MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Co dál s tajemníkem?

     Vážení přátelé,
 
     ve včerejších Událostech na ČT1 se opět objevila českobudějovická radnice. Zdeněk Řeřábek je zpět a hned zkraje naznačuje, že primátor Thoma sice má mandát k jednání, ale nemá co nabídnout. 
 
     Ladislav Vrábel
 
 
Autor reportáže: Veronika Kabátová
Moderátoři: Marcela Augustová, Josef Maršál 
 
Co dál s tajemníkem? 

Moderátor

Na českobudějovickou radnici se vrátil tajemník Zdeněk Řeřábek, kterého před více než rokem odvolal primátor. Předcházelo tomu nařčení z vandalismu. Podle soudu je ale úředníkův nucený odchod neplatný. Jak dlouho jeho obnovené angažmá na magistrátu potrvá není jasné.

 

Autor

V noci ze 3. na 4. března loňského roku viděl majitel pizzerie, jak mu někdo zlomil stěrače u auta. Za pachatele označil tajemníka města Zdeňka Řeřábka. Ten vinu odmítl. Krátce nato přišel o funkci. Primátor Thoma ho oficiálně kvůli pracovním pochybením odvolal.

 

Juraj Thoma, primátor Českých Budějovic, 28.4.2010:

Se dopustil porušení více než 20 svých pracovních povinností.

 

Autor

Následně se rozpoutalo úřednické kolečko. Obvinění z přestupku si několikrát přehodily úřady. Nikdo nechtěl zveřejnit ani materiály z kamerových záznamů. Vinu v kauze stěračů ale tajemníku Zdeňku Řeřábkovi nikdo neprokázal. Celá kauza ale stála křeslo i samotného primátora města Juraje Thomu. Do čela radnice se ale vrátil na podzim po vyhraných komunálních volbách. A proti odvolání se bránil i samotný Zdeněk Řeřábek.

 

Ivana Vobejdová, mluvčí, Krajský soud v˙Českých Budějovicích:

Krajský soud potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Českých Budějovicích, že odvolání žalobce z funkce tajemníka je neplatné.

 

Autor

400 dnů od svého odvolání se tak tajemník, který byl po celou dobu v pracovní neschopnosti, na místo vrátil. A ranní schůzka u primátora naznačila, že o jeho setrvání v úřadu se zřejmě ještě bude vyjednávat.

 

Juraj Thoma, OPB, primátor Českých Budějovic:

Bude-li na obou stranách dohoda k˙nějakému řešení jinému než pokračování pracovního poměru, tak samozřejmě takové jednání povedeme.

 

Zdeněk Řeřábek, tajemník, Magistrát města ČB:

Pan primátor nemá v˙tomto okamžiku nějaké návrhy, ale má samozřejmě mandát k˙jednání.

 

Autor

Jakým způsobem chce primátor dál jednat a jaké jsou možnosti, nám nechtěl sdělit. Jisté ale je, že situaci musí řešit s koaličními partnery.