MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

23.3.2010-MF Dnes-Stěrače rozhádaly tajemníka s primátorem

JIHOČESKÝ (JIŽNÍ ČECHY)

Stěrače rozhádaly tajemníka s primátorem

velikost textu:
23. března 2010 0:00

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Kontroloval tajemník budějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek parkovací karty u auta v Hroznové ulici vedle pizzerie U žáby, nebo tam ulamoval stěrače?

Tři týdny starým případem, který ještě stále nemá řešení, se už baví celé krajské město. Kauza navíc vyústila v slovní přestřelku mezi tajemníkem a primátorem města Jurajem Thomou. Ten totiž nejvyššího úředníka magistrátu vyzval, aby nařčení, že auto patřící majiteli pizzerie Ladislavu Vrabelovi poničil, vyvrátil. Doporučil mu, aby například souhlasil se zveřejněním záznamu z městských kamer.

Řeřábek to ale odmítl. „To, že se s mým návrhem neztotožnil, mi nezbývá než akceptovat. Odmítám se však smířit se současnou nedůstojnou a neúnosnou situací, kdy v důsledku celé kauzy klesá důvěra veřejnosti v instituce města,“ řekl minulý týden Thoma.

V reakci na to rozeslal v neděli Řeřábek médiím tiskovou zprávu. V ní odmítá, že by stěrače poškodil, a postup Thomy přirovnává ke komunistickým praktikám.

„Z dopisu pana primátora na mě dýchnul duch 50. let a tehdejší komunistické praktiky.

Jsem doslova v šoku, že některým lidem jsou ještě dnes cizí základní demokratické principy a presumpce neviny,“ napsal mimo jiné tajemník. Podle něj by zveřejnění nahrávky z kamer porušilo práva dalších lidí, kteří se na záznamu objevují.

„Nařčení, že mé praktiky jsou jako z 50. let, mě absolutně pobouřilo. To nemohl z pusy vypustit soudný člověk. To, že se na mě obrací přes média je vrchol všeho,“ zlobil se včera primátor.

Na otázku, zda tajemníka v nejbližších dnech kvůli „stěračové kauze“ odvolá, Thoma neodpověděl. „Mám k dispozici škálu různých řešení,“ naznačil pouze.

Případ ulomených stěračů měl řešit správní odbor budějovického magistrátu jako přestupek. Protože by ale úředníci rozhodovali o svém nadřízeném, postoupili jej krajskému úřadu.

„Z dopisu pana primátora na mě dýchnul duch 50. let.“ Zdeněk Řeřábek tajemník magistrátu

„To nemohl z pusy vypustit soudný člověk“ Juraj Thoma primátor

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Autor:

  • (zml)