MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Jaká bude cena z Temelína?

Tiskový servis Forum Energy s.r.o.: Redaktorka MF Dnes Ludmila Mlsová v článku „Co dá a vezme temelínské teplo Budějičákům“ zmínila, že cena tepla z Temelína musí být nižší, než cena za kterou je Teplárna České Budějovice schopná teplo vyrábět sama. Toto je pravda nicméně je nutné také zmínit, že toto je vlastně nejvyšší cena, na kterou teplárna může přistoupit, aniž by prodělala, ale rozhodně to není nejlepší cena, za kterou může teplárna temelínské teplo koupit.

 

 

Temelín bude teplo určené Budějovicím vyrábět místo určitého množství elektřiny – je pochopitelné, že se ČEZu bude vyplácet teplo dodávat pouze za předpokladu, že zisk, který po započtení všech nákladů poplyne z dodávek tepla do Budějovic, bude vyšší než cena elektřiny, kterou by jinak vyrobil.

ČEZ údajně nabízí, že bude teplo dodávat za cca 450 Kč/GJ (bez DPH) na „patě“ Budějovic. To znamená, že cena pro konečné zákazníky by zcela jistě vycházela přes 600 Kč/GJ (bez DPH)! Je to, ale skutečně ta nejnižší cena, kterou mohou Budějovice od ČEZu vyjednat? Rozhodně ne. Důvodů proč by ČEZ měl, slevit je opravdu mnoho.

Na prvním místě je třeba zmínit dlouhodobou jistotu dodávek – odhadovat jaká bude situace na mezinárodních trzích s elektřinou za dvacet let je skoro nemožné a pokud je cena elektřiny dnes na určité hladině, tak to dlouhodobě nemusí za pět let absolutně platit. Na druhé straně pravděpodobnost, že České Budějovice nebudou za dvacet let existovat nebo že si lidé přestanou v bytech topit, se limitně blíží nule a jistota (nejméně čtyřicetiletých dodávek) je v energetické branži komodita, která má svou cenu.

Nejistotu vlastníkům jaderné elektrárny přináší i politické zásahy, které např. v Německu zlikvidovaly prosperující jaderné odvětví takřka přes noc: v této situaci je argument závislost devátého největšího města v republice na dodávkách tepla z vlastní jaderné elektrárny naprosto nedocenitelný. Je naprosto nepředstavitelné, aby se odstavila elektrárna, která zásobuje stotisícové město teplem. Ostatně, pokud mluvíme o jistotách, v Týně nad Vltavou dobře znají situaci, kdy kvůli opravám zůstalo město zcela bez tepla, a objevují se argumenty, že bez dostavení třetího bloku je jistota dodávek tepla z Temelína v době plánovaných odstávek přinejmenším diskutabilní. Pro ČEZ je to dobrý argument jak si zajistit podporu státu pro dostavbu Temelína, ale pro Budějovice to pouze znamená další náklady na rekonstrukci a údržbu záložního uhelného kotle, který bude schopný tyto výpadky kompenzovat. A to jsou všechno položky, které musí konečná cena tepla z Temelína reflektovat.

Existuje celá řada dalších argumentů, proč by ČEZ měl slevit. Jsou-li manažeři a politici v Teplárně dobrými hospodáři tak si určitě již mají k dispozici důkladnou finanční analýzu, která stanovuje konkrétní minimální cenu, za kterou ČEZ musí teplo dodávat, aby se investice vyplatila. Bohužel máme obavy, že tomu tak není a snažíme se, zatím marně, apelovat na Teplárnu i Město, aby vyjednání jiných než těch nejlepších podmínek pro Teplárnu nepřipustili. Poslední dobou často se objevující formulka že „teplo z Temelína není odpadní“ v nás však vzbuzuje obavy, že toto heslo má být záminkou pro vyjednání horších podmínek pro Teplárnu. Tato na první pohled logická věc ve skutečnosti není překážkou pro dosažení levného tepla pro Budějovice.

V tuto chvíli není vhodná doba ze strany Forum Energy napovídat Teplárně ani Městu. Teplárna pokračuje v praxi informačního embarga vůči svým akcionářům (vyjma Města) a Město pokračuje v diskriminační a nezákonné praxi, kdy Teplárně zasahuje do jejího obchodního vedení podle svých představ, které jsou motivovány politickými ambicemi a dohodami. Forum Energy však situaci kolem obchodních jednání o teple z Temelína bedlivě sleduje a v případě vyjednání jiných než těch nejlepších podmínek pro Teplárnu bude nekompromisně a tvrdě vyžadovat vyvození odpovědnosti na všech stranách a náhradu vzniklé škody padni komu padni.

Jinými slovy dobrý vyjednávač nedá nic zadarmo. O schopnostech zástupců ČEZu v této oblasti nemáme žádné pochybnosti, otázkou však zůstává, nakolik umí politici v Teplárně tuto hru hrát stejně tvrdě: výsledek totiž budeme vídat na složenkách ještě několik desítek let.

Horkovod Týn nad Vltavou:

Hodnota investice: 109 mil.

Průměrná cena tepla 2010: 414 Kč/GJ

Nákupní cena Temelín 2010: 219 Kč*

Horkovod České Budějovice:

Hodnota investice: 1,5 miliardy

Současná cena tepla 2012: 542,53 Kč/GJ

Nákupní cena Temelín: 450 Kč/GJ (?)

*Pozn. Zdroj.: František Kobera, http://kdu-tyn.webnode.cz/news/proc-neni-levnejsi-teplo-/

Forum Energy s.r.o. se stala nákupem podílu od skupiny E. ON v Teplárně České Budějovice, a.s.

nejvýznamnějším privátním akcionářem teplárny. Forum Energy s.r.o. považuje tuto investici za

dlouhodobou a strategickou a má zájem se aktivně podílet na řádné správě a rozvoji Teplárny

České Budějovice, a.s.

Naší vizí je Teplárna České Budějovice, a.s. jako bezpečný a spolehlivý dodavatel tepelné energie

pro občany, firmy a organizace ve městě České Budějovice, jako ekologická, moderní, transparentní

a vysoce profesionálně řízená společnost.

Tiskový servis Forum Energy s.r.o.

Kontaktní osoba: Giuliano Giannetti, tiskový mluvčí FORUM ENERGY s.r.o (tel. 775 705 851, mail:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )