MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Slavné jihočeské losovačce předcházel varovný dopis pro hejtmana Zimolu

Přestože je Zimola hejtmanem, a zastupuje tak kraj navenek, může vnímat veškerou kritiku za losovačky jako nespravedlnost. Koaliční smlouva, kterou v roce 2008 uzavřela v Jihočeském kraji ODS a ČSSD, vymezuje sféry jejich vlivu. Za oblast regionálního rozvoje, evropské integrace, územního plánování, stavební a územní řízení, investice v dopravě a silniční hospodářství získala zodpovědnost na základě smlouvy ODS, konkrétně první náměstek hejtmana Martin Kuba, vlivný předseda jihočeské ODS. (Loni Kuba neúspěšně kandidoval na post místopředsedy ODS. Funkci nezískal, i když byl jeho podporovatelem vlivný podnikatel Pavel Dlouhý přezdívaný „kníže z Hluboké“.)

Jihočeský kraj si najal administrátora, který měl na starosti výběr vítěze zakázek. Administrátorem byla společnost Tercier, jež na losování spolupracovala s firmou Inženýrské služby Hradec Králové, které patřila policií zabavená losovací zařízení. Samotné losování prováděla firma Kleris, v jejímž vedení figuruje Roman Krist, jenž se angažoval v proslavené karlovarské losovačce.

„Zadavavatel (myšleno administrátor – pozn. red.) má v podmínkách smlouvy s Jihočeským krajem, že jím organizovaná soutěž bude korektní a v souladu s platnou legislativou. V případě, že se způsob losování ukáže jako nekorektní, stane se kraj poškozeným a bude po zadavateli vymáhat smlouvou stanovené odškodnění,“ dodává Zimola. Již ale nedodává, že může jít o časově zdlouhavý a právně složitý proces.

Úspora času a administrativy?

Subjekty, které vypisují užší výběrová řízení, uvádějí jako důvody, proč jim dávají přednost před otevřenými, časovou úsporu a méně náročnou a nákladnou administrativu. V případě Jihočeského kraje se takové předpoklady ukazují jako naprosto liché. Jak vyplývá ze zadávacích podmínek obou programů modernizace komunikací II. a III. třídy, byly cenové nabídky vylosovaných finalistů otevřeny 23. srpna. Kraj tedy zná jména možných vítězů programů P3 a P4, kteří podali nejvýhodnější cenovou nabídku.

Doposud – vzhledem k okolnostem, které po losovačkách nastaly – s nimi ale nebyly smlouvy uzavřeny. A těžko říci, kdy a jestli vůbec se tak stane. Kdyby bylo vypsáno otevřené řízení, kraj by sice musel posoudit cenové nabídky všech uchazečů, kteří se do tendru přihlásili, mohl si tak ale ušetřit nepříjemnosti s policejním vyšetřováním, potenciální oplétačky s Evropskou komisí nebo Evropským účetním dvorem a také riziko, že nestihne vyčerpat dotace z evropských fondů.

O výběrových řízeních, u nichž bylo použito elektronické losovací zařízení, si přečtete také v těchto článcích:

Losovačky o veřejné zakázky připomínají potravinový řetězec

Cinknutá jihočeská losovačka aneb Jak se hejtman Zimola mýlil

Kam se losovací mašiny pro veřejné zakázky hrabou na forbes v hospodě

 

Zdroj: http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/slavne-jihoceske-losovacce-predchazel-varovny-dopis-pro-hejtmana-zimolu