MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Sunday, Sep 08th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Co je Pozitivní evoluce?

Vážení přátelé, ve čtvrtek navštívil České Budějovice tým projektu Pozitivní evoluce. O návštěvě napíši samostatný článek. Teď odpovím na otázku, na kterou se jistě ptají mnozí z Vás: "Co je Pozitivní evoluce?"

Pokusím se odpovědět, ale nejprve začnu tím, čím Pozitivní evoluce není. Pozitivní evoluce není snahou o založení politické strany, či o jiný způsob politického boje. Můžete namítnout, že jednou z hlavních priorit projektu Pozitivní evoluce je snaha o prosazení změny  volebního systému a tudíž jde o politický projekt, ale to si nejprve musíme vydefinovat, co je a co není politickým bojem. Ctirad Hemelík, jeden ze zakladatelů Pozitivní evoluce přirovnává politický boj k fotbalu. Fotbal hrají různé manšafty, tedy ODS s ČSSD, nebo TOPka s KDU-ČSL, a podobně. Problém je v tom, že tenhle fotbal už lidi nebaví. Lidi už tahle hra nebaví, o čemž jasně vypovídá osmdesáti procentní neúčast u voleb. Prostě lidi už na tuhle hru nechtějí chodit. Jednou ze snah Pozitivní evoluce je tedy změna pravidel oné hry tak, aby nás fotbal zase začal bavit, abychom na něj opět začali chodit. K tomu má dopomoci právě změna volebního systému. K vysvětlení nového systému se v článku ještě dostanu.


Pozitivní evoluce také není propagátorem nějakého náboženství, či sekty. Jediným průnikem mezi Pozitivní evolucí a náboženstvím je víra v existenci morálních hodnot. Příznivci Pozitivní evoluce mohou být libovolného náboženského nebo filozofického smýšlení.

Pozitivní evoluce také není marketingem, protože se tu nic neprodává.

Pozitivní evoluce není snahou o revoluci, či jiné násilné, radikální řešení společenské situace. Pozitivní evoluce staví na principech demokratické společnosti. Ne demokratické v současném českém pojetí, nýbrž opravdu demokratické.

Co tedy Pozitivní evoluce je? Můžeme říci, že Pozitivní evoluce je iniciativa, jež si vzala za cíl změnit naši společnost k lepšímu na několika úrovních současně, především skrze přeměnu našeho vnímání z vnímání současného na vnímání pozitivní. Pozitivní evoluce začíná u rozhodnutí každého z nás, každý se může rozhodnout být příznivcem a tudíž i součástí pozitivní vlny, která se právě zvedla v Česku.

Nejjednodušší pro pochopení, čím vlastně Pozitivní evoluce je, budiž příklad Karla Janečka, středobodu této iniciativy.

Karel Janeček - dítě , asi jako většina z nás, přemýšlel nad tím, co má v životě smysl. Připadalo mu, že nejsmysluplnější činností je věda - matematika. Proto se také vydal touto cestou, vystudoval matematicko-fyzikální fakultu na UK v Praze a následně získal titul PhD v USA. I dnes přednáší matematiku na univerzitě. Během studií se začal zabývat finančními trhy a po návratu do Čech založil společnost RSJ, která je dodnes velmi úspěšnou firmou. Karel Janeček říká, že díky ziskům z jeho firmy uspokojil veškeré pro něj představitelné materiální potřeby, coby fyzické osoby a tudíž se nyní může zabývat tím, co může udělat pro společnost. Karel Janeček tedy založil Nadační fond Karla Janečka pro podporu vědy, spoluzaložil Nadační fond proti korupci a Občanské sdružení Pozitivní evoluce. Podporuje tedy především vědu, boj proti korupci a nyní je jeho hlavní aktivitou snaha o celospolečenskou změnu k lepšímu. Tyto aktivity financuje Karel Janeček z vlastních zdrojů.



Karel Janeček je přesvědčený, že naše společnost má nepředstavitelné možnosti, ať už díky materiálnímu bohatství, vědě a jejímu velmi rychlému vývoji, ale také si uvědomil, že naše společnost zdaleka nevyužívá svůj potenciál a především díky korupci a neefektivitě se nachází v pozici, se kterou většina z nás není spokojená. Založil tedy Nadační fond proti korupci. Díky práci v tomto fondu zjistil, že je situace ještě mnohem vážnější, než tušil. Zjistil, že systém je naprosto infikovaný a je před kolapsem, pokud problémy systematicky nevyřešíme. Osobně jsem si s Karlem povídal o možných vizích budoucnosti a mohu potvrdit, že opravdu není žádným snílkem, který by neviděl, jak nebezpečná naše budoucnost je. Společně jsme se ovšem shodli, že je potřeba udělat maximum, abychom se vyhnuli možným katastrofálním scénářům budoucnosti. Pozitivní evoluce pracuje na různých úrovních, ale já se dnes budu zabývat pouze hlavním aktuálním cílem Karla Janečka.

