MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Letiště nebude! Byznys firem není veřejným zájmem

V českobudějovickém zastupitelstvu se poslední roky hovořilo o dotaci z EU na výstavbu mezinárodního letiště jako o hotové věci. Podobně jako o dotaci na splavnění Vltavy. Zdá se ovšem, že i miliony investované do výstavby mezinárodního letiště jsme mohli využít lépe, protože ani stavbu mezinárodního letiště v Plané Evropská unie ze svých fondů nepodpoří. Částka přes 400 milionů z dotačních fondů EU vyplacena nebude. Podrobné informace přináší dnešní vydání Týdeníku Budějovickohttp://www.jihocesketydeniky.cz/clanek/budejovicko

 

Je mi to trochu líto, protože létám poměrně často, na druhou stranu mohu zodpovědně říci, že o mnoho nejde. Létat můžeme i z nedalekého Linze, Prahy, nebo Brna.

Problém to asi bude pro některé podnikatele, především asi pro Františka Jelena z ODS. Ten se totiž v této investiční akci angažoval z lidí, které znám, nejvíce. I zde ovšem spatřuji spoustu prostoru pro nové nápady a možnosti pro nové podnikatelské záměry. Pan Jelen na mne na poslední adventní neděli (černé smuteční neděli), když jsem prodával od rána na Zlaté vánoční uličce punč, celkem nevkusně pokřikoval, že máme nejhorší punč ve městě. Prý se to nedalo pít, a to ochutnali všechny. To, že ochutnali všechny, bych jim dle stavu věřil, ale na námitku o špatném punči jsem panu bývalému investičnímu náměstkovi opáčil, že jeho nechuť zřejmě bude způsobena čímsi jiným, než obsahem kelímku. Reakce ostatních návštěvníků našeho punčového stolku vypovídaly o opaku. Lidé se vraceli a náš punč byl v 16.00 hodin kompletně vyprodán. To ale není podstatou mé úvahy. Spíše než kvalitou punče, který máme zakázáno radou města před pizzerií prodávat, bych se rád zabýval příležitostí pana zastupitele Jelena. Teď, když to vypadá, že se mezinárodní letiště stavět nebude ... Fresh Pizzerii u Žáby rada města zakázala prodávat punč na Piaristickém náměstí ... Spousta volného času, prázdné Piaristické náměstí ...

Mě by jenom zajímalo, kolik by panu Jelenovi přišlo lidí pochválit jeho punč. Co myslíte?

A je byznys soukromých firem dle pravidel pro přidělování dotací EU veřejným zájmem?

A víte kolik stojí let soukromým letadlem na jednání investičního náměstka do Králového Hradce a zpět? Anebo měl pan investiční náměstek zrovinka pár hodin volno ve své funkci náměstka a letěl do Hradce jako byznysmen Jelen?

A kdo zaplatí za škody způsobené špatně zadanou stavební akcí našeho zimního stadionu? Nebo je to jedno, že máme ledovou plochu sice novou, ale asi o metr kratší, než je standardní rozměr pro hokejové soutěže, které se díky naší skvěle zorganizované investiční akci v Českých Budějovicích nepořádají, ani pořádat nebudou?

A oněch pět milionů soukromému hokejovému klubu? To je standardní podpora podnikání v Českých Budějovicích?

Zdá se, že v tom hokeji máme celkem slušný hokej a v tom mezinárodním létání tak trochu létáme. A ve zplavňování plaveme a v teplárně nám "" hoří koudel.

Ovšem nejen investiční náměstek Jelen pracoval na projektu mezinárodního letiště za podpory dotací z EU.

Zavzpomínejme:

"Martin Kuba (ODS) - 1. náměstek hejtmana - zabezpečování úkolů v oblastech regionálního rozvoje, evropské integrace, spolupráce s Úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, územního plánování, stavebního a územního řízení, investic v dopravě, dopravní obslužnosti a silničního hospodářství."

A co na to pan ministr průmyslu? Kdo vyhodnotí osobní politickou zodpovědnost za vedení investic na Kraji a mimo jiné také za řízení čerpání evropských dotací na Krají?

On vlastně i ten počet vzletů, který jedním ze základních argumentů našich politiků z ODS, je nesmyslem. Sám létám a mám kamarády na letišti v Plané. Někdy jsem při tréninku za den zvládl i desítky vzletů a přistání sám. A kdo čísla o počtu vzletů a přistání připravoval? Podle čeho?

Ono se to tak nějak vědělo, že? (viz článek níže)

Ladislav Vrabel

 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/96183-dotace-ma-spojit-ceske-budejovice-se-svetem-jeji-zadani-je-ale-pry-ucelove/

 

Dotace má spojit České Budějovice se světem, její zadání je ale prý účelové

Velikost textu:
 

České Budějovice – Modernizované letiště v Plané u Českých Budějovic se má stát uzlem, který spojí jihočeskou metropoli se světem a nahradí chybějící infrastrukturu v podobě železničního koridoru a dálnice. Kraj a město ovšem na přeměnu zchátralého vojenského areálu na moderní odbavovací prostor pro mezinárodní lety nemají dostatek peněz. A tak i tady mají přijít na pomoc evropské dotace. Jenže už se zvedá první vlna kritiky. Dotace pro slibně naplánovaný projekt byla podle opozice vypsána tak, že na ni nedosáhne nikdo jiný, což odporuje unijním pravidlům.

