MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Seriál: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl V. – Závěr.

     Vážení přátelé,

 
     dostali jsme se až k závěru našeho seriálu o českobudějovické Teplárně. Za seriál bych chtěl poděkovat panu Ing. Pavlovi Černému. Samozřejmě mu každý z jeho známých nepoděkoval, ale to už asi k občanské potřebě nenechat naše společné majetky "rozebírat" tak nějak patří. Kdybychom měli všichni touhu po nekorupční společnosti, už bychom ji dávno měli. Tím pouze naznačuji, že jsme to my sami, kdo dopustil, abychom se potýkali s tak obrovskou korupcí. Někteří z nás tím, že korupci provozují, ostatní tím, že ji tolerují. Doufám, že je nás většina takových, kteří si dokáží spočítat, že s korupcí se ekonomice dařit nemůže a proto korupci netolerují. Je mi líto, že v teplárně právě nyní údajně dochází k vytváření antedatovaných smluv. Nebudu se rozepisovat, seriál o teplárně patří panu Černému, ale neodpustím si jednu otázku. Kdo rozhodl o tom, že teplárna v příštích dvaceti letech nemá vydělávat? V době krize? Kdo je za toto odpovědný? Ještě jednou děkuji panu inženýrovi Černému za to, že nám poskytl relevantní informace z teplárny. Zaměstnanci jsou už druhý nebo třetí týden vázáni mlčenlivostí. Písemně.
 
     Ladislav Vrábel
 
 

Seriál: Teplárna České Budějovice a.s. – Díl V. – Závěr.

Co vlastně napsat na závěr? Ve čtyřech předchozích dílech jsem popisoval několik z mého pohledu diskutabilních skutečností týkajících se Teplárny České Budějovice a.s.. Těch skutečností by se asi dalo popsat ještě více, například nákup uhlí či problematickou oblast IT (informačních technologií), kterou jsem záměrně neuváděl z důvodu přímého zainteresování mé osoby a naší společnosti, ale věřte mi, že by bylo o čem psát  … Je otázka, jestli to, co již bylo napsáno, nestačí na zamyšlení se nad budoucností společnosti jako takové a hlavně nad její budoucí ekonomickou prosperitou. Vlastníci jakékoliv společnosti vždy hledají rozumný kompromis mezi každoročními zisky a investicemi do technologií čí jiných potřebných akcí, které jim zajistí „zdravé“ fungování společnosti i v dalších letech. A tady je podle mého názoru ten nejzásadnější problém. Současné vedení společnosti preferuje investice nad ziskem společnosti. To svým způsobem nemusí být vždy špatné rozhodnutí, nebýt ovšem v minulých dílech již zmíněné finanční náročnosti jednotlivých akcí oproti kalkulované návratnosti nebo potřebnosti těchto investic. A pokud k tomu přičtu mírně řečeno nestandardní vazby mezi dodavatelskými firmami a vedením společnosti, pak se mi bohužel dostává výsledku, který ostatně můžeme vidět v celé České republice a to, že osobní či stranické zájmy jsou nad již několikrát zmíněnou „péčí řádného hospodáře“. Protože ať se to představitelům teplárny líbí nebo ne, oni nejsou majitelé této firmy, ale pouze správci a hospodáři cizího majetku, v našem případě především města České Budějovice a také firmy FORUM ENERGY a proto se v případě města divím, že tyto skutečnosti nikoho netrápí a v případě společnosti FORUM ENERGY se nedivím, že se snaží všemi možnými způsoby zasáhnout do dění společnosti a chránit své investice. Na závěr tohoto zamyšlení budu trochu „škaredý“. Pánové z vedení, chovali by jste se stejně, kdyby tato společnost byla skutečně Vaše a investovali jste své vlastní peníze nebo si brali úvěry, za které byste ručili svým vlastním majetkem? Obávám se že ne, protože jak se lidově říká, z cizího „krev neteče“ …

Takže poslední „číselné“ shrnutí, které jsem si udělal a týká se komplexního výhledu, který má Teplárna České Budějovice a.s. před sebou (něco i za sebou), alespoň tedy podle informací, které jsou všeobecně známé. Možná jsou i jiné, ale o těch se neví a zároveň musím říci, že neuvádím investici do odsíření stávajících uhelných kotlů, protože jestli se bude muset i tohle provést, pak je to už opravdu na rychlý prodej společnosti.

Plánované nebo již provedené investice:

  • Energetický blok na spalování biomasy v Novém Vrátě

  • Kondenzační turbína TG6

  • Rekonstrukce plynového kotle K10 na fluidní uhelný kotel s odsířením

  • Rekultivace složiště a změna technologie „odškvárování“ kotlů

  • Obnova struktury IT

Odhadovaná výše investic: 2,5 miliardy Kč

Průměrný roční zisk před zdaněním: 120 milionů Kč

Z těchto čísel mi vychází, že plánované investice se zaplatí společnosti za necelých 20 let, protože ani  jedna z vyjmenovaných akcí nepřinese zvýšení zisku. To tedy znamená, že vlastníci společnosti po tuto dobu nebudou mít žádný výnos. Nevím, ale jako vlastník takového společnosti bych nebyl rád a chtěl bych něco změnit, o což se minoritní vlastníci i snaží. V případě města bych začal přemýšlet, co řeknu obyvatelům (svým voličům), proč jsem nezajistil alespoň nějaký zisk z této společnosti, který by mohl pomoci opravit nějaké silnice, postavit další městské domy, opravit sportovní halu, atd.

A to je opravdu vše. Samozřejmě vždy záleží na rozhodnutí vlastníka, pokud se mu zdá, že vedení společnosti je v pořádku a splňuje jeho představy, pak se nedá nic dělat a všechny skutečnosti, které jsem uvedl, zřejmě nejsou tak závažné nebo nejsou pravdivé a proto nemá smysl se jimi zabývat. Uvidíme, jaké výsledky přinese forenzní audit a zda tyto potvrdí „efektivní vedení společnosti“, nebo spíš dá za pravdu uvedeným pochybnostem. Jsem sám zvědav na samotné zadání auditu a samozřejmě i na výsledek, jen si musím povzdechnout nad časovou prodlevou, která nám již uběhla mezi rozhodnutím o jeho provedení a samotným začátkem. Za tu dobu se dá „interně zkontrolovat“ hodně smluv  … Ale člověk nemůže být pořád jen podezřívavý, tohle je asi opravdu jediná možnost, která může přinést alespoň informace, které dodá někdo, kdo není zainteresován v této naší lokální kauze.

Na úplný závěr bych chtěl zopakovat to, co jsem uvedl na úvod těchto příspěvků - pokud se některá skutečnost, kterou jsem uvedl, ukáže jako nepravdivá, jsem připraven se na těchto stránkách omluvit.

 

Pavel Černý