MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Rozhovor s ministrem Martinem Kubou o Pavlu Dlouhém, rebelantech a o Malém princi pro Respekt.

Vážení přátelé, Martin Kuba se stal z lékaře na záchrance ministrem průmyslu a obchodu ČR. Tomu říkám kariéra. Spoustu lidí přesvědčil, že je dobrým ministrem. Mě připadá, že Martin Kuba dokáže přesvědčit každého. Kde se bere jeho neotřesitelné sebevědomí, vynikající komunikační schopnost a emocionální vyrovnanost? Přesvědčí Martin Kuba i Vás? Ladislav Vrabel

Rozhovor s ministrem Martinem Kubou o Pavlu Dlouhém, rebelantech a o Malém princi pro Respekt.

* Zdá se, že se podařilo zažehnat pád vlády, když se tři z rebelujících poslanců vzdali svých mandátů. Vy jste byl hlavním vyjednavačem mezi nimi a vládou. Čím jste je přesvědčil?

Nebudu je označovat za rebely, byla to názorová frakce uvnitř ODS. A pro nás je důležité se s takovými frakcemi naučit žít. Je to přirozené u každé velké politické strany v západní demokracii. U nás ale jakmile vznikne podobný problém, vnitřně ho vyhrotíme do stavu připomínajícího čarodějnický proces.

* Dobře, ale nabídl jste jim za to něco? Objeví se třeba Ivan Fuksa v čele pojišťovny pro český export EGAP nebo v nějaké funkci Nejvyššího kontrolního úřadu?

V EGAP probíhá výběrové řízení, které už je uzavřené, a Ivan Fuksa tam přihlášen není. A v Nejvyšším kontrolním úřadu se také určitě neobjeví. Chtěl bych ale říci, že není divné, když pro takovéto členy, kteří dělali starosty, ministry, náměstky, najdeme uplatnění, pro nějž mají kvalifikaci.

 

* O co té názorové frakci, jak ji nazýváte, vlastně šlo? Neznáme žádného občanského demokrata, který by si myslel, že skutečným problémem bylo zvýšení daní o jedno procento.

Už od počátku jsem říkal, že jde i o mocenský souboj uvnitř ODS. Ale nedávejme tomu pejorativní nádech. Je to souboj o vedoucí pozice ve straně, který je kombinací ideologie a osobních ambicí, to je přirozené. Já jsem jim vyčetl, že měli deklarovat své výhrady ve chvíli, kdy se měnilo koaliční uspořádání a bylo jasné, že je nutná podpora celého klubu. Jinak tomu jednání nerozumím ani já, ani veřejnost. Důležité je, že ti kolegové vyčkali na stanovisko kongresu ODS a podle něj se zachovali, neohrozili budoucnost strany.

 

* Co když se za chvíli najde jiná „názorová frakce“?

Věřím, že to dovládneme do konce mandátu. Je to rozhodně lepší řešení než předčasné volby a vystavení této země vládě ČSSD a KSČM.

 

* Prezident Klaus po kongresu ODS vzkázal, že změny byly nedostatečné a že není spokojen. Tušíte, nakolik bude ještě do vašeho vládnutí zákulisně zasahovat?

Nikdy jsem nezaznamenal, že by prezident do vlády zákulisně zasahoval. Je legitimně zvoleným politickým činitelem a může prezentovat své politické názory. Připadá mi nešťastné interpretovat je pouze tak, že je buď „pro vládu“, nebo „proti vládě“.

 

* Spolupracovníci Petra Nečase to v kuloárech interpretují jinak: prezident se pokusil skrze šestici rebelantů vládu oslabit tak, aby premiér padl, a nastolit nové mocenské poměry v podobě úřednické vlády.

Nikdy jsem pana premiéra neslyšel to takto interpretovat. Podobně jsem byl svědkem řady spekulací, které se týkaly mé osoby a byly naprosto šílené, smyšlené. České politice by prospělo, kdyby se v médiích objevovaly informace postavené nejen na spekulacích, ale také podložené reálnými fakty.

 

* Jak víte, že rebelanti s prezidentem nespolupracovali?

