MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Žumpismus v podání státního zastupitelství

Není státní zastupitelství, jako státní zastupitelství. Vezměme si kupříkladu Vrchní státní zastupitelství v Praze, státní Krajské státní zastupitelství v Ostravě a Okresní státní zastupitelství v Českých Budějovicích. Začnu pozitivně, z prostředku, tedy v Ostravě. Ostravské Krajské státní zastupitelství pod vedením Zlatuše Andělové obvinilo z podvodu a uplácení bývalého ministra obrany Martina Bartáka a podnikatele Michala Smrže. Ano, čteme dobře, bývalého ministra obrany. Tomu říkám ryba, tomu říkám odvaha. Z této kauzy mám obrovskou radost. Je sice pravdou, že kauzu odstartoval občan USA, tedy americký velvyslanec v ČR, takže tato kauza neukazuje úplně na změnu v českých poměrech (americký velvyslanec je zřejmě příliš vysoko postavený, než aby se jeho slova uklidila pod koberec), ale jiskra naděje ve tmě se zablýskla a zítra by tato jiskra mohla spustit ohňostroj.

 

Tedy pokud se zítra pan bývalý ministr obrany začne skutečně bránit a na tiskové konferenci ukáže zuby. Pak by třeba mohl přijít s nějakými zajímavými informacemi. Uvidíme. Možná také přijme osud a počká, že se o něj zbytek pavučiny postará (až se vrátí z vězení), spíše když bude mlčet.

 

Zajiskřilo se nám také v Praze. Náměstek vrchního státního zástupce byl svým nadřízeným vyzván k odstoupení. Proč? Pan státní zástupce totiž vesele kamarádí s člověkem, který se objevuje v pěti, státním zástupcem dozorovaných, případech. Tento kamarád je navíc považován za jednoho z významných šedých eminencí pražské ODS. Jmenuje se Roman Janoušek. Pan státní zástupce Libor Grygárek si s panem šedou eminencí ODS Romanem Janouškem telefonuje, píše si s ním SMS a spolu se pánové také setkali na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Státní zástupce zatím dozoruje třeba i případ řešení nejasného původu stovek milionů korun na švýcarském kontu, které by mělo být vedeno pod Janouškovým jménem.

 

Do třetice tma na českobudějovickém Okresním státním zastupitelství. JUDr. Richtr dostane případ, kdy českobudějovický tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek v podnapilém stavu uláme stěrače svému sousedovi. Státní zástupce, který se s tajemníkem magistrátu zná a potkává se s ním na různých akcích a během vyšetřování případu se spolu oba potkají třeba na oslavě narozenin předsedy Krajského soudu, rozhodne, že čin, ze kterého je tajemník magistrátu Řeřábek obviněn, nebude řešen v režimu trestního stíhání, ale dostane jej na starost správní odbor magistrátu. Škoda prokazatelně a prokázaně přesáhla Kč 5 000,- korun, státní zástupce tedy nemohl argumentovat tím, že by nešlo o závažný čin z hlediska výše škody. Rozhodl tedy z hlediska společenské nebezpečnosti. Demolovat automobily na veřejném prostranství není společensky ani natolik nebezpečné, není tedy možné, aby jej šetřila policie, a to i v případě, že škoda přesáhla šest tisíc korun. Pak je pro mne nepochopitelné, proč Policie ČR řešila odcizení 30 kusů limonád z automobilu, obzvlášť, když tyto limonády byly zajištěny a škoda na automobilu žádná nevznikla. Pro doplnění - Krajské státní zastupitelství reagovalo na odvolání proti rozhodnutí státního zástupce Richtra přesně v módu "spravedlnosti po jihočesku."

 

Opakuji se, ale dokud nebude fungovat spravedlnost na úrovni soudů, státních zastupitelství a policie, nemáme žádnou šanci dostat se z žumpismu, ve kterém se právě nacházíme.

 

Ladislav Vrábel