MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Proč plány horkovodu z JETE nezastavily nákup předraženého turbogenerátoru?

Vážení přátelé, JETE Temelín a město České Budějovice zvažují obří obchod. Finanční stratégové jednají o výstavbě přivaděče horké vody z jaderné elektrárny Temelín do Krajského města České Budějovice. Voda by tak mohla vytápět především českobudějovické domácnosti a svatou mantrou tohoto obchodu je "levnější teplo pro občany Českých Budějovic". Tento politicko-ekonomický způsob prosazování obchodních záměrů jsem již několikrát zaznamenal. To, že necháme vybudovat přivaděč, vůbec neznamená, že budeme mít levnější teplo. Ceny obchodních společností jsou určovány trhem, nikoliv dobrým přáním skvělých politiků (i když tak by to mělo být). Nevím jak Vy, ale já si také pamatuji, že "budeme mít levnější elektřinu" díky JETE, popř. ještě starší tvrzení státu, že plynová topení budou nejvýhodnější díky dlouhodobé strategii cen plynu.

Nicméně Teplárna k věci přistoupila upřímněji. V prvním odstavci své tiskové zprávy se od zástupců Teplárny dozvíme, že: "Obchodní jednání s energetickou společností ČEZ, která je majitelem JE Temelín, o realizaci „Teplovodního přivaděče pro město České Budějovice“ probíhají a do doby, než budou uzavřena, je společnost Teplárna České Budějovice nebude komentovat.", což příliš otevřenosti při správě městského majetku nenaznačuje, nicméně vzápětí jsme tiskovým oddělením uklidněni: "Obecně lze uvést, že jednání mezi Teplárnou ČB a ČEZ by měla potvrdit, že tento zamýšlený projekt je životaschopný nejen technickým řešením, ale především ekonomicky. A to zejména s minimálním negativním dopadem do výsledné ceny tepla pro konečné odběratele a ochranou investic a stávajícího majetku akcionářů Teplárny ČB.". Nemusíme se tedy přátelé obávat nějakého drastického negativního dopadu na výslednou cenu tepla pro domácnosti. Obecně, po nynějším zdražení o deset procent, které snad ani nestojí dle Teplárny za řeč, se tak domnívám, že nějakých čtyřicet procent zdražení je únosné, dvacet je velmi nízké. Minimální dopad by mohlo být třeba osmnáct procent?

 

 

I tak je přivaděč horké vody z hlediska ekonomické logiky dobrým nápadem, především ale z hlediska ekologie. Čistý vzduch je jednou z našich jihočeských předností a čistotu ovzduší bychom si udržet měli. To by mělo být naší prioritou. Přivaděč z JETE znamená více "tepla v trubkách", teplárna tedy nebude muset vyrábět takové množství tepla (v podobě horké páry), jako vyrábí dnes skrze spalování uhlí a plynu. Jedna věc je ovšem jistá. Turbogenerátor TG6 nebude využit tak, jak je využíván dnes. Tady vidím trochu problém. Kdo rozhodoval o nákupu turbíny TG6 za cenu 368 milionů? Za cenu dle informací od odborníků až o 150 mil vyšší, než je cena trhu? Někdo rozhodl o tom, že z městských peněz, kterých se neustále nedostává, nakoupíme předražené zařízení, které ještě následně nebudeme potřebovat? Vždyť plány na výstavbu horkovodu z JETE jsou na stole už dvacet let. Proč tedy máme v provozu už rok nový turbogenerátor? Tahle investice byla podivná již od počátku, ale nyní je ještě zřetelnější, že s veřejnými penězi zacházíme jinak než zodpovědně.

Nabízím malou kalkulaci návratnosti investice do TG6 (Zdroj: http://forumenergy.cz/2011/05/19/kalkulace-navratnosti-turbogeneratoru-tg-6/):

TG6 za enormní cenu za kterou byla postavena, se nemůže zaplatit dříve než za 20 let ani za předpokladu, že bude fungovat bez jakékoliv údržby a nákladů na provoz. Standardní doba návratnosti DOBROVOLNÉ INVESTICE (tj. investice, kterou dělá firma kvůli zisku jako je tato) je v energetice přitom 8 -12 let. Životnost turbíny je 20-25 let.


Upozorňujeme, že tento odhad je minimální a doba splácení investice se může dle našeho názoru už jenom prodlužovat:


Vstupní údaje:


a) Výkupní cena elektřiny: 1100kč/Mw zdroj: Pan Houfek v rozhovoru pro Právo


b) Výkon turbíny: 12MWe (Cenia)


c) Účinnost turbíny: 90% (standardní účinnost podobných turbín)


d) Počet hodin, které je možné turbínu používat: 1470h (EIA)


e) Oficiální cena investice: 368 mil. Kč zdroj: veřejné zakázky,


Kalkulace:


Roční zisky z prodeje elektřiny (náklady na údržbu a provoz 0Kč):


Výkon turbíny v MW za hodinu X počet hodin kdy je v provozu X účinnost turbíny X cena elektřiny za megawatt =  12MWe x 1470h x 1100Kč x 0,9 (účinnost)= 17 463 600 Kč/ročně


Prostá návratnost:


Cena projektu (368 mil Kč) děleno roční zisky z prodeje elektřiny (17,5 mil.) = 21 let


Do této návratnosti není započítána ani 1,5% inflace ani případné úroky z půjčky, ze které je kryto financování „investice“ ani další náklady, které jistě v souvislosti s touto investicí teplárně vznikly.

 

Já bych se našich politiků, především těch, kteří nyní Teplárnu řídí skrze dozorčí radu společnosti, zeptal, kdy se začnou zabývat výsledky forenzního auditu, který ukázal na pochybení při správě majetku. Kdy?

Na ztrátu, která městu jednoznačně vznikla při prodeji Zkušebny Mydlovary, už žaloba podána byla, nicméně dozorčí rada v této záležitosti už půl roku úspěšně předstírá činnost mrtvého brouka. Škoda, jež byla vyčíslena forenzním auditem, je asi 3,6 milionu korun.

 

Ladislav Vrabel