Já jsem o tom s panem prezidentem hovořil a nezaznamenal jsem, že by v tomto směru vyvíjel jakoukoli aktivitu. Nikdy jsem s ním nehovořil o nějakém svém budoucím působení na jiné pozici, jak jsem se později dozvídal v úvahách politických komentátorů a novinářů.

 

* Jak tedy rozumíte krokům prezidenta Klause například u důchodové reformy? S jejím prvním návrhem souhlasil a potom na poslední chvíli vetoval prováděcí zákon, čímž mohl celou reformu pohřbít. Jeho chování je přinejmenším velmi nesrozumitelné.

To byste se museli zeptat prezidenta.

 

* Vy jste se ho na to neptal?

Ne. Vy novináři často užíváte termín „nesrozumitelná politika“, ale já se obávám, že česká média velmi často žijí spekulacemi a porozumění politice lidem velmi často komplikují. Je třeba si uvědomit, že obraz o české politice vytvářejí kromě politiků i novináři.

 

* Pořád jste nám nevysvětlil, jak rozumíte krokům pana prezidenta.

Ale já o tom nic nevím.

 

* A jak tomu má potom rozumět veřejnost? Řekl jste, že prezident neměl na vládní krizi vliv. Když jste s ním ale o vetu důchodové reformy nemluvil, tak jak to víte?

Jen říkám, že mediální debaty o tom, že prezident využívá tu šestici poslanců ke svým politickým záměrům, jsou ryzí spekulací. Nikdy jsem takovou věc v rozhovoru s prezidentem nezaznamenal.

 

* On by se vám k tomu ale asi sám nepřiznal.

Tohle je typicky „respektové téma“. Vy o tom prostě nic nevíte.

 

* Proto bychom byli rádi, abyste to vysvětlil.

Já to říkám, ale vy chcete slyšet něco, co vám nemůžu dopřát. Když se potkám s prezidentem, ptám se ho pouze na obecnější otázky: jestli si myslí, že jde ODS dobrým směrem, jestli jde správně Česká republika v tom a tom, jak je to třeba s obnovitelnými zdroji. Neptám se ho, co si myslí o prováděcí vyhlášce důchodové reformy a jestli nám ji vrátí. Přitom jsem vystaven tisícům spekulací, že mě prezident chce do pozice premiéra a že je to jeho hra.

 

* Teď máte možnost uvést to na pravou míru. Jak byste popsal váš vztah s prezidentem Klausem? On vás velmi chválí, bere vás na zahraniční cesty, zdá se, že k vám cítí respekt.

Pokud mě pan prezident chválí, tak je to pro mě milá zpráva. Velmi si ho vážím, považuji ho za velmi výraznou osobnost české politiky a respektuji jeho názory. V řadě z nich se velmi shodujeme. Měl jsem možnost se s panem prezidentem seznámit na svých pracovních cestách v roli ministra, kde jsme mohli sledovat jeden druhého a jeho pohledy na danou věc. A předpokládám, že pokud jsou mu nějaké moje názory blízké, tak jsou to částečně velmi podobné pohledy na evropskou problematiku, na problematiku zahraničního obchodu, energetiky, podporu českého exportu a tak dále. Nic jiného v tom není.

 

Mediální bubliny

 

* Za poslední dva roky ODS ubylo šest tisíc členů. Proč odešli, co je to za lidi?

V některých regionech to byli lidé, kteří byli do ODS nabráni účelově. Tato část členské základny ubyla, protože nebyla pro stranu přínosem. Bylo by nesmyslné lhát si, že to tak nikdy nebylo. Zadruhé odešli lidé, kteří s ODS nebyli spokojeni. Jaký je poměr mezi těmito dvěma skupinami, lze těžko odhadnout. Někdy také stranu opouštějí lidé, kteří mají pocit, že budou realizovat vlastní politický projekt. Nacházíme se ve fázi, která není pro ODS komfortní, ale pokud to zvládneme, bude to jedna z historických epizod podobně jako třeba odštěpení a vznik Unie svobody.

 

* Udělali jste si nějaký průzkum, proč ti lidé odešli a kdo to byl?

Nedělali, ale ta analýza je jednoduchá. Třeba na severu Čech byly nábory skutečně do velké míry účelové a v důsledku toho je velký i současný úbytek. Do sedmi procent je úbytek členů naprosto přirozený, částečně souvisí s tím, jestli je strana u moci a jak je atraktivní.

