MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Ze soudu unikají informace

Z Krajského soudu v Českých Budějovicích již po druhé v krátké době unikly neveřejné informace týkající se právních sporů mezi Forum Energy, s.r.o. a městem ovládaným představenstvem Teplárny České Budějovice. K našemu překvapení informace o zamítnutí předběžného opatření, která měla být známa pouze navrhovateli (nám) a soudu se objevila nejdříve na minulé valné hromadě (viz zápis) a nyní dokonce v oficiálním tiskovém prohlášení Teplárny České Budějovice.

V posledním případě se jednalo nevyhovění návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by došlo ke zrušení konání valné hromady, ze které představenstvo teplárny  zcela svévolně vypustilo bod jednání, ve kterém jsme my, jako majitelé společnosti, žádali o  podání informací o strategických investicích, které tyto lidi za dohledu primátora města České Budějovice jako předsedy dozorčí rady v minulých letech realizovali. Tuto mimořádnou valnou hromadu jsme přitom svolali právě za tímto účelem a to na základě vyjádření představenstva teplárny na předchozí mimořádné valné hromadě v únoru.

Zamítnutí předběžného opatření, však nelze zaměnit s pravomocným rozsudkem v celé právním sporu a právě z tohoto důvodu je v případě nevyhovění návrhu doručováno rozhodnutí soudu zásadně jenom navrhovateli – tedy společnosti Forum Energy, s.r.o.

„Jak je tedy možné, že se důvěrné materiály soudu opakovaně objevují v rukou představenstva společnosti Teplárna České Budějovice a.s.?“  Ptá se tiskový mluvčí společnosti Forum Energy, s.r.o. Giuliano Giannetti „Nevíme jistě, kdo materiály vynáší, ale celé to svědčí o tom, že řízení společnosti je značně nestandardní a propojenost justičního paláce na Zátkově nábřeží s vedením teplárny překračuje nejenom zákonný rámec, ale i „míry přípustnosti“ na poměry naší republiky. Na nezávislost zdejšího soudu jsme však ještě zcela nerezignovali. Budeme o těchto pochybeních se soudem komunikovat, věříme, že se to již nebude opakovat a nebude tak nutné obrátit se s celou záležitostí výše.“ Dodává.

Představenstvo teplárny se však záměrně nezmiňuje o předběžném opatření, které bylo soudem nařízeno a které tedy právem obdrželo – šlo o předběžné opatření, které nařizovalo, aby poskytli dnes již bývalému členu dozorčí rady informace o pochybných projektech teplárny. Ty vyžadoval, aby mohl provádět svou kontrolní činnost podle zákona. „Tehdy mu bylo poskytnuto akorát kafe s tím, že pokud bude na požadavcích trvat, cestu ven z teplárny mu pomohou najít pracovníci ostrahy“. Říká Giuliano Giannetti, který dodává: „kdyby se zástupci města ve vedení společnosti nebáli kostlivců ve skříni, tak by šli už dávno s pravdou ven.“ Místo toho opakovaně mlží o tom, jak se hospodařilo v teplárně v minulém období a nyní místo toho aby pracovali, mediálně útočí na ty, kteří se nebojí zeptat, co se tam děje.

Současné zadání auditu považujeme za povzbudivé a rozhodnutí předsedy dozorčí rady zadání auditu zveřejnit vítáme. Nicméně nemůžeme vydat k auditu oficiální stanovisko dříve, než toto zadání uvidíme a hlavně dokud neuvidíme jeho výsledky.

 

Giuliano Giannetti, Forum Energy