MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Spor vedení Českobudějovické Teplárny s˙minoritními akcionáři stále trvá

Spor vedení Českobudějovické Teplárny s˙minoritními akcionáři stále trvá

 
ČRo - České Budějovice | 24.3.2011
Moderátor (Pavlína Fendeková)

Moderátor (Pavlína Fendeková):

Spor vedení Českobudějovické Teplárny s˙minoritními akcionáři stále trvá. Zatím ho nevyřešila žádná valná hromada. Nejostřeji se do představenstva Teplárny opírá společnost Forum Energy. Ta si totiž stěžuje, že nemá přístup ke všem projektům teplárny, říká mluvčí Forum Energy, Giuliano Giannetti.

 

Host (Giuliano Giannetti, tiskový mluvčí Forum Energy):

Nám nejsou poskytovány ani informace, které nespadají od obchodního tajemství. Tím pádem v podstatě nevíme o tom, jakým způsobem je nakládáno s naším majetkem a naše činnost je především mířená k tomu, abychom tu společnost rozvíjeli. Naši zástupci jsou odborníci na energetiku a rádi bychom přispěli prostě k˙vedení společnosti. To v současné době nám není umožněno. A je na nás neustále uvalováno informační embargo. Příkladem je tato tisková konference, kde vlastně až zde se mi jako menšinový akcionáři, dozvídáme o tom, co vedení Teplárny chystá.

 

Moderátor (Pavlína Fendeková):

Teplárna ale argumentuje tím, že podle zákonů minoritní akcionáři nemají právo na přístup k informacím o budoucích projektech, vysvětluje právní zástupce Českobudějovické Teplárny Martin Zvěřina.

 

Host (Martin Zvěřina, právní zástupce Českobudějovické teplárny):

Akcionář má právo se účastnit valné hromady, má právo na ní hlasovat, má právo navrhovat usnesení. Má právo navrhovat protiusnesení. Má právo na to, aby mu představenstvo předložilo souhrnnou výroční zprávu o činnosti společnosti a má právo na zprávu dozorčí rady o kontrolní činnosti. Nicméně právo na konkrétní projekty projednávané na mimořádných valných hromadách, které nebyly by součástí těchto zpráv, které jsem tu jmenoval. Toto skutečně nejsou informace na které má akcionář právo, a proto představenstvo nezařazuje ve shodě jak s /nesrozumitelné/, tak s odbornou literaturou, tyto body pořadu jednání, na jednání těch mimořádných valných hromad. Takto si ta situace stojí právně.

 

Moderátor (Pavlína Fendeková):

Sporným bodem je projekt kotle na biomasu ve Vrátě, podle společnosti Forum Energy bude ztrátový a vedeníČeskobudějovické Teplárny špatně hospodaří. Tomuto tvrzení teplárna oponuje s tím, že nechá provést forenzní audit.