MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Kdo vlastně řídí teplárnu? Buď advokát anebo nikdo

 

Kdo vlastně řídí teplárnu? Buď advokát anebo nikdo

Když společnost Forum Energy, s.r.o. svolala mimořádnou valnou hromadu Teplárny České Budějovice, očekávala od vedení města a představenstva informace o tom, co se dělo v minulém období, a jaké jsou strategické projekty, které má teplárna před sebou. Očekávali jsme, že město představí jasnou vizi, čeho chce v podniku, kde vlastní většinu, dosáhnout, ale realita se ukázala být naprosto opačná – o projektech se nemluví, dozorčí rada nic neví, Blažek s Průchou nic neřeknou a za město nebyl přítomný jediný přímý zástupce – pouze externí advokát, který měl napsáno, jak má hlasovat.

1. 4. 2011

0

přečteno 47x

aktuálni karma článku: nový

Valná hromada je místo, kde se majitelé – akcionáři – mají dozvídat o tom, jakým způsobem je jejich podnik veden, jaké jsou jeho výsledky a také místo, kde mají možnost se seznámit s názorem představenstva – vedení firmy na současný stav hospodaření v podniku a jeho budoucí vývoj.

A co jsme se dozvěděli my?

O projektech nebudeme mluvit – Průcha

Josef Průcha

Na úvod jednání Předseda představenstva Josef Průcha odmítl zařadit na bod jednání bod, kde se mělo mluvit o strategických projektech společnosti. „Na informace o projektech nemají akcionáři právo“ se opakuje dobrá osvědčená mantra, kterou slýcháme neustále dokola. My jako akcionáři však nechceme znát obchodní tajemství, ani nařizovat představenstvu co se má kupovat, ale chceme se ujistit, že námi vlastněna společnost není vedena k úpadku. Stále slýcháme, že společnost je zisková, ale třeba o tom, že se investice do Turbogenerátoru TG6 teplárně vrátí (možná)za 66 let (!), se už nikomu bavit nechce.

Jsem pracovitý – Blažek na otázku jak zvládá 12 funkcí najednou.

 

Dalším bodem jednání byla volba představenstva teplárny. Nevím na základě, jakých informací město volí tyto lidi, ale my a ani ostatní akcionáři rozhodně nemůžeme volit představenstvo na základě toho, jak nám o sobě říkají, že jsou dobří. Potřebujeme fakta! Právě ty údaje, které nám opakovaně odmítají Průcha s Blažkem poskytnout údajně proto, že by to poškodilo společnost… Tedy společnost nebo je samé? Jak řekl mediální zástupce představenstva Zděněk Zuntych, ať si každý udělá o tom obrázek sám. Městem dosazený ředitel teplárny, který celkem zastává funkce asi ve 12 orgánech společností či jiných subjektů, Blažek odpověděl na otázku, jak to hodlá všechno stíhat, tím že je pracovitý… Byli bychom rádi, kdyby se s panem Zuntychem raději věnoval tedy své práci, než aby se snažil v tisku přesvědčovat lidi o tom, že my jako majitelé, chceme poškodit vlastní společnost.

S akcionáři komunikujeme stejně, tvrdí straníci.

Že vstupenkou do vedení teplárny je stranická legitimace potvrdila kandidatura dalších členů představenstva  - do jednoho členové politických stran. Za situace kdy město ovládá 80% hlasů, bylo pro akcionáře především důležité, aby tito lidé s nimi zacházeli spravedlivě a poskytovali informace rovným dílem všem akcionářům včetně města.  Proto jsme se ptali, jak hodlají oddělit politickou kariéru od vedení teplárny:„Tyto dvě věci důsledně oddělujeme a s akcionáři komunikujeme stejně.“ Bylo odpovězeno.

Odpověď by to byla potěšující, kdyby byla pravdivá – Veškerá komunikace mezi námi a představenstvem se s výjimkou komunikace právníků odehrává na Valné hromadě. Očekávali bychom tedy přítomnost zástupců města hladových po informacích, jak je teplárna vedena a jaké jsou její výsledky. Místo toho město zastupoval v prvé řadě externí advokát, který pochopitelně o teplárně nevěděl vůbec nic (a proč taky) a jenom zaškrtával v hlasovacích lístcích dle připraveného klíče od politiků z města.

Jak to tedy je? To město vůbec nezajímá co se děje v teplárně, nebo se o teplárně rozhoduje ve skutečnosti za zavřenými dveřmi na radě města, kde nehrozí nepříjemné dotazy akcionářů? Faktem je, že zástupce města se na valné hromadě teplárny 22. 2. 2011 (Calta) ani 29. 3. 2011 (externí advokát) nezeptal představenstva a dozorčí rady vůbec na nic (!) a tato skutečnost může znamenat pouze to, že město buď o dění v teplárně nemá žádný skutečný zájem, ale spíše to, že město se všechno dozvídá po svých „informačních kanálech“. Konečně stačí se podívat do veřejných zápisů ze zasedání rady či zastupitelstva města…

Kořínek – O tom co se dělo před 22. únorem nic nevíme.

Ing. Jiří Kořínek

Pro doplnění, jeden světlý moment mimořádná valná hromada přece jen měla – a to představení výsledků kontrolní činnosti dozorčí rady. Ne, že by se akcionáři něco skutečně dozvěděli, protože jak pan Kořínek přiznal, dozorčí rada neměla ani ponětí o tom, co se dělo v teplárně v období, kdy tam jako předseda dozorčí rady působil v dresu ODS pan primátor Juraj Thoma, ale alespoň jsme cítili snahu na něco odpovědět a hlavně bylo přislíbeno, že zadání auditu bude zveřejněno.

Mimochodem právě potenciální výmluvy nových členů orgánů, že neví, co se v teplárně dělo před jejich zvolením, byl přesně ten důvod, proč Forum Energy hlasovalo proti majoritní obměně představenstva a hlavně dozorčí rady teplárny na minulé valné hromadě.  Marně.

Každopádně činnost dozorčí rady mluví za své: za rok 2010, nenašli jediné pochybení představenstva. Pokud s nimi vedení teplárny komunikuje stejně jako s námi, se není čemu divit, ale možná to nikoho vlastně nezajímá. Ostatně posuďte sami:

Město – ať se teplárna řídí sama.

Posledním bodem jednání byl návrh strategických pokynů akcionářů o tom, jakým směrem má představenstvo nadále vést podnik. Město nepodalo žádný návrh a návrh Forum Energy, s.r.o. nebyl přijat, protože prý přišel pozdě – nakonec byl přijat návrh představenstva, který si samo navrhlo, že  mu žádné pokyny uděleny nebudou. Že to celé nedává smysl a je proti zdravému rozumu? Ano je, a komu to kromě nás vadí…

Jinými slovy, ať se teplárna řídí sama, město to nezajímá.

Za Forum Energy

Mgr. Giuliano Giannetti