MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Vedení Teplárny otočilo: Zadání auditu nezveřejníme.

     Vážení přátelé,

     co byste řekli na to, kdyby Vám důvěryhodný zdroj řekl, že křeslo náměstka primátora stálo dva miliony korun? Někdo by si mohl říci, že je přeci třeba stranu podporovat i finančně ... Přátelé, náměstky máme čtyři plus jednoho vyškrtnutého ještě před volbami, o téhle konkrétní částce jsem slyšel ve dvou případech. Samozřejmě nemám přístup do účetnictví strany, takže nemohu podávat podložené informace, ale tyto peníze měly být vyplaceny tak jako tak v hotovosti a v účetnictví se nepromítly. Nerad bych byl napaden nějakým Orgánem města soudně, takže nebudu uvádět žádná jména, dokonce ani stranu. Samozřejmě, že ve všech stranách platí podobná pravidla, čímž nechci říct, že ve všech stranách se platí cash za místo na kandidátce a za funkci s tím spojenou. V současné politice jde vždy o zisk, o vliv, o hlasy a o peníze. 


     A teď z trochu jiného soudku. Město je z určitého úhlu pohledu obchodní společnost s více než dvoumiliardovým rozpočtem, několika přidruženými společnostmi, majetkem v podobě domů, které pronajímá, pozemků, které pronajímá a spoustou zaměstnanců. To je velmi zjednodušený koncept. Je z něj ovšem patrné, že "být v městském" znamená mít přístup k obrovským penězům. A pozor, bonus číslo jedna. Tato společnost nemá majitele, takže není nikdo, komu byste ze své činnosti byli odpovědni. Zákon o obcích a i jiné zákony sice o odpovědnosti hovoří, praxe je ovšem taková, že jediný trest, když tuto společnost někdo poškozuje je, že nemusí být zvolen v příštích volbách. To je náš jediný nástroj (samozřejmě vyjma trestné činnosti). Na tomto principu funguje náš způsob Demokracie. Ovšem pro šikovné politiky, a musím uznat, že těmi se to v naší městské radě jen hemží, není problém tento náš způsob demokracie obejít. Takovým hezkým příkladem je rozhodnutí naší protikmotrovské rady města, narážím na OPB a TOP 09, strany které se před volbami profilovaly jasně protikmotrovsky, o setrvání Zdeňka Blažka v předsednictvu Teplárny. Zdeněk Blažek je přitom jedním z nejklasičtějších symbolů jihočeského kmotrovského systému. Rada města rozhodla jednomyslně, Zdeňka Blažka v představenstvu podrželi všichni radní Českých Budějovic. Proč? A teď přijde "ona" otázka, pro kterou buduji podloží od slova "vážení".
 
 

     Před dvěma měsíci, tedy notnou chvíli před seriálem pana Pavla Černého o teplárně, jsem zavolal radnímu Bouzkovi a nabídl mu schůzku s člověkem, který se vyzná v problematice českobudějovické Teplárny a je ochoten pomoci s poukázáním na slabá místa, které by měl řešit slibovaný forenzní audit. Pana Černého jsem upozornil na to, že radní Bouzek se poměrně často pohybuje ve společnosti Jiřího Kořínka. Předpokládal jsem, že u rozhovorů o teplárně bude chtít být pan Kořínek také. Následně pan Černý hovořil telefonicky s radním Bouzkem a došlo na má slova. Pánové chtěli schůzku ve třech. Pan Černý chtěl schůzku společně se mnou, tedy schůzku čtyř osob. Radní Bouzek souhlasil, ovšem za několik hodin zavolal panu Černému a přemluvil jej, aby schůzka proběhla beze mě. Pan Kořínek si mou přítomnost nepřál. To ve mě ani v panu Černém nebudilo důvěru, ovšem schůzka proběhla. Ve třech. Pan Černý k tomu přistoupil tak, že se bude snažit předat informace tak, aby vedly k úspěšnému zadání forenzního auditu. 
     Několik týdnů později jsem panu Kořínkovi volal se žádostí o informaci ohledně zadání forenzního auditu. Pan Kořínek mi odmítl dát jakoukoliv informaci a položil mi telefon. Tam jsem začal bystřit. Toto jednání mi připadalo podezřelé. Ptal jsem se tedy, čím se pan Kořínek živil před politickou kariérou v TOP 09. Údajně podnikal v oblasti těžby dřeva, ovšem firma měla potíže. Dokonce mi bylo řečeno, že v jednu dobu na tom firma byla tak špatně, že nebýt spolupráce s panem Dlouhým, firma pana Kořínka by asi nepřežila. V tu chvíli jsem začal přemýšlet nad tím, jaký účel vlastně mělo vyslechnutí informací o pochybeních vedení teplárny.

