MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Mýma očima: "Juro!" "Ano, Zdeňku?"

V minulém vydání týdeníku Českobudějovicko jsem se zamýšlel nad schopností politických lídrů Českých Budějovic hospodařit s

majetkemměsta. Týden uběhl, azbest nám ještě nevyčpěl, viník samozřejmě nalezen nebyl (v ČB je složité zjistit, jestli chybu udělal zadavatel, projektant, stavitel, nebo dohled) a zastupitelstvo města se schází k dalšímu mimořádnému rozpočtovému opatření.

Tentokrát zastupitelstvo města řeší ztrátu možností čerpat dotace z EU. Město si za bývalého vedení Regionální rady „napodepisovalo“ projekty na opravy ulic, poté se vedení RR za přispění policie změnilo a náhle se objevily v projektech města ČB závažné chyby. Nyní nám EU odmítla proplatit cca. 31 milionů korun. Člověk by si řekl, že s takovým úřednickým aparátem musí být vedení města hračka, ale ejhle. Pro představu, zatímco náš přebubřelý magistrát nezvládá běžné úřednické záležitosti, magistrát města Teplice řeší podobnou agendu jen s polovičním počtem odborů a polovičním počtem úředníků. V Českých budějovicích je vedoucím úřadu „Magistrát města České Budějovice“  ing. Zdeněk Řeřábek. Ano, onen úředník, který opilý kontroloval parkovací karty na automobilech až se z toho dva stěrače sami od sebe rozlámaly, ten úředník, který marodil 400 dní a v době pracovní neschopnosti jezdil po celé republice rozhodcovat taneční soutěže, přičemž na večer si občas zaskočil do VIP místností Budvar arény na drink a okomentovat volejbal. Ten úředník, který se po událostech, za které by každý z nás okamžitě přišel o své pracovní místo, jakoby nic vrátil na Magistrát do pozice ředitele úřadu. A jaký zvláštní je to vztah odvolaného a znovu zvoleného primátora města Thomy a odvolaného a podvodem znovu nainstalovaného tajemníka magistrátu Řeřábka nyní? Dnes primátor Thoma před novináři důrazně upozorňuje na závažná pochybení tajemníka Řeřábka, zatímco vedoucí odborů se užasle podivují nad jejich vzájemným oslovováním se na poradách "Zdeňku" a "Juro". Nečekáme na katarzi v této tragikomedii už trochu dlouho?

Ladislav Vrabel