MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

"Raději položíme svou politickou stranu, nežli Zdeňka Řeřábka." Vaši zastupitelé, radní a další politici Českých Budějovic.

      Vážení přátelé,

     dnes, procházkovým krokem z Pece pod Sněžkou směrem nahoru ke Sněžce, jsem si řádně pročistil mozek čerstvým vzduchem a s odstupem času jsem hodnotil situaci okolo Zdeňka Řeřábka. Tím, že Zdeněk Řeřábek na rok takřka zmizel, jsem na jeho osobnost tak trochu pozapomněl. Nyní se vrací a z mé mysli se vynořují nejen staré vzpomínky, ale také se mi v hlavě rodí souvislosti, které jsem dříve neviděl. Když jsem v rozhovoru pro Sedmičku uvedl svou domněnku ohledně materiálů, které může držet Zdeněk Řeřábek, rozhodně jsem nepřeháněl. Informace o tom, že Zdeněk Řeřábek má v sejfu dokumenty, kterými drží leckoho v šachu, byla tím prvním, co jsem o Zdeňkovi Řeřábkovi na politické scéně slyšel od svých známých. Nikdo mi ovšem nikdy neřekl, jaké konkrétní informace by Zdeněk Řeřábek měl v sejfu mít. To, že nějaké takové informace existují, však pochází přímo ze zdroje. Tedy od Zdeňka Řeřábka. Nejeden českobudějovický politik mi vyprávěl, čím se ovíněný tajemník před ním chlubil. Dokonce i svou misí v Afghánistánu (možná šlo o jinou zemi v této lokalitě) nebo svým studiem v Moskvě. Mě nikdy o takových aktivitách Zdeněk Řeřábek nevyprávěl, vyprávěl mi ale o svých obchodních aktivitách a o tom, že je mu vyhrožováno už podruhé zabitím. Do jaké míry je Zdeněk "pohádkář", do jaké míry svému vyprávění sám věří a do jaké míry je to, co on sám řekl, pravda, odhadnou nedokáži. Nyní  se pokusím nahlédnout realitu a "skutečnosti, které nastaly" - jak by řekl Zdeněk Řeřábek, poskládat do mozaiky skutečného obrazu kontroverzního tajemníka magistrátu a jeho přátelských vazeb na jihočeskou politickou scénu. 

     Zdeněk Řeřábek neměl být vždy tajemníkem magistrátu. Politická reprezentace města, v době kdy byl Zdeněk Řeřábek instalován do funkce tajemníka magistrátu, ani nepředpokládala, že by měl Zdeněk Řeřábek v této funkci vydržet. Původně šlo o provizorní opatření. Zdeněk Řeřábek řídil živnostenský úřad a nikdo vhodnější se v tu chvíli nenabízel. Zdeněk Řeřábek podle některých vrchních představitelů městské politické scény rozhodně nebyl ideálním adeptem a již od jeho nástupu se uvažovalo o jeho brzké výměně. V roce 2002 se ovšem změnil Zákon o úřednících samosprávných celků a tajemník magistrátu byl najednou takřka neodvolatelným.

     Politická reprezentace se pokoušela odvolat tajemníka Řeřábka i nadále. V roce 2002 byla mezi politiky hned po volbách vůle Zdeňka Řeřábka odvolat z funkce. Tehdejší náměstek primátora Miroslav Tetter, který byl zároveň tím, kdo Zdeňka Řeřábka do funkce tajemníka magistrátu původně navrhl, ale setrvání Zdeňka Řeřábka ve funkci tajemníka magistrátu postavil jako koaliční otázku. Byl to tedy Miroslav Tetter, který Zdeňka Řeřábka do funkce "dotlačil" a také jej ve funkci udržel. Jestli to bylo na objednávku Řeřábkova kamaráda Pavla Dlouhého, nevím, ale někteří politici v KDU-ČSL mi potvrdili, že se v jejich straně proslýchalo, co Miroslav Tetter sliboval Pavlovi Dlouhému za to, aby mohl být primátorem. Jeho politická podpora se měla "omezit na všechno". A byl to právě Miroslav Tetter, který odvolaného Zdeňka Řeřábka nainstaloval zpět do funkce nyní. To už se zdálo být takřka nemožným. Představte si, že k tomu, aby mohl být instalován zpět do funkce by musel být odvolán primátor, dosazen primátor, který by byl ochotný spolupracovat a tento primátor by musel úmyslně prohrát soud tím, že by nesplnil svou povinnost, tedy dodat soudu na vyzvání podklady k posouzení platnosti odvolání. A přesně tohle se dle plánu stalo. Ale nebudu předbíhat a vrátím se zpět do doby, kdy byl Zdeněk Řeřábek známý především v okolních nočních barech.

     V určitém období, a myslím, že šlo o rok 2007, se začalo uvažovat o tom, že bude Zdeněk Řeřábek povýšen na ředitele Krajského úřadu. Ještě předtím měl ale pan jihočeský Kníže snahu dosadit Zdeňka Řeřábka do funkce ředitele Finančního úřadu. To ovšem ministr financí Kalousek, tehdy ještě kamarád Pavla Dlouhého, okomentoval slovy: "Jen přes mou mrtvolu.". Proč se nakonec nepodařilo dostat Zdeňka Řeřábka do funkce ředitele Krajského úřadu nevím. Nevím také, proč nakonec nešel pracovat na post ředitele výcvikového střediska Policie ČR ve Středních Čechách, ale možná že tato funkce byla tak trochu záložní pro případ, že by se nepodařilo Zdeňka Řeřábka dosadit zpět do křesla tajemníka magistrátu. Tuto funkci měl údajně Zdeněk Řeřábek domluvenu jako náhradu za funkci tajemníka magistrátu asi před půl rokem. 

