MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Ředitel teplárny Blažek rezignoval

Můžeme pouze spekulovat, co skutečně vedlo Zdeňka Blažka k rezignaci na své posty v Teplárně. Ještě nedávno se na svém místě snažil udržet, nyní dobrovolně odchází. A s ním jeho "skupina z Plynárny". Vcelku narychlo.
 
Ladislav Vrábel
 
Článek z českobudějovického deníku
 
Čeká se na výsledky auditu a valná hromada má rozhodnout o nové koncepci řízení firmy.
Teplárnou v krajském městě otřásla nejvýraznější personální změna za poslední čtyři roky. Dosavadní generální ředitel Zdeněk Blažek včera oznámil, že podává výpověď a zároveň se i vzdává členství v představenstvu společnosti.
 
 
Funkce člena představenstva mu zanikne pravděpodobně 23. června 2011 na valné hromadě společnosti a generálním ředitelem Blažek (ODS) přestane být k poslednímu červencovému dni.
„K těmto krokům mne vedly zejména připravované změny v koncepci řízení společnosti spočívající v zavedení takzvaného německého modelu řízení s výrazným přesunem pravomocí z managementu společnosti na dozorčí radu, a to včetně provozních záležitostí. To mi nedává jasnou představu o mém dalším uplatnění jako vrcholného manažera,“ vysvětlil svůj krok Blažek.
„V úterý jsem převzal od pana Blažka výpověď. Než však opustí své místo, uplynou minimálně dva měsíce, v nichž bude vykonávat svou funkci,“ říká Josef Průcha (ČSSD), předseda představenstva teplárny, který jedním dechem ujišťuje, že fungování tohoto podniku vlastněného z většiny městem nebude ohroženo.
„Kvůli informovanosti představenstva jej budu muset svolat dříve než na původně plánované datum 3. června,“ popisuje další postup Průcha. Odvolání z funkce člena představenstva na základě jeho požadavku provede valná hromada.
Ve čtvrtek 19. května podali výpověď i čtyři vedoucí manažeři úseků controllingu, lidských zdrojů, informačních technologií a služeb. Důvody výpovědi nebyly podle Blažka uvedeny. Tyto pracovní poměry skončí k 30. červnu 2011. O postech nižších manažerů, než je generální ředitel, bude muset rozhodnout pro změnu představenstvo. Vyhraněný názor na působení Zdeňka Blažka v čele teplány má dlouhodobě jeden z menšinových akcionářů: „Odstoupení Zdeňka Blažka a jeho nejbližších spolupracovníků v době probíhajícího auditu považujeme za jednoznačný útěk před odpovědností a potvrzení toho, že naše kritika vůči vedení teplárny byla celou dobu naprosto oprávněná,“ zdůrazňuje tiskový mluvčí Forum energy, s.r.o. Giuliano Giannetti.
Josef Průcha (ČSSD) za Blažkovým odstoupením vidí právě i neustálé útoky menšinového akcionáře. „Teplárna musí fungovat i navzdory těmto útokům,“ říká Průcha.
Primátor města Juraj Thoma a tedy představitel největšího akcionáře v teplárně chápe Blažkovo rozhodnutí jako promyšlený krok: „Pan Blažek si rozmyslel všechna pro a proti a rozhodl se, předpokládám, také zcela nezávisle.“
„Je to jeho svobodné rozhodnutí a měl ze svého pohledu pádné důvody, které jej k tomuto kroku vedly,“ shrnuje svůj názor na Blažkovu rezignaci předseda dozorčí rady Jiří Kořínek.
Mezi dalšími důvody svého úterního rozhodnutí jmenoval Blažek i politikaření nad dalším osudem teplárny nebo absenci zřetelného sdělení města, zda se chystá teplárnu prodat menšinovým akcionářům. „Postrádám jasné sdělení od politické reprezentace města o budoucích vlastnických poměrech ve firmě a jejím dalším vývoji,“ vysvětluje odcházející generální ředitel teplárny.
Jeho tvrzení ovšem primátor Thoma odmítá: „Město nehodlá prodávat své akcie, spíš bychom je chtěli vykoupit od menšinového akcionáře. Na takový obchod by museli být dva a z druhé strany snahu po domluvě nevidím.“
Blažek vnímá své angažmá v teplárně pozitivně: „Za mého vedení stala úspěšným, ekonomicky a finančně stabilním podnikem.“ Podle Thomy je na takové tvrzení brzy: „Aby si někdo mohl připínat frčky, je potřeba nejdříve znát výsledky auditu.“
Předseda dozorčí rady Jiří Kořínek byl v hodnocení Blažkova působení opatrný: „Pravda je, že teplárna je ekonomicky stabilní a dlouhodobě zisková. Je otázkou, jestli by nemohla být ziskovější. Pravda je také to, že jsou před tímto podnikem významné investice, kde bude potřeba veliké množství prostředků.“
Podnik vlastněný městem čekají v následujících měsících výrazné změny. „Celé představenstvo se bude měnit v souvislosti s přechodem na německý způsob řízení. Pokud jej tedy schválí řádná valná hromada. Předseda dozorčí rady Jiří Kořínek vidí v této plánované reformě řízení šanci na odpolitizování teplárny a profesionalizaci jejího vedení. „V čele teplárny bude místo pouze pro opravdové odborníky, nehledě na to, že zmizí jeden rozhodovací stupeň a manažeři, kteří budou tvořit představenstvo, se budou zodpovídat pouze dozorčí radě,“ upřesňuje vizi řízení Kořínek.
Teplárna České Budějovice má 1492 odběratelů tepelné energie, z toho je 801 z bytového sektoru, což představuje zhruba 27 500 domácností. Společnost měla v roce 2009 zisk 125 milionů korun před zdaněním, meziročně o 15 milionů méně. Základní kapitál činí 693 milionů korun. Město České Budějovice drží 80 procent akcií podniku, téměř 18 procent vlastní společnost Forum Energy.
 
Autor: Richard Vlasák