MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Úspěch kmotrů? Podvody s eurofondy mají soudit na jihu

Server www.týden.cz v posledních dnech otiskl několik pěkných článků s naší tématikou, bohužel nedaří se mi spojit se s redakcí, abych je požádal o svolení ke sdílení článků. Budu Vám nabízet alespoň část článků a kliknutím na odkaz se dostanete na článek celý vytvořený serverem www.tyden.cz..

Ladislav Vrábel

 

Jde o demonstraci síly. Bývalý člen ODS Michal Doktor těmito slovy hodnotí možnost, že by se spor o operační program Jihozápad od pražského soudu měl přestěhovat "domů" do Českých Budějovic. V případu jde o pokus tunelovat 3,3 miliard z evropských fondů.

Ten případ začal na anonymní udání. "Od začátku se říká, že se něco vyšetří, jen když se ten případ bude držet co nejdál od Českých Budějovic," říká bývalý poslanec ODS Tom Zajíček. Teď může být všechno jinak.

 

Případ pokusu o obří tunel do evropských fondů by podle zjištění online deníku TÝDEN.CZ neměl soudit Městský soud v Praze, jak původně plánovali žalobci, nýbrž Krajský soud v Českých Budějovicích. Odnětí kauzy si přeje pražský soud a zároveň žádá o přikázání sporu do Českých Budějovic.

 

Bude to velký proces. Mělo by se ho zúčastnit kolem třicítky svědků. Většina z nich žije v Jihočeském a Plzeňském kraji. "S ohledem na rozsah bude nutné konat trestní řízení v několika blocích po několik dní. To je důvod, proč městský soud žádal o odnětí případu," řekla mluvčí pražského soudu Martina Lhotáková. O dějišti procesu má v nejbližších dnech rozhodnout Vrchní soud v Praze.

 

Konat soud v Praze si přálo vrchní státní zastupitelství. Zvažovalo, zda se případ má soudit v Plzni, Českých Budějovicích, nebo v Praze. "Při úvaze, kterému z těchto soudů podat obžalobu, vycházela státní zástupkyně ze skutečnosti, že k nejzávažnějšímu následku mělo dojít v Praze, neboť nejvyšší škoda hrozila České republice zastoupené ministerstvem financí, které má zde sídlo," sdělila Marcela Kratochvílová z vrchního státního zastupitelství.

 

Volba místa procesu je v tomto případě mimořádně citlivá. Existuje totiž podezření, že se do případu nepřímo namočily špičky jihočeské ODS i ČSSD, které kraji vládnou v koalici. Sociálně demokratického hejtmana Jiřího Zimolu do kauzy namočil jeho bývalý tajemník Petr Podhola, který se podle odposlechů zveřejněných v MF Dnes snažil ovlivnit přidělení evropských peněz.

 

Celý článek a zdroj: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/uspech-kmotru-podvody-s-eurofondy-maji-soudit-v-budejovicich_218642.html