MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

ODS navrhla odvolat náměstka primátora Petra Podholu

ODS navrhla odvolat náměstka primátora Petra Podholu

České Budějovice - O hlavu Petra Podholy usilovali na čtvrtečním zasedání zastupitelé z řad ODS. Jejich návrh na odvolání náměstka primátora nařčeného z nekalých praktik při rozdělování evropských dotací, ale neprošel.

Autor:
Redakce

Diskutovat (0)dnes 13:25aktualizováno dnes 17:01

Náměstek Petr Podhola se z jednání zastupitelstva omluvil.
Náměstek Petr Podhola se z jednání zastupitelstva omluvil.
Autor:

S návrhem, aby se na pořad jednání dostalo i hlasování o odvolání Podholy, vystoupil Vladimír Brůha, šéf zastupitelského klubu ODS. Podotkl také, že očekával, že s takovým návrhem vystoupí Podhola sám, anebo někdo z radniční koalice (OPB, ČSSD, TOP 09).

Koalice ale žádnou debatu o Podholovi nepřipustila. Hlasy většiny ODS, dvou komunistů a jedné zastupitelky za TOP 09 totiž nestačily ani k tomu, aby se věc vůbec dostala na program jednání.

Budějovický primátor Juraj Thoma (OPB) k tomu konstatoval, že problém vznikl na úrovni kraje a v prvé řadě by se jím měla zabývat krajská koalice ČSSD a ODS. Zároveň Thoma očekává, že sociální demokraté věrohodně vysvětlí informace, které se objevily tento týden v médiích.

Již ve středu vydali představitelé radniční koalice společné prohlášení, v němž konstatují, že je zpráva znepokojivá a Podholova ČSSD by měla celou záležitost vysvětlit. Žádné jiné kroky ale zatím koalice nepodniká.

Petr Podhola se jednání neúčastnil, od úterka je nemocný.

Podhola podle záznamu zveřejněného v Mladé frontě Dnes vyvíjel nátlak na bývalého ředitele Úřadu regionální rady Jihozápad Jiřího Trnku, aby zhruba 20 vybraných projektů firem spřízněných se sociální demokracií získalo evropskou dotaci. Bývalý tajemník jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) se podle záznamu v roce 2009 sešel s Trnkou a předložil mu seznam s projekty, které by měly, údajně na přání hejtmana, evropskou dotaci získat.

Zimola, jenž by měl shodou okolností na sjezdu ČSSD kandidovat na místopředsedu strany, se od kauzy distancoval s tím, že nikoho neovlivňoval a o zvýhodnění projektů nežádal. Celou situaci má v pátek vysvětlit vedení ČSSD.