MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Spor o českobudějovickou teplárnu


  ČT 24 | 24.3.2011 | autor: Petr Šuleř
 
 Spor o českobudějovickou teplárnu
 

Moderátor

Spor o českobudějovickou teplárnu má rozhodnout audit. Představitelé města se dohodli, že ho nechají udělat kvůli obviněním ze strany menšinového akcionáře. Ten tvrdí, že tuto městskou firmu připravilo její vedení svými nevýhodnými nákupy o stovky miliónů korun. A taky odmítá plány na stavbu nové spalovny biomasy. Proč? Na to už se zeptáme našeho jihočeského zpravodaje Petra Šuleře, který sledoval mimořádnou tiskovou konferenci teplárny. Dobrý večer, Petře. Ten plán vadí i provozovatelům dalších stejně zaměřených tepláren v˙kraji. Bude se tedy stavět nebo ne?

 

Autor

Dobrý večer. Ano, ten plán na vybudování další jednotky, která má polykat až 90 000 tun dřevěné štěpky ročně zatím stále platí. A podle jak generálního ředitele Zdeňka Blažka, tak taky předsedy představenstva Josefa Průchy, který v˙teplárnězastupuje město, je to projekt, který může být pro České Budějovice ekonomicky i ekologicky zajímavý. Na druhou stranu my jsme oslovili teplárny, které už spalující biomasu v˙okolí Českých Budějovic, ty z˙té zprávy žádnou radost nemají, spíš naopak. Už teď se např. v Trhových Svinech potýkají s˙nedostatkem suroviny a očekávají, že po zprovoznění takového kolosu se ten problém ještě výrazně zhorší. Na to poukazuje i právě minoritní akcionář společnost Forum Energy, která celý spor víceméně odstartovala.

 

Autor

Jsme přesvědčeni, že vedení, na které mají dohlížet zástupci města, investovalo špatně. Škoda se může pohybovat v řádu stovek miliónů korun. Zkrácená citace tiskové zprávy, kterou vydala společnost, vlastnící asi šestinu českobudějovické teplárny, odstartovala řadu jednání i obvinění.

 

Giuliano Giannetti, mluvčí Forum Energy:

Jednalo se o investice v řádu miliard korun, které pravděpodobně firma nikdy nedostane zpátky. Poškozuje tím město a zároveň poškozuje i nás jako menšinové akcionáře.

 

Zdeněk Blažek, generální ředitel, Teplárna České Budějovice:

Toto obvinění kategoricky odmítám.

 

Josef Blažek /ČSSD/, předseda představenstva, Teplárna České Budějovice:

Jsem přesvědčený o tom, že ty náznaky minoritního akcionáře o možných únicích jsou nepravdivé.

 

Autor

Mimořádnou tiskovou konferencí vedení teplárny reagovalo i na velmi konkrétní anonymní dopisy, které se objevily na jedné zčeskobudějovických webových stránek. I ony kritizovaly nákupy některých součástek a turbín. Naopak vedení města, které teplárnu z velké části vlastní, je spíš opatrné. Anonymní informace, i ty od minoritního akcionáře, chce ale prověřit.

 

Jiří Kořínek /TOP 09/, předseda dozorčí rady, Teplárna České Budějovice:

Všechny odpovědi bychom měli znát z výsledku forenzního auditu.

 

Autor

Na co všechno se mají auditoři zaměřit, bude jasné až koncem příštího týdne. Petr Šuleř, ČT, Jižní Čechy.