 

* Takže vás to nemrzí?

 

Mrzelo by mě, kdyby výrazně ubývala přirozená členská základna.

 

* Petr Nečas ve svém projevu na kongresu ODS řekl, že ten úbytek souvisí s jistou zakonzervovaností strany. Jak tomu máme rozumět?

 

Pro některé starší členy, kteří nechtějí být ohrožováni novými příchozími, je velmi výhodná zakonzervovanost strany, která jim garantuje jejich pozice. ODS prochází v tomto smyslu fází určité modernizace. Jde o změny „historických“ skupin, které dlouhodobě stály na čele. Zapojují se do nich nové, mladé kádry, včetně klíčových vedoucích pozic.

 

* Od tohoto sjezdu spousta členů ODS mluví o nových, mladých nadějích. Kde je ale chcete vzít, když dlouhodobě nikoho nelákáte do svých řad?

 

Když jsem vstoupil do ODS, mé sdružení se během roku a půl rozrostlo na dvě stě členů, kteří tam působí už šest let. Jsou to lidé, kteří se nejvíce podílejí na kampani, kteří nejvíce pracují, když se někde něco děje. Řada problémů, jež vznikly v jihočeské ODS, spočívala právě v tom, že lidé, kteří šestnáct let dělali starosty, měli pocit, že už je budou dělat do smrti. A když zjistili, že by je, nedej bože, ohrozil někdo z nových a mladých, tak je označili za kmotry a sami se stavěli do pozice těch čistých.

 

* Možná byl problém v tom, že jste ty nové členy nezískal tak, že byste je k tomu veřejně vybídl s cílem ODS více otevřít veřejnosti.

 

Protože mým úkolem jako předsedy sdružení je dávat kolem sebe dohromady lidi, kteří mají podobné názory a vizi. Jsou to naši známí, naši přátelé, lidé, kteří v ODS chtějí pracovat. Jestli se dnes zeptáte někoho, jaké sdružení z těch českobudějovických nejvíce pracuje, tak vám každý musí říci, že je to sdružení, které jsem tam stavěl já. Někdy jsme vystaveni tomu, že když máme moc členů, někdo řekne, že jsme ho převálcovali a že ty nábory jsou umělé. A když jich máme málo, ptáte se nás, jestli děláme dost. Nevím, jak to vybalancovat, aby se vám to líbilo.

 

* Sám říkáte, že jste regionální sdružení vystavěl z lidí názorově blízkých. A v této souvislosti třeba premiérův poradce Tom Zajíček říká, že z vaší strany nešlo o otevřené budování strany, ale o „nepřátelské převzetí“ jihočeského sdružení.

 

Tom Zajíček měl dlouhodobě uzavřenou skupinu, do níž nikdo nesměl vstupovat a v níž byla jeho většina. A v momentě, kdy do ní přišli mladí lidé, kteří měli jiné názory, tak Tom Zajíček - který kdysi pracoval jako kádrovák na Temelíně, tedy asi s poměrně dobrou komunistickou vizitkou - zjistil, že už se mu to nelíbí a že je to „nepřátelské převzetí“. To je právě ten střet starších a mladších členů, o němž jsem mluvil. Když začnete obnovovat stranu a začnou kandidovat mladí lidé, tak velmi záleží na charakteru a schopnosti stávajících členů hledat kompromis. A někteří z nich, jako třeba Tom Zajíček, to nezvládají. Mohl bych vám vyprávět o tom, jak se on a Michal Doktor chovali ke kandidujícím poslancům, kterým zakazovali, aby vyjeli ze svého okresu. Všichni jsme to v jižních Čechách zažívali. Já jsem byl v roce 2005 členem ODS, kde se bojovalo o to, jestli primátorem bude Juraj Thoma, nebo Míra Beneš. A Juraj Thoma nabral za jeden den do sdružení sto padesát lidí. A protože vyhrál nad Benešem, který jich nabral sto dvacet, tak ti lidé už dál neplatili příspěvky a odešli. Proč se o tomhle nepíšou články?

 

* Vy jste na to ale reagoval tak, že jste přišel s dvěma sty členy.

