezření je třeba řádně prověřit. „Musí se z toho vyvodit závěry, přece nemohl selhat jen tajemník,“ soudí.

Svatomír Mlčoch z klubu Zelení a otevřená společnost si zase všiml značné nevstřícnosti tajemníka v některých důležitých věcech už dříve. A Miroslav Tetter (KDU-ČSL) si myslí, že měl primátor o odvolání nejdříve informovat radu. „Očekával bych, že dá tajemníkovi alespoň dvakrát písemně výtku. To se nestalo,“ upozorňuje bývalý primátor, za jehož působení Řeřábek do funkce nastoupil.

Thoma se brání tvrzení, že by za odvoláním stál jeho spor s Řeřábkem kvůli kauze ulomených stěračů u pizzerie U žáby. O zjištěných pochybeních tajemníka informoval ředitele krajského úřadu Luboše Průšu písemně 20. dubna a ten vydal souhlas s odvoláním o dva dny poté.

„Informace o tajemníkových nejrůznějších pochybeních jsem od Thomy slyšel více než rok. Ale teprve když je podal písemně, mohl jsem souhlasit s odvoláním,“ poznamenal Průša.

Tajemník podle Thomy řádně nekontroloval činnost příslušných odborů a v rozporu se zákoníkem práce vydal některé předpisy. „Rovněž jsem ho několikrát upozorňoval na to, že stavební odbor a odbor evidence motorových vozidel nepracují tak, jak mají, a některé projednáváné kauzy se vlečou,“ připustil Thoma.

Primátora rovněž rozhořčilo, že Řeřábek hrubým způsobem narušil důvěryhodnost města, když rozeslal z pracovní adresy médiím otevřený dopis, kde Thomu obvinil z komunistických praktik 50. let. „To nepovažuji za slučitelné s běžnými standardy komunikace mezi nadřízeným a podřízeným.“

Nový tajemník Suchopár se s šéfy všech odborů setká v pondělí. „Chci, aby magistrát fungoval opět podle předpisů,“ podotkl.