MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

     Vážení přátelé,
 
     zatím je pro mě dosti nepochopitelné, proč Věci veřejné nemají větší podporu veřejnosti. Rozumím tomu, že tady v Českých Budějovicích se Věci veřejné zapsaly takřka tragicky, a není se co divit, někdy Vám převyprávím to o čem vím z dění ve VV před a po volbách, ale na celostátní úrovni se mi politika ministrů Bárty a Johna začíná líbit.
 
     Ladislav Vrábel 
 

Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

12.2.2011 14:41 - Ministr dopravy Vít Bárta (VV) se ve věci udělení sporné odměny na ministerstvu školství zastal svého spolustraníka Josefa Dobeše. Podle něho je dobře zaplacený úředník odolnější vůči korupci a pokud ušetří státu peníze, vysokou odměnu si zaslouží.

ParlamentníListy.cz obeslaly všechny poslance a ministry Věci veřejných s dotazem, zdali se jim zdá vysvětlení ministra školství Josefa Dobeše (VV) ohledně odměn zaměstnanců na ministerstvu školství dostatečné a zdali taková podezření o údajně nestandardních finančích odměnách nepoškozují obraz VV u veřejnosti, když sama strana deklaruje boj proti plýtvání a prosazuje maximální transparentnost.

Na serveru českapozice.cz se totiž uvádí, že nová ředitelka kabinetu ministra školství Jana Machálková byla odměněna za měsíc prosinec mzdou a odměnami ve výši 145 tisíc korun.

Dobeš si udělal nepřátele