 

Buďte fér. Já jsem budoval členskou základnu uvnitř mého sdružení, která nenarostla za den, ale asi za rok a půl zhruba o sto lidí. Chtěli jsme s kolegy a kamarády, kteří nefigurují v žádném byznysu, postavit tým, s nímž budeme moci něco dělat. Můj tým se nemění a jsou to lidé, kteří se mnou třeba udělali nadační fond Jihočeská naděje, v němž se skládáme na to, abychom platili sociálně slabým dětem z dětských domovů řidičáky a podobně, aby se jim lépe vstupovalo do světa. A přitom stále poslouchám dotazy, jak je to s mými vztahy s Pavlem Dlouhým (bývá označován jako jeden z tzv. kmotrů ODS, pozn. redakce) a že máme hodně členů, protože to říkali Juraj Thoma a Tom Zajíček.

 

* Toma Zajíčka si jako svého poradce vybral premiér, předseda vaší strany. Evidentně ho tedy považuje za důvěryhodného člověka. Proč by si ho jinak vybíral?

 

To se musíte ptát pana premiéra.

 

* Vy jste se ho neptal?

 

Ne, já jsem s ním tuto otázku neřešil. To je celé o tom - Michal Doktor, Juraj Thoma, Tom Zajíček.

 

* Co tím chcete říct?

 

Já se o tom budu velmi rád bavit s člověkem, který zvládne vybudovat a vést stranické zázemí. Vaše mediální spekulace jsou mimo.

 

* To nejsou mediální spekulace, ale slova členů ODS . Stejně jako Tom Zajíček vás kritizují bývalí primátoři Písku, Strakonic a další.

 

Ano, tři lidé ze dvou tisíc, kteří měli strach, aby nepřišli o své posty. Říká to Pavel Vondrys, který vedl s ČSSD dlouhodobě Strakonice. A najednou je bojovníkem proti velké koalici. Říká to Juraj Thoma, který když vstoupil do politiky, netajil se na regionálních sněmech tím, že do ní vstupuje proto, aby si vydělal více peněz. A říká to Tom Zajíček, kádrovák z Temelína. A to je všechno. Stačí vám tvrzení těchto tří lidí a vy to přede mě postavíte jako obvinění.

 

* Jak si vysvětlujete, že Pavel Dlouhý na kongresu ODS neprošel do výkonné rady?

 

Vy byste ho volili, když si o něm budete číst v novinách ty spekulace a bydlíte třeba ve Zlíně? Přitom Pavel Dlouhý je místostarostou na Hluboké, která v posledních volbách získala třicet procent. Obyvatelé Hluboké na něj tedy evidentně mají jiný pohled než média. Nebo jiný příklad - poslouchám neustále řeči typu: „Pan premiér o vás před dvěma lety řekl, že vás nechce na kongresu.“ Přitom pan premiér se mnou v té době osobně nemluvil ani deset minut. To je další zvěst, kterou pustil do světa Tom Zajíček.

 

* Takže podle vás je mediální obraz Pavla Dlouhého nespravedlivý.

 

Jsem o tom přesvědčen.

 

* Například jihočeský hejtman Jiří Zimola řekl, že než šel na kandidátku, musel na pohovor k Pavlu Dlouhému do jeho neoficiální úřadovny v restauraci U Huberta. A to je sociální demokrat. Proč by si to vymýšlel?

 

Zeptejte se Jiřího Zimoly, jestli měl pocit, že tam musí jet. To je spíš jeho vizitka. Jestli není schopen prosadit své názory a musí se jezdit s Pavlem Dlouhým o něčem radit... Pro mě je to nepochopitelné.

 

* Jak tedy ta špatná pověst Pavla Dlouhého vznikla? Jak si to vysvětlujete?

 

Pavel Dlouhý je dlouholetým členem jihočeské ODS s přirozeným vlivem. Považuji ho za inteligentního člověka, který je šestnáct let ve vedení jihočeské agrární komory a má schopnost komunikovat s významnými lidmi na jihu Čech. To je všechno. Ostatní jsou mediální bubliny.

 

* A jaké máte vysvětlení pro to, že od Rybářství Třeboň, které má skrytou vlastnickou strukturu, dostala jeho manželka na účet čtyřicet pět milionů korun?