Celý článek zde: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/96183-dotace-ma-spojit-ceske-budejovice-se-svetem-jeji-zadani-je-ale-pry-ucelove/

 

Českobudějovický deník

Zdroj: http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/letiste_provoz_cb20090113.html

 

Dvakrát větší nárůst letů v minulém roce zaznamenalo Letiště České Budějovice v Plané. Statistické údaje svědčí o tom, že zájem o létání na jihu Čech se stále zvětšuje.

„Za uplynulý rok se zde uskutečnilo přes dvanáct tisíc vzletů a přistání, což je ve srovnání s rokem 2007 dvojnásobný počet pohybů. Nejvyužívanější bylo letiště v květnu, rušné byly ale všechny letní měsíce, s tím že turistická sezona v podstatě končila až v říjnu,“ uvedla mluvčí společnosti Jihočeské letiště České Budějovice Martina Vodičková.

 

 

Českobudějovický deník

http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/letiste_dotace_cb20081221.html

„Jihočeské letiště není šťastnou volbou z hlediska priorit. Hrajeme příliš mnoho simultánních partií,“ myslí si o letišti vzhledem k finančním možnostem města opoziční zastupitel Svatomír Mlčoch.

 

 

Zdroj: http://www.podnikatel.cz/clanky/letiste-v-plane-v-rukou-jihoceskeho-kraje/

 

Letiště v Plané v rukou Jihočeského kraje

Letiště v Plané u Českých Budějovic převedlo ministerstvo obrany na Jihočeský kraj. Letiště má zatím licenci jen pro neveřejné mezinárodní lety. Na vybudování terminálu a dalšího vybavení letiště by měla jít půl miliardová dotace z Evropské unie. Velká dopravní letadla by mohla v Plané přistávat již v roce 2009.

Převod bývalé bojové části vojenského letiště za 134 milionů korun schválila vláda již začátkem května.

Zdroj: ČTK

 

 

 

Zdroj: http://www.c-budejovice.cz/cz/zivotni-prostredi-bydleni-doprava/stranky/letiste.aspx

 

Letiště

Letiště České Budějovice

www.airport-cb.czObsah se otevírá do nového okna

V areálu bývalého vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic se postupně rozvíjí mezinárodní Letiště České Budějovice. V současnosti má status veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště s vnější hranicí, kategorie 4C (délka dráhy větší než 1800 m, pro letadla s rozpětím křídel od 24 m až do 36 m).

V  roce 2010 se uskutečnila první etapa rekonstrukce a modernizace Letiště České Budějovice, jejímž výsledkem je nově opravená budova řídící věže, zrekonstruovaná administrativní budova a zasíťování areálu, zahrnující vodovodní a plynové přípojky, včetně optických telefonních kabelů. Tento první krok, který vede k vybudování standardního regionálního mezinárodního letiště, stál investora, kterým je Jihočeský kraj, přes 65 milionů korun.

Po první etapě modernizace bude následovat etapa druhá, podstatně náročnější. Zahrnuje výstavbu nové odbavovací haly, rozšíření stojánky a zpevnění části dráhy, instalaci navigačních technologií a technologií pro řízení letového provozu a vybudování nezbytného technického zázemí. Financování tohoto projektu je podmíněno úspěšnou žádostí o dotaci z evropských fondů, konkrétně z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Letiště České Budějovice chce být do tří let standardním, přiměřeně velkým regionálním leteckým přístavem, který bude schopen odbavit deset středně velkých letadel typu Airbus 320, nebo Boeing 737 denně, jižní Čechy přiblíží světu a Jihočeši odtud budou moci létat na dovolenou.

Letiště v Plané provozuje akciová společnost Jihočeské letiště České BudějoviceObsah se otevírá do nového okna, jejímiž jedinými vlastníky - každý s 50% podílem - jsou Statutární město České Budějovice a Jihočeský kraj. Pozemky v letištním areálu vlastní Jihočeský kraj, na nějž majetek bývalého vojenského letiště bezúplatně převedla Vláda ČR v květnu 2007.

Historie českobudějovického letištěObsah se otevírá do nového okna sahá do 30. let 20. století, kdy vznik civilního letiště v Plané zaštítilo a finančně z valné části zajistilo město České Budějovice. Provoz zahájený v roce 1937 přerušila 2. světová válka, kdy letiště sloužilo pouze vojenským účelům.

Po válce na letišti krátce fungovala pravidelná linka Praha-České Budějovice, ale po komunistickém puči v roce 1948 začalo letiště opět sloužit jen vojenským účelům - až do nedávna. Zajímavou kapitolou v historii letiště je výcvik izraelských pilotů v roce 1948.