MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Oct 18th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Bhutan Roayal wedding - prvni den

Omlouvam se za kvalitu textu i obrazku. Jen co se dostanu k beznemu technickemu zazemi, kvalita se zlepsi. Pokousim se Vam zprostredkovat bhutanskou kralovskou svatbu v primem prenosu.

Bhutan prvni den

clanek i s fotografiemi si prosim otevrete zde: https://docs.google.com/leaf?id=1ZrICwIDLYSvpfnZSmxZlmrwB94KBw2md70akBAbRj8voBjryZeOx2-tdeHif&hl=en_US


Dnes jsme stravili první celý den v království Bhutan. Bhutan je opravdu království a všichni tady svého krále nejen že milují, ale také respektují jeho přání. Na otázku jestli s králem souhlasí ve všem, mi Sonam /nás průvodce/ odpověděl bez váhání 'yes'. Králova podobizna vísí nejen v každé kanceláři, nýbrž také v každém domově /zatím jšme navštívili tři rodiny v jejích domech/. Králova podobizna Vás mimojiné přivítá i na letišti, jako i vyobrazení předchozích čtyřech králů. Po boku krále se obvykle objevuje i podobizna jeho nastávající krásné ženy a když už jšem se dostal k tématu krásy žen, nemohu nepodotknout, že zdejší ženy jsou ve velké míře opravdu krasné.

Lidé na ulicich v těchto dnech chodí oblečeni do tradičních úborů a v hlavním městě Timphu to v techto dnech vypadá jako na natáčení filmové pohádky o království spokojených lidí. Lidé zde opravdu vypadají spokojeně.

 

Vraťme se ale jestě na chvilku k obecným záležitostem turistiky v Bhutanu a k našemu příletu.

Dostat se do Bhutanu není ani jednoduchá ani levná záležitost. Obzvlášť v období oslav královské svátky. Bhutan navštiví pouze zrruba třicet tisíc turistů ročně a vízum stojí 250 amerických dolarů za den. Toto, dle mého názoru poslední funkční království na světě, se nám podařilo navštívit jen díky přátelství, které jšme navázali při předchozích cestách do Asie. Jeden náš kamarád z Bhutanu je buddhistickým mnichem v nepálském Kathandú. Jeho mladší bratr studující práva v indickém Mangalore zavolal strýčkovi do Bhutanu a podádal jej, jestli by nas nemohl pozvat do Bhutanu. A strýček nás pozval. Kdyby nás pozval kdokoliv z našich kamarádů, viza bychom na toto období oslav nezískali a určitě ne ani takto narychlo. Proto požádali strýčka, jenž pracuje jako osobní strážce pátého krále. Díky strýčkovi Vám tedy mohu alespoň částečně zprostředkovat královskou svatbu v přímém přenosu.

K příletu se jestě vrátím v některém z dálších dílů seriálu o Bhutanu, fotografie jšem toťiž tou dobou pořizoval fotoaparátem a v tuhne chvili němám technickou možnost fotografie z fotoaparátu přenést na web.

Co se tedy v bhutanskem království odehrává právě teď? Právě teď je zde 16:50 hodin a lidé pomalu odjíždějí na večeri. Celý dnesní den se nesl ve znamení příprav na královskou svatbu. Dnes začala slavnost Tsechu, která by měla trvat tři dny. Slavnost se odehrává na nádvoří buddhistickeho kláštera přimo v centru hlavního města. Lidé sem přijíždějí ze všech regionů Bhutanu a všichni jšou oblečeni do tradičních oděvů. Bez nich by ani nebyli vpuštěni do kláštera, kde oslavy probíhají. Jedínou výjimkou jsou turisté, kterých tu kupodivu není mnoho. A to i přesto, hotely jsou beznádějně obsazeny a 25% HDP Bhutanu je tvořeno právě příjmy z turismu.

 

 

 

Slavnost již probíhala, když jsme se do kláštera po návštěvě oblibené kavárny dostali. V hlavní budově sedí na balkónech vláda a duchovní vůdci země. Král přítomný není, jel do jiného regionu na návštěvu. Strýček je s ním. Do Timphu by měli přijet během týdne. V ostatních trebh stranách nádvoří sedí a postává spokojený lid.

 

 

 

Když jsme přišli, probíhalo divadelní představení. Herci lid bavili příběhy krále. Na scéně jsme viděli asi kolem deseti herců, někteří měli meče, kteří částečně hráli příběh a částečně předváděli taneční sestavy tradičních tanců.

 

Lidé se bavili i přes silné horské sluníčko.

 

Po divadelním představení následoval tradiční tanec v maskách.

 

 

Po asi půlhodině tance v maskách přišel na řadu tradiční tanec párů. Ten jšme si nechali na zítra, i když už jsme části tohoto tance sledovali včera v televizi při společné večeři u našich přátel. Bydlime toťiž u přátel doma. Vyhli jsme se tak platbě více než 50 USD za noc a kromě této 'maličkosti' máme také lepší možnost poznat zdejší kulturu.

Náší kamarádi jsou buddhiste, což v buddhistickem Bhutanu není nic výjimečného. Milují Manchester United, jeden z nich Arsenal. Vysvětlují to časovým posunem. V době, kdy britové 'kopou' svoji ligu, je v Bhutanu většínou sedm věcer a to je dobrý čas na sledování fotbalu. Na Manchester prý výdrží čekat až do věcera.

Včera věcer také kamarádi vařili večeři. Kamarádi jsou na rozdíl od nás vegetariány , k večeři byly brambory v cibulove omacce, listovy špenát dušený s česnekem a trochou číli, rýže, které jsem se úspěšně vyhl, protože jí nerad, číli papričky s olivami /domácí/ a máslo. Něco takového jako toto máslo jsem ještě nejedl a doufám, že se mi podaří získat blížší informace o jeho přípravě. Rád bych Vám tuto chuť zprostředkoval. Máslo je tučnéjší než naše, trochu hrubsi, ale především chuťná po karamelu. Pravděpodobně při přípravě trochu karamelizuje. Je vynikající. I dnes se chystá společná domácí večeře, pokusím se Vám údělat alešpoň obrázky.

Dnes jsme také navštívili obří sochu Buddhy Sakjamuniho, která je již patým rokem stavěna na vrcholku jednoho z místních okolních 'kopců'. Místní kopce mají kolem čtyřech tisíc metrů nad mořem ;-) To jsem zjistil včera, když jsme si vyjeli kousek nahoru do kopce, kde mohl být jeden z náších pokojů. Nákonec jsme ale dali přednost bydlení u kamaradů o kousek níž. Má partnerka se směje mým obavám z nemoci z výšky.

Právě teď přijeli naši přátelé i s moji přítelkyní za mnou. Sedíme v kavárně Karma's coffee, vyhlášené výbornou kávou.

Budu zde nyní častěji, mají zde wifi připojení k internetu. Pokusím se Vám dát každý den alespoň nekolik aktuálních fotografií z příprav královské svatby i že svátby samotné.

Váš Ladislav Vrabel