 

Na to se zeptejte Pavla Dlouhého.

 

* Vy k němu máte blízko. Ptal jste se ho na to?

 

Jsou to legitimně vydělané peníze jeho manželky, která tam má podíl. Detaily si nepamatuji. O tom se musíte bavit s ním.

 

* A vás přesvědčil?

 

Ano, mě přesvědčil.

 

* Slovy, nebo i nějakými důkazy?

 

Já asi poprosím, abychom tento rozhovor skončili. Váš záběr jsou spekulace založené na tvrzeních tří lidí, kterým jsem šlápl na kuří oko. Tak si za Pavlem Dlouhým dojeďte. On vám všechny ty papíry ukáže.

 

* Dobře víte, že s médii nekomunikuje. Nebo nám s ním domluvíte schůzku?

 

Klidně se o to pokusím. Protože to je něco, co je mediálně hraná záležitost. Je mi proti mysli, že Pavel Dlouhý dostane na účet peníze z podnikání manželky a všichni to a priori pokládají za špinavé peníze, protože Mirek Topolánek o něm řekl, že je „kmotr“. S tím se těžko bojuje.

 

* Nestačilo by, kdyby to Pavel Dlouhý vysvětlil a doložil?

 

Jistě, to je zásadní výhrada, kterou Pavlovi Dlouhému opakovaně říkám: „Tvoje mediální strategie nekomunikovat s médii není dobrá, protože enormně zvyšuje tu špatnou auru, která se kolem tebe vytváří.“ A slyšel to ode mě opravdu opakovaně. Myslím si, že on je postavou, která je v ODS platná. Má racionální pohled na spoustu věcí. On se nikdy nehrne do velkých veřejných, politických funkcí. Já vím, jak s ním konzultovali ty věci všichni, kdo ho dnes kritizují, všichni ti Jurajové Thomové. Ti všichni za ním jezdili, potkávali se mezi sebou a brali ho jako relevantního hráče. Je ale úplně iluzorní představa, že se v Jihočeském kraji stane pouze to, co on řekne. To je úplná hloupost. Vezměte si jen poslední kongres ODS, v němž se Pavel Dlouhý nedostal do vedení. A v médiích se přitom píše, že Dlouhý zařídil, aby zvolili Kubu prvním místopředsedou. Vždyť je to nesmysl.

 

* Kdy vy jste byl naposledy u Huberta?

 

Asi před půl rokem. Já jsem ale Pavla Dlouhého nikdy nepotřeboval k tomu, abych dokázal prosazovat svoje názory. Mě fascinoval moment, kdy novináři neustále opakují myšlenku, že se Petr Nečas dohodl s Pavlem Dlouhým, že ze mě udělají ministra. Pavel Dlouhý byl jedním z lidí, který mi to velmi rozmlouval.

 

* Proč?

 

Prostě měl pocit, z toho, jak se známe, že mi to nepřinese žádné štěstí. Že se dostanu do situací, které mi mohou lidsky i politicky ubližovat. A že budu vystaven tomu, že mě s ním budou mnohem více spojovat, což může být lidsky nepříjemné.

 

* Asi nebudete popírat, že s ODS je spojena celá řada dalších lidí, kteří poškozují její pověst: Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička a jiní. Jak se s nimi chce ODS vypořádat?

 

Lidé jako Roman Janoušek už v současném vedení ODS nemají žádný vliv. K tomu není co říkat. Každé regionální sdružení za tyto věci nese svou odpovědnost, aby se kolem něj nemotali lidé s neformálním vlivem. Pokud chtějí mít vliv, měli by ho mít v legitimních, transparentních funkcích, které získají ve volbách. To je recept. Mělo by se také rozlišovat. Označení „kmotr“ pro Pavla Dlouhého není fér, k Janouškovi ano.

 

* Jak se v jejich případě pozná, co je fér?

 

U člověka, který je místostarostou, prochází volbami šestnáct let a v těch posledních získal třicet procent, je takové označení nefér. Fér je to k člověku, který není členem ODS, a přitom je jasně prokazatelné, že ovlivňuje její chod víc, než mu přísluší.

