MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ČeČTK 28.4.2010 - skobudějovický primátor odvolal tajemníka kvůli pochybením

Českobudějovický primátor odvolal tajemníka kvůli pochybením

Datum: 28. 4. 2010, 11.36, zdroj: ČTK, rubrika: Události

České Budějovice -- Českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS) v úterý odvolal tajemníka magistrátu Zdeňka Řežábka kvůli několika pochybením a porušení pracovních povinností. Podle zjištění vnitřní kontroly úřadu se tajemník v posledních šesti měsících dopustil 20 porušení zákonem stanovených povinností, informoval dnes novináře Thoma. Vyjádření Řežábka se ČTK nepodařilo získat.

O údajných pochybeních tajemníka informoval Thoma ředitele krajského úřadu Luboše Průšu a požádal ho o souhlas s jeho odvoláním z funkce. Průša s odvoláním souhlasil. Na základě jeho souhlasu mohl primátor tajemníka odvolat. Nový tajemník vzejde z výběrového řízení, zatím je touto funkcí pověřen ředitel odboru správních věcí Václav Suchopár.

"Za nejzávažnější považuji rozpor v povinnosti řádně hospodařit s prostředky svěřenými územním samosprávným celkem tím, že podle kontrol docházelo v letech 2006 až 2009 k neoprávněným výplatám odměn členům komisí a výborů zastupitelstva města," uvedl. Prý tak byla způsobena škoda v řádech desítek tisíc.

Tajemník podle Thomy nedodržel svou povinnost kontrolovat činnost příslušných odborů a odstranit zjištěné nedostatky. Z kontroly také vyplynulo, že v rozporu se zákoníkem práce byly vydány některé vnitřní předpisy. Tajemník je přitom odpovědný za to, aby byly v souladu se zákonem, poznamenal Thoma.

Primátor prý tajemníka několikrát upozorňoval na nečinnost vybraných odborů a vlekoucí se projednávání některých kauz. Žádal ho, aby závady odstranil, ale nestalo se tak.

Tajemník odvolání v úterý převzal, ale protože má lékařsky potvrzenou pracovní neschopnost, nemohlo s ním být projednáno jeho další pracovní zařazení na magistrátu, doplnil Thoma.

Řežábek byl před časem obviněn z toho, že v noci poškodil stěrače na autě Ladislava Vrábela ze společnosti Fresh, jež provozuje pizzerii a s městem vede spor o nájemní smlouvu. Ničení auta zachytila policejní kamera. Tuto záležitost nyní řeší přestupková komise. Podle Thomy Řežábkovo odvolání s tímto případem nesouvisí.