MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Monday, Sep 16th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Spory mezi akcionáři teplárny narůstají

 

Spory mezi akcionáři teplárny narůstají

 
Právo | 25.3.2011 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: Vladimír Vácha

Spory mezi městem, většinovým akcionářem Teplárny České Budějovice a jedním z minoritních akcionářů - společností Forum Energy, jež vlastní 18 % akcií, nabírají na síle.

Po poslední valné hromadě obvinilo Forum Energy vedení společnosti z nekompetentnosti a nepromyšlených investicí především do zamýšleného projektu spalování biomasy. Ve čtvrtek představitelé teplárny úder vrátili. Na setkání s novináři označil předseda představenstva radní Josef Průcha (ČSSD) útoky na vedení akciové společnosti za účelové a neodpovídající skutečnosti.

"Nechci o motivech spekulovat, ale může se například jednat o snahu zmíněného akcionáře získat místa v dozorčí radě a v představenstvu či si vynutit přístup k citlivým obchodním informacím nebo do archívů společnosti," řekl Právu Průcha. Dodal, že vedení firmy se proto logicky brání, aby nebyly poškozovány její obchodní a ekonomické zájmy.

Právní poradce teplárny advokát Martin Zvěřina v této souvislosti podotkl, že společnost rozhodně nebude jednotlivým akcionářům poskytovat informace o dílčích projektech například využití biomasy.

"Každý akcionář má široká oprávnění, nicméně do nich nepatří právo na jednotlivé projekty," zdůraznil Zvěřina. Dodal, že akcionář má právo účastnit se valné hromady, hlasovat na ní, navrhovat usnesení či proti usnesení a požadovat od představenstva výroční zprávu a od dozorčí rady zprávu o kontrolní činnosti.

Mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti je naopak přesvědčen, že takové informace by akcionáři chybět neměly, neboť jen tak je možné poznat, jakým směrem se společnost hodlá ubírat, neboť cílem Forum Energy je, aby teplárna byla zisková. Domnívá se, že v představenstvu by její zástupce chybět neměl, neboť disponuje odborníky.

"Na tom však má, jak zdůraznil generální ředitel Zdeněk Blažek, eminentní zájem i vedení teplárenské společnosti, a nebrání se proto ani forenznímu auditu, který má hospodaření ziskové společnosti prověřit.

"Na mimořádné valné hromadě, která proběhne 29. března, budu informovat akcionáře o hlavních parametrech auditu včetně období, které bude zahrnovat. Dozorčí rada doporučuje, aby audit byl zadán renomované firmě z tzv. velké čtyřky," zdůraznil předseda dozorčí rady Jiří Kořínek. Připustil, že však nepůjde o levnou záležitost.

 

***

 

Každý akcionář má nepochybně široká oprávnění, nicméně do nich nepatří právo na jednotlivé projekty. Martin Zvěřina, právní poradce Teplárny České Budějovice, a. s.

 

Regionální mutace| Právo - Jižní Čechy