MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Saturday, Jul 27th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Bhutan - den druhy

Omlouvam se, ze Vam dnes neukazi fotografie z druheho dne v Bhutanu. Zapomnel jsem si pametovou kartu z fotoaparatu v byte. Clanek presto zverejnim a fotografie z pro me uzasne cesty dodam zitra. Clanek nize tedy bude s fotkami vypadat uplne jinak. Rad bych vedel, jak jste si nasi cestu predstavovali a jaky to byl rozdil oproti fotografiim.

Druhy den v Bhutanu.

... dnes, druhý den v Bhutanu jsme se rozhodli opustit na chvíli hlavní město Timphu a udělat si malý výlet. Výlet do dvou klášterů. Tango a Cheri. Co to znamená 'malý výlet do kláštera' jsem si moc neuměl představit, ale už od rána jsem měl na paměti, co uvádí průvodce Lonely planet - nemoc z převýšení může nastat už po vystoupání do výšky nad 2500 metrů nad mořem. Projevuje se někdy až po třech týdnech a lze na ni i zemřít. My jsme ovšem nestoupali příliš vysoko, I kdyz to tak vypadalo. Klastery jsou ve vysce mezi 3500 – 4000 metru nad morem.

Vyrazili jsme asi v půl desáté dopoledne. Automobilem necelých devět kilometrů, poté pesky. S sebou jsme nakoupili máslo do svíček a vonné tyčinky. Rozmnenili jsme si peníze na drobné, abychom mohli nechávat dary na hodně místech. První, co jsme po cestě víděli zajímavého, je malba na skále. Zobrazuje jednoho z hlavních buddhistických lamů naší epochy Guru Rimpoče - Guru Padmasambhavu. U malby Guru Rimpočeho na skále je postaven domek s modlitebnimi mlynky. Mlýnky jsou pohanene vodou, jež stéká z hory a mlynky se tudiz točí se bez přestání.

Po nekolikerem překročení užasné řeky jsme dojeli na parkoviště. Klášter se tyčil nad námi vysoko na kopci. Cesta nahoru nám trvala asi 50 minut. V klášteře jsme prošli všechny meditacni místnosti, oběšli stupu a sestoupili zpět k automobilu. Následně jsme popojeli k dalšímu klášteru. Ke klášteru Cheri. Klášter Cheri je opravdu vysoko. Opravdu na vrcholu skály. Z tohoto pohledu se mi chvílemi tajil dech. Tady lze opravdu pracovat se svým strachem z výšek. Z řiďkého vzduchu se mi trochu točila hlava. Totéž potvrdila i má přítelkyně, která se mi zpočátku , jakožto zkušená cestovatelka po horách, smála. Mistní kopce lze ovšem s těmi našimi srovnávat jen těžko.

Zajímavé bylo si představit, jak byl tento klášter asi stavěn. Ty hromady stavebního materiálu sem někdo musel dopravit.

Po cestě jsme si dali večeři a na dvě hodiny jsme usnuli poctivým spánkem.

Ladislav Vrabel