MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Friday, Sep 20th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Mýma očima: Podvody v kulturní komisi

Vážení přátelé, založil jsem novou kategorii "Mýma očima", kde si budete moci přečíst mnou psané sloupky z týdeníku Budějovicko. Sloupky proběhnou nejprve týdeníkem, zde si je můžete přečíst jako v archivu. Ladislav Vrabel

 

 

K poslednímu únoru magistrát města opustila úřednice Mgr. Petra Mašínová, administrátorka dotačních programů na odboru kultury. Paní Mašínová, dle dotázaných žadatelů, ale i členů kulturní komise velmi pečlivá, zásadová a korektní dáma, nedokázala přejít přes nesrovnalosti okolo vědomého porušování dotačních pravidel samotnou předsedkyní kulturní komise rady města Barborou Liškovou /HOPB/. Slečna Lišková zkreslila - nadhodnotila - některé výdaje ve vyúčtování peněz z dotací města,

a to při vyúčtování dotace na kulturní akci, kterou organizovala z loňských dotací do kultury. Když bylo paní Mašínovou zjištěno, že je ve vyúčtování slečny Liškové proplacena za dvě hodiny práce suma ve výši měsíčního platu a v dalších případech ve výši půl platu, proběhlo šetření v samotném Jihočeském divadle, pro které slečna Lišková akci organizovala. Zde bylo objeveno další pochybení. Mazání a přepisování výkazů práce některých projektu se zúčastnivších pracovníků Jihočeského divadla. Ve výkazech došlo k mazání, přepisování rukou předsedkyně Liškové a k navýšení času práce oproti realitě.

Primátor Thoma /HOPB/ se dle vyjádření paní Mašínové při jednání kulturní komise nepozastavil nad zjištěním, že byly vědomě a v rozporu se skutečností nadhodnoceny náklady projektu, ale zajímal se o to, jestli takto komise řeší každé vyúčtování. Propírání slečny Liškové mu nepřipadalo „košer“. Ani vedoucí odboru kultury nenašla odvahu, aby paní Mašínovou podpořila a do diskuze se nevložila.

Poslední zajímavostí je zápis ze schůze kulturní komise. Původní zápis byl i přes nesouhlas vedoucí odboru kultury Sedlákové a členů kulturní komise Šporclové /zastupitelka města HOPB/, Mráčkové, Turka, Beránka a Pány zkrácen o část, kde se hovořilo o pochybeních předsedkyně kulturní komise Liškové. A kým? Ano. Předsedkyní kulturní komise rady města České Budějovice Bárou Liškovou.

Ladislav Vrabel