MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Za ovlivňování miliardových zakázek obvinili policisté patnáct lidí

Za ovlivňování miliardových zakázek obvinili policisté patnáct lidí

5. prosince  2012 v 10:50
Policie, policejní auto (ilustrační foto) - Foto: Filip Jandourek

Policie, policejní auto (ilustrační foto)Foto: Filip Jandourek

Kvůli zfalšovaným zakázkám za miliardu korun obvinila protikorupční policie 15 lidí. Čtyři z nich zadržela. Všichni se měli podílet na losování tendrů pomocí upraveného počítačové programu. Ten určil jako „vítěze" předem domluveného dodavatele.

Mezi obviněnými jsou i lidé, kteří prosluli jako organizátoři tzv. Karlovarské losovačky.

Podezřelé zatýkali detektivové na několika místech už v pondělí, jednoho si vyzvedli rovnou z vlaku při cestě za hranice.

Celkem měli obvinění zmanipulovat 11 tendrů. Podle policistů pak použili zmanipulovaný software u dalších třiceti zakázek. U nich se ale policistům nepodařilo získat důkazy, že by šlo o trestný čin.

Důkazy nalezli detektivové ve čtyřech počítačích, které podrobili expertize, a v nich objevili podvodný program.

Kdyby se ale pachatelé pokusili losovat primitivnějším způsobem, třeba z klobouku, jejich odhalení by bylo mnohem těžší. Použitím speciálního programu totiž za sebou zanechali stopy. 

„Významnou funkcí losovacího programu mělo být automatické odstranění veškerých dat po skončení losování. Právě na tuto okolnost měli obvinění spoléhat. Ovšem tentokrát byli policejní experti prostě lepší,“ řekl Radiožurnálu šéf českobudějovické expozitury protikorupční policie Marek Belko.

Čtěte také: Zodpovědnost za losovací aféru neneseme, říká jihočeský hejtman

Policie zadržela jeden notebook vloni přímo při losovačce v Českých Budějovicích. V té se dodavatelé ucházeli o modernizaci silnic pro Jihočeský kraj za více než půl miliardy.

Kraj chystal tendr v době, kdy byl náměstkem hejtmana pro dopravu Martin Kuba, dnešní ministr průmyslu. Toho policie z ničeho neviní.

Zdroje Radiožurnálu uvádějí, že podle detektivů museli být do losovaček zapleteni i starostové, radní nebo lidé, kteří rozhodují o evropských dotacích.

Detektivové ale obvinili jen přímé účastníky losovaček, nikoliv zadavatele.

„Ale samozřejmě i jednu z vyšetřovacích verzí, účast zadavatele na výběru administrátora, který následně zmanipuluje řízení, jsme prověřovali. Takové skutečnosti jsme ale nezjistili. I zadavatelé byli podvedeni,“ vysvětluje Marek Belko.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě

V policejní síti uvízli i lidé, kteří stáli za tzv. „karlovarskou losovačkou“ v roce 2006. Trik tehdy spočíval v tom, že vítěze losovali takzvaně z klobouku, a přestože na první pohled byla celá soutěž velmi podezřelá, policie nezískala důkazy o podvodu.

Odhady uvádějí, že zakázka na stavbu KV Arény byla předražená asi o 250 milionů korun.

Stejní lidé ale stáli i za elektronickými losovačkami. A v počítači po sobě zanechali stopy.

11 cinknutých losovaček se týkalo tendrů v celé republice a protikorupční překazila většinu z nich.

„Tím jsme veřejným zadavatelům uchránili přes 880 milionů korun z evropských fondů,“ říká Belko.

Obviněným hrozí až deset let vězení, a to za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod.

Problematická podle informací Radiožurnálu zůstává třeba zakázka na výstavbu pavilonů v Zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou za 26 milionů korun.

Po zrušení zmanipulovaného řízení už žádná další soutěž neproběhla, ale Jihočeský kraj už ZOO peníze dal. Teď o ně může přijít.

V podobných případech Brusel proud peněz do Česka zastavil.

Autor:  Ľubomír Smatana (ľsm), Petr Sehnoutka (psp)

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/za-ovlivnovani-miliardovych-zakazek-obvinili-policiste-patnact-lidi--1145850