     Zadání forenzního auditu mělo být podle slov pana Kořínka na poslední valné hromadě zveřejněno po ukončení výběrového řízení. Totiž ono zadání je naprosto klíčové. Pokud totiž byla zadána kontrola oblastí, které se podařilo "opravit" antedatovanými smlouvami a těmi oblastmi, které jsou v pořádku, Teplárna utratí několik milionů a v dalších letech budou pánové chráněni lejstrem z renomované auditorské firmy. Pak mohou v klidu dokončit své investiční plány, které teplárnu pošlou během dvou let do červených čísel a následně může být konečně dokonán plán, jež se v politických hlavách zrodil asi před dvanácti lety. Prodat teplárnu. 

     Proč se obávám, že zadání forenzního auditu nemuselo být zaměřené na kritické oblasti vedení teplárny? Protože návrh sice předkládala dozorčí rada v čele s panem Kořínkem a Bouzkem, ovšem samotné zadání mělo na svou zodpovědnost představenstvo teplárny, tedy ti, jejichž minulá činnost má být kontrolována. Nepřipadá Vám to jako výsměch občanům? Nakonec ještě za několik milionů koupíme pánům dokument, který je bude chránit.

     Mezi členy vedení českobudějovické teplárny již opět panuje klid a pohoda. Auditoři už mají připravenou kancelář, začít by měli snad zítra. Pokud si mohu tipnout, auditoři najdou nějaká malá pochybení, ale generálně, je v teplárně vše v pořádku. A nakonec, proč bychom vlastně panu Dlouhému nedopřáli ten kotlík na biomasu? Myslím, že pokud jde o takové peníze, jdou všechna pravidla slušného politického jednání stranou. Opačně to asi půjde také - pakliže vidíme, že jdou stranou pravidla slušnosti v politickém jednání, zřejmě půjde o velké peníze.

     Ladislav Vrábel
 
 
 

Vedení Teplárny otočilo: Zadání auditu nezveřejníme.

JUDr. Josef Průcha v dopise adresovaném společnosti Forum Energy, s.r.o. sdělil, že zadání auditu je interním dokumentem obchodní povahy, který není určen pro akcionáře. Šéf dozorčí rady Teplárny Jiří Kořínek přitom na minulé Valné hromadě akcionářům sdělil, že nevidí důvod, aby po proběhnutí výběrového řízení nebylo zadání zveřejněno.

Pozn. Text dopisu, lze nalézt v příloze této tiskové zprávy.

Tento důvod nevidí ani Forum Energy: „Zadání bylo doručeno minimálně čtyřem zahraničním společnostem, takže není důvod, proč by měl být tajen akcionářům teplárny a občanům Českých Budějovic.“ Říká tiskový mluvčí společnosti Giuliano Giannetti. Manipulací zadání, lze dosáhnout toho, že nebude věnována pozornost klíčovým oblastem, kde se mohla konat trestná činnost a investice z veřejných prostředků vložených do forenzního auditu přijdou vniveč. „Bude tedy představenstvo teplárny vyšetřovat samo sebe a ještě k tomu podle zadání, které nikdo kromě představenstva nezná?“ Ptá se tiskový mluvčí Forum Energy. Šéf dozorčí rady Kořínek se přitom opakovaně zastával názoru, že by audit měl být průhledný, aby vyjasnil veškeré pochybnosti ohledně obvinění, která se v poslední době objevila. „Pohnutkám představenstva nerozumíme, ale nebudí důvěru“ dodává Giannetti. Nabídky byly představenstvu teplárny doručeny 5. Dubna 2011.

Výběrové řízení mělo proběhnout 12. dubna a byla vybrána firma, která má audit provádět. „Očekáváme, že vedení Teplárny brzy oznámí, kdo je vítězem.“

Tiskový servis Forum Energy s.r.o.