MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Saturday, Jul 27th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Bhutan - den treti

Omlouvam se, ze preskakuji, ale podarilo se mi po ceste do internetove kavarny zapomenout jednu z nasich pametovych karet z fotoaparatu. Clanek mam pro Vas pripraven, ale fotografie zvladnu uploadovat az zitra. A mate se na co tesit. Druhy den jsme totiz navstivili dva buddhisticke klastery. Oba se tyci na vrcholcich hor, nad nimi je uz jen obloha.

Kliknutim na link si muzete precist clanek ze tretiho dne v kralovstvi Bhutan. Do kralovske svatby zbyva sest dnu.

https://docs.google.com/document/d/1G17YnVxZPJ-movSIti8E9X1e-Jmsjoos4aEVdNszN_E/edit?hl=en_US

textova cast:

 

Vazeni pratele,

dnešní den se nese ve znamení posledního dne Tsechu ceremonie. Pro nás to mimojine znamená též nový oděv.

Oděv je moc hezký, jen je v něm opravdu těsno. Pásek mám sice trochu méně stažený než náš průvodce, ale i tak mám problém se sehnout. Venku je ke třiceti stupňům celsia, ale to Bhutance nemůže odradit od návštěvy ceremonie. Dnes je na nádvoří kláštera jestě mnohem více návštěvníků než minulé dny.

Dnes se totiž mimojine dočkají bhutánští požehnání od svého duchovního vůdce jeho svatosti Je Khenpo Trulku Jigme Chedy. Takže zatímco na nadvoří tančí herci národní tance v maskách.

a v hledištích sedí či postávají mistní obyvatelé tato představení sledující,

směrem k tribuně míří stovky lidí v řadě na požehnání.

My jsme se slavnosti zúčastnili také, ovšem vzhledem k téžko snesitelnemu horku jsme se nyní přesunuli do oblibené Karma' s coffee. Ale ani tady nejsme mimo oslavy. Personál a hosté jsou také oblečeni do slavnostních národních uborů a v televizi je vysílán přímý přenos z klášterního nádvoří. Mistní televize žije svatbou totálně. Ceremonie je přenášena kompletně a když se skončí, televize vysílá tradiční tance, zprávy o tom, kde se právě nachází král, čím se zabývá, jak probíhají přípravy královské svatby. Když neběží zprávy nebo tance, můžeme sledovat přání, která mistní obyvatelé skládají budoucím novomanželům.

Bhutaci jsou opravdoví. Oni prostě oddanost králi nepredstiraji. Svědčí o tom nejen slova, ale i takové zvláštnosti, jako je třeba fotografie krále v peněžence pětadvacetiletého Bhutance, různé fotografie krále na zdi či poličce nebo fotografie krále na ploše mobilního telefonu. V automobilu na palubní desce vozí Bhutanci bhutanskou vlajku, sošku Buddhy a točící se modlitebni mlýnek solární pohon.

Ladislav Vrabel