Karel Janeček si uvědomil, že nejprve je třeba nabourat se do negativních mocenských struktury v naší zemi. Dnešním problémem politického vedení naší země jsou lidé, kteří jsou nominováni do politických orgánů. Často jde o sluhy Zlojedů (Zlojed = člověk, který vždy upřednostní svůj zájem před zájmy ostatních, či zájmem obecným), někdy jde o slušné osobnosti, které jsou ovšem většinou semlety zkorumpovaným systémem. Dnes v politických orgánech země nemáme vzorek, jenž by odrážel naší společnost, nýbrž ty horší z nás. Cílem změn navrhovaných Karlem Janečkem není dostat do politických orgánů výkvět společnosti. Naprosto by stačilo, kdyby politika odrážela průměr. Karel Janeček je totiž přesvědčený, že většina z nás jsou slušní lidé. Prvním cílem Pozitivní evoluce je tedy změna volebního systému.

 

Změna volebního systému

Současný politický systém umožňuje politickým stranám delegovat do zákonodárných orgánů osoby, jež jsou ochotny měnit zákony naší země pro potřeby zlojedů. Podstatné tedy je donutit politické strany k delegování slušných lidí. Právě za tímto účelem přináší Karel Janeček matematicky propočítaný model změny volebního systému ČR. Vychází z demokratických postupů. Jinou praktickou, demokratickou možnost než změnu volebního systému v tuto chvíli vlastně ani nemáme. Karel Janeček navrhuje systém 81 volebních okrsků (v rámci jednoduchosti užívá současné komunální rozdělení) v němž každá politická strana může navrhnout dva kandidáty do Poslanecké sněmovny. Každý volič má k dispozici dva plusové hlasy a jeden mínusový, přičemž plusový dává hlas, kdežto mínusový hlas odebírá. Karel spočítal, že pokud by dvacet procent z voličů mělo představu o jednotlivých kandidátech, tak i kdyby zbytek voličů dával hlasy stranám bez povědomí o kandidátech, těchto dvacet procent voličů dokáže změnit výsledky voleb. Díky mínusovým hlasům pak k volbám přijde více lidí, protože si budou moci mínusnout svého "oblíbence". Díky mínusovým hlasům budou muset také politické strany zvažovat mnohem více, koho budou nominovat. V prvním volebním období si asi o nezávislých kandidátech můžeme nechat zdát, ale rozhodně můžeme počítat s tím, že všem známí sluhové kmotrů se již do parlamentu dostávat nebudou. Karel Janeček také, samozřejmě není jediný, navrhuje zákaz politické reklamy. Dnes jsou stranickými pokladnami vypláceny stamilióny korun za nic neříkající hesla na billboardech a v tisku. Ty samozřejmě ukazují krizi hodnot v naší společnosti, ale především přímo rozvíjejí korupční tendence v politice.


Karel Janeček je přesvědčený, že pokud ve společnosti vznikne dostatečná poptávka po změně volebního systému, politici tento systém budou muset přijmout, podobně, jako nakonec přijali změnu systému volby prezidenta. Tuto změnu je ovšem třeba stihnout před parlamentními volbami. Proto Karel i jeho kolegové objíždějí česká města s šíří tyto myšlenky v univerzitních aulách a přednáškových sálech kulturních domů. Na Karla Janečka chodí v průměru 300 - 500 lidí, videa Pozitivní evoluce viděly již tisíce lidí a příznivci se počítají již o řád výše. Lidé z Pozitivní evoluce jsou přesvědčeni, že stačí pozitivně nakazit zhruba deset procent lidí a pak se prolomí pomyslná bariera nedůvěřivosti. S milionem podporovatelů změny volebního systému již nebude cesty zpět.



Pozitivní evoluce má již rozpracovaných několik dalších projektů a dlouhodobé idee a cíle Pozitivní evoluce jsou tak širokým tématem, že se na ně v tomto článku nedostane. Doufám ale, že Vás o nich v budoucnu budu moci informovat. V tuto chvíli za projektem Pozitivní evoluce stojí skvělí lidé, přidat se k Pozitivní evoluci mohu vřele doporučit. Nám všem přeji každou změnu k lepšímu a změna volebního systému určitě je změnou dobrou a zásadní.

Ladislav Vrabel