MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

23.3.2010-Právo Ulomené stěrače jsou jen špičkou ledovce

Zdroj:

Právo

Datum vydání:

23.3.2010

Odkaz:

http://pravo.novinky.cz/

Ročník:

19

Číslo:

69

Strana:

12

Autor:

Vladimír Vácha

Rubrika:

Jižní Čechy

Mutace:

Jižní Čechy

Pořadí:

1

Oblast:

Celostátní deníky

Sporem, zda tajemník poškodil cizí automobil, vrcholí dlouhodobé neshody mezi ním a primátorem

 

Českobudějovickou radnicí začínají otřásat dlouhodobé neshody mezi primátorem Jurajem Thomou (ODS) a tajemníkem magistrátu Zdeňkem Řeřábkem.

Důvodem je nyní spor, zda tajemník před nedávnem utrhl stěrače u auta patřící nájemci jedné z pizzerií v centru města.

Ten už vede více než rok s městem při o platnost nájemní smlouvy a tvrdí, že za snahou o její zrušení stojí právě tajemník, který měl nyní u jeho auta zničit stěrače. Problém je však mnohem hlubší.

Primátor nyní vyzval tajemníka dopisem, aby neprodleně podnikl takové kroky, které povedou k co nejrychlejšímu objasnění jeho účasti v takzvané stěračové kauze.

"Odmítám se smířit se současnou nedůstojnou a nadále neúnosnou situací, kdy v důsledku uvedené kauzy dramaticky klesá důvěra českobudějovické veřejnosti v instituce města," sdělil médiím primátor.

Pokud se bez jakýchkoli pochybností provinění tajemníka prokáže, je připraven jej primátor odvolat.

 

Trvá na nevině

 

Tajemník však trvá na své nevině. "Cítím potřebu se důrazně ohradit, jak proti obsahu, tak proti stylu, kterým primátor města veřejně dehonestuje mou osobu. Na svou obhajobu bohužel mohu říci v tuto chvíli jen jediné - stěrače zmíněného vozidla jsem nepoškodil, je to lež. I mě mrzí, že se celá věc protahuje a poškozuje mé jméno," napsal mailem Právu tajemník. Připomněl, že pro posouzení nahrávky z kamerového systému, která měla údajně prokázat jeho vinu, jsou k tomu určené orgány - městská policie, Policie ČR a státní zastupitelství. Považuje za podivné, že přepis záznamu unikl do médií.

"Šokuje mě, že z kamerového systému městské policie se mohou dostat na veřejnost osobní údaje. Někdo zcela evidentně porušil předpisy, možná i zákon," tvrdí Řeřábek.

Rozpačitá z celé kauzy je zatím hlavně opozice. "Osobně se domnívám, že jde o spor některých špiček radnice a tajemníka a nejde jen o pizzerii. Její problém leží zcela na bedrech radních, ti rozhodují o uzavírání nájemních smluv. Je liché pokoušet se přesouvat odpovědnost na tajemníka," reagoval na poslední vývoj předseda opozičního zastupitelského klubu ČSSD Josef Průcha. Obdobně hovořil i šéf klubu KSČM Petr Braný.

"Obávám se, aby nešlo o paralelu k řecké mytologii, kdy při střetu titánů trpěli obyčejní lidé. Připouštím, že asi nejde jen o stěrače," konstatoval Braný. To, že v zápletce s pizzerií má zásadní podíl rada města, připouští i Svatomír Mlčoch (Zelení a otevřená společnost). Dlouhodobě podle něj selhává při uzavírání nájemních smluv.

"Usilovali jsme, aby byly v kompetenci zastupitelů, ale zákon to neumožňuje a radní další snahy o kontrolu odmítli. Následky začínají být tristní," zdůraznil Mlčoch. Velmi opatrně reagoval i náměstek primátora Rudolf Vodička (KDU-ČSL). Je přesvědčen, že kauza a její vyhrocení, v níž nyní vyměňují pře média názory tajemník a primátor městu škodí a řešit je třeba klíčové záležitosti Budějovic.