      A nyní bych se rád podíval směrem k titulku tohoto článku. Všichni si dobře pamatujeme, že ve straně ODS byla osoba Zdeňka Řeřábka ústředním motivem nejen rozkolu strany, ale také volebním neúspěchem. Poté, co primátor Thoma (tehdy ODS) odvolal, a to i přes nesouhlasné stanovisko Pavla Dlouhého, faktického šéfa ODS v Jižních Čechách, Zdeňka Řeřábka, začala politická bitva na život a na smrt, která se dnes dostává do třetího kola. ODS odvolala svého primátora. Naprosto nevídaný jev. Toto odvolání vlastní stranou přišlo krátce před volbami. Další nevídaný jev. Žádný faktický důvod k odvolání primátora nikdy nebyl předložen, tedy když nepočítám vykonstruované, nevýznamné obvinění ze strany vedoucí kontrolní výboru Evy Hajerové (ČSSD), které Thoma s přehledem smetl ze stolu. Další nevídaný jev. A poslední, co považuji za naprosto v rozporu se stanovami strany je to, že byl post primátora věnován KDU-ČSL.  Další nevídaný jev. Ve skutečnosti ovšem šlo o jediné. Pomstít se primátorovi Thomovi za odvolání Zdeňka Řeřábka z funkce tajemníka magistrátu, Thomova diskreditace (což se díky "schopnosti" Evy Hajerové nepovedlo) a dosazení Miroslava Tettera do funkce primátora tak, aby mohl dokonat připravený plán návratu Zdeňka Řeřábka do funkce. Na celé akci "Řeřábkův návrat" se podíleli tito politici:

- Pavel Dlouhý (ODS), mozek a ředitel celé operace.
- Martin Kuba (ODS), organizátor a dohled na úrovni zastupitelstva, ten, který je na telefonu a akci řídí v terénu.
- Eva Hajerová (ČSSD), vedoucí odboru kontroly, která měla za úkol vytvořit pochybení primátora Thomy a na základě tohoto pochybení navrhnout odvolání Juraje Thomy z funkce primátora města
- Rudolf Vodička (KDU-ČSL) měl za úkol pronést v zastupitelstvu uklidňující řeč s apelem na občany města a navrhnout v zájmu uklidnění situace "nezávislou a nestrannou" osobu svého kolegy Miroslava Tettera na post primátora
- Miroslav Tetter měl za úkol stát se primátorem města a prohrát za město soud ve sporu se Zdeňkem Řeřábkem o neplatnost odvolání Zdeňka Řeřábka z funkce tajemníka magistrátu.


     Dámy a pánové politici tuto politickou pomstu provedli i přesto, že si byli dobře vědomi nepopularity jednání Zdeňka Řeřábka a možných následků. Z Miroslava Tettera se stala politická mrtvola, na kterou se budu navždy vzpomínat jako na toho, kdo dosadil zpět Řeřábka, Rudolf Vodička přišel o své dobře placené místo náměstka (Je pro mě těžko pochopitelné, že právě on, který se na celé akci odvolání primátora Thomy podílel, nyní získává zakázky od náměstkyně Popelové. Paní náměstkyně už v několika případech prokázala, že jí paměť sahá pouze tam, kam si ona sama vytyčí.) Martin Kuba nezískal funkci místopředsedy strany ODS, Pavel Dlouhý se naprosto odkryl a radní Hajerová se znemožnila před každým, kdo její vystoupení viděl, nebo slyšel. 

     Dvě politické strany byl tímto nevídaným krokem značně poškozeny v následných komunálních volbách. ODS prakticky volili pouze členové strany + jeden, KDU-ČSL se nepřehoupla přes pětiprocentní výsledek ve volbách, takže dnes nejen že nemá křeslo primátora, radních, ani zastupitelů, ale na komunální úrovni takřka skončila. 

     Toliko cena za dosazení Zdeňka Řeřábka zpět do funkce tajemníka magistrátu. Nevěřím tomu, že jde o přátelské gesto. Vy ano?

     Dnes je ochotna znemožnit se podporou Zdeňka Řeřábka asi polovina rady města. Primátor Thoma ve svém boji nemá příliš silnou podporu. Zdeňka Řeřábka si na radnici nepřeje Tomáš Bouzek, ten měl šanci jeho povahu poznat při mém zastupování v kauze ulámaných stěračů, ale nemá podporu všech radních TOP 09. V ČSSD jsou také zhruba z poloviny podporovatelé Zdeňka Řeřábka. Primátor Thoma myslí, že Miroslav Joch (ČSSD), současný finanční náměstek primátora, není ve spojení s Pavlem Dlouhým a snaží se být pouze v opozici k primátorovi z důvodu politického boje o vliv na radnici.  Podle mých informací je ovšem náměstek Joch s Pavlem Dlouhým v úzkém spojení. Sice ne na osobní úrovni, ale přes jejich společného známého. Pana Josefa Půra. Vlivného politika Sociální demokracie a společníka v některých firmách Pavla Dlouhého.

     Zdeněk Řeřábek tak, ať se nám to líbí, či nikoliv, bude opět tajemníkem magistrátu. Volby nám mnoho nepomohly. Dvě nejzásadnější témata, tedy cílená likvidace ekonomiky českobudějovické Teplárny a její následný odprodej za symbolickou cenu (1,4 miliardy při stejné původní ceně a následných investicích více než 1,5 miliardy považuji za cenu symbolickou) a prohrání soudu se Zdeňkem Řeřábkem a jeho následná reinstalace do vedení úřadu města zatím běží jak na drátkách.

     Ladislav Vrábel