 

Nebezpeční protikorupčníci

 

* Ve vrcholné politice nejste příliš dlouho, a tak bychom chtěli poznat vaše obecnější názory a postoje. Koho byste třeba volil v amerických volbách? Obamu, nebo Romneyho?

 

Asi Romneyho.

 

* A koho považujete za svou inspiraci v české politice?

 

Pro mě je hodně inspirativní Václav Klaus. Nehledám ale inspirace pouze v politice. Pro mě je to řada filozofů, spisovatelů. Velmi významně třeba de Saint-Exupéry. Jinak jsem spíše manažersky zaměřen na výkon. Nejsem typ politika, který si užívá vysedávání a diskuse na schůzích a povídání.

 

* Čím vás oslovuje de Saint-Exupéry?

 

Jeho pojetím lidskosti, schopností uvažování v hodnotách, které převyšují lidský život a dávají mu ukotvení, smysl. Že má odněkud někam směřovat, že má být naplněn něčím, co přesahuje každodennost. To se line řadou jeho literárních děl, ať už v té zjednodušené podobě Malého prince nebo pěkně rozpracované v Citadele. To jsou pro mě hodnoty, jež jsou pro mě klíčové, které odolávají módním trendům.

 

* A co má být těmi módními trendy?

 

Třeba ekologická nebo protikorupční hnutí. To jsou věci, které jsou vždycky v tu chvíli více a v jinou chvíli méně aktuální. Politické strany mají růst na hodnotách, na sporech, které přetrvávají století. Mají se přít o náboženské svobody, o míru rozdělení veřejných statků, o svobodu jedince. Nemají vznikat na základě aktuální poptávky.

 

* Na kongresu ODS jste dokonce tvrdil, že protikorupční hnutí je nebezpečím pro společnost. V čem to nebezpečí spočívá?

 

Vychyluje společnost nepřirozeným směrem. Pro mě jsou to všechny protikorupční aktivity a iniciativy, které rostou pouze na tomto principu.

 

* Které třeba?

 

Věci veřejné.

 

* To je politická strana, vy jste zmiňoval nestranická uskupení.

 

Pro mě Věci veřejné nejsou strana, protože vznikly na aktuální poptávku ve společnosti. Je to však i například hnutí Občané pro Budějovice nebo Karel Janeček se svou protikorupční iniciativou, kdy sděluje společnosti, jak je třeba hájit její zájmy. Je ale Karel Janeček člověk, který vydělává peníze skutečnou tvorbou hodnot? Nebo je jednou z příčin eroze toho systému, protože vydělává peníze klikáním na tlačítko a jejich přeléváním z místa na místo?

 

* Pořád nerozumíme tomu, v čem vidíte riziko nestranických protikorupčních uskupení.

 

V tom, že nejsou dlouhodobě postavena na stabilních hodnotách. V tomto se mi třeba líbí názory profesora Bělohradského, který říká, že na boji s korupcí nemůže být postaven program politické strany. To je něco, co musí být přirozeným směřováním společnosti.

 

* Co mají tedy dělat lidé, kteří jsou se stavem korupce v této zemi nespokojeni?

 

Rozumím, že společnost, která je vystavena špatnému chování některých politiků a přifukování tohoto v médiích, je otrávená. Je proto odpovědností politických stran a novinářů vytvořit prostředí, které je legitimní, transparentní a postavené na souboji pravicových a levicových hodnot. Všechny ty tendence ke zkratkovitému řešení jsou nepřirozené. Ale já je nevyčítám lidem.

 

* Zároveň však tvrdíte, že protikorupční hnutí a občanské iniciativy jsou problém. Tak co mají nespokojení lidé dělat jiného?

 

Neříkám, že to mají udělat oni. Je to zodpovědnost ODS a ČSSD, ony mají vytvořit transparentní a legitimní prostředí, o kterém jsem mluvil. Jinak je logické, že lidé budou náchylní k extremismu.

 

* Jak může ODS bojovat s korupcí, když se sama přiznává k tomu, že ji provází pověst korupční strany? Na kongresu to zaznělo snad v každém projevu.

 

Boj s korupcí spočívá ve funkční policii a funkčním státním zastupitelství bez politického vlivu. A pak je úkolem pravicové strany směřovat k minimální míře přerozdělování veřejných peněz. Korupce vždy vzniká v momentě, kdy se přerozdělují veřejné peníze - člověk u nich může získat výhodu, kterou si nezasloužil tak, jak by musel v tržním prostředí. ODS proto musí směřovat k tomu, že takovéto prostředí nebude vytvářet. Typickým příkladem jsou obnovitelné zdroje, které považuji za systém na korupci. Je to úplná hloupost, nepotřebujeme to a cpeme do toho z veřejných prostředků miliardy.

 

* Největším vlastníkem solárních elektráren je ČEZ, podnik kontrolovaný státem. Navíc je vyjmut ze zákona o veřejných zakázkách, takže se transparentním soutěžím může vyhýbat, jak vidíme na konkrétních případech velmi podezřelých, předražených zakázek. Proč s tím tedy ODS nic nedělá?

 

To je pravda. Jen si musíme říci, ve kterých sektorech to má smysl. Česká přenosová soustava, za niž je ČEZ odpovědný a jako sektorový zadavatel může využít této výhody, je prostě někdy vystavena tomu, že potřebuje relativně rychlé zásahy, a nový zákon o veřejných zakázkách to neumožňuje. Je třeba najít kompromis.

 

* Tak si představme, co je důsledkem tohoto kompromisu: Všechny indicie nasvědčují tomu, že bývalý šéf Martin Roman vlastní Škodu Plzeň, která od ČEZ dostává různé zakázky. Je zde tedy celkem pádné podezření, že je toto obchodní spojenectví účelové a že se v něm točí velké peníze. Ve chvíli, kdy ČEZ není podřízen zákonu o veřejných zakázkách, může k tomuto netransparentnímu chování skrytě a pohodlně docházet.

 

Podle mě by ČEZ z toho zákona měl být vyjmut pouze v situacích akutních nebo strategických oprav. Protože v momentě, kdy by tady přestalo svítit světlo, tak se k tomu budeme všichni stavět jinak. Vedení ČEZ by šest měsíců vybíralo v soutěži někoho, kdo to opraví.

 

* My jsme se ale ptali na zakázky mezi Škodou Plzeň a ČEZ.

 

Přineste mi důkazy, že Martin Roman Škodu Plzeň vlastní, a já budu první, kdo bude usilovat o nápravu. Popisujete mi prostředí a možný problém, u kterého jsem nebyl, netvořil jsem ho.

 

Být hegemonem

 

* Co byste chtěl vlastně v politice dokázat? Z těch dlouhodobějších hodnot, o kterých jste mluvil.

 

Chtěl bych, aby byla racionálnější, otevřenější, srozumitelnější. Mám pocit, že jsme se dostali do situace, kdy většina lidí už nerozumí tomu, co politici říkají. Často se mi stávalo, že jsem se už jako člen ODS díval na Otázky Václava Moravce a po půl hodině jsem nerozuměl, o čem vlastně mluví, co chtějí sdělit. Lidé pak mají pocit, že neřeší jejich problémy. Pokud je to taky vůbec možné, chtěl bych dokázat, aby hodnocení politiků vypovídalo více o tom, co udělali, a ne o tom, co se o nich povídá a kdo jak působí. To vede poměrně často k tomu, že politici radši mnoho nedělají, aby náhodou něco nezkazili. Pro mě je frustrující, že na české politické scéně prosperuje řada lidí s dost velkou důvěrou, kteří nikdy nic pořádného nedělali a nikdy nemuseli prokázat, nakolik jsou schopní.

 

* Koho máte konkrétně na mysli?

 

Nebudu nikoho uvádět konkrétně. Myslím, že je to problém politiky obecně.

 

* I v ODS ?

 

I v ODS.

 

* Chtěl byste jednou být jejím předsedou?

 

Jsem teď prvním místopředsedou, je to pro mě velká čest. Teď vidím svou roli v tom dokázat pomoci naší straně v cestě tam, kam patří. Být velkou stranou na pravé straně politického spektra, být hegemonem. Potom má smysl se rozhodovat dále.

 

 

Zdroj: Respekt

 

Autor: Ivana Svobodová, Ondřej Kundra

 

Zdroj: http://www.modrenoviny.cz/celostatni/martin-kuba-nechci-carodejnicke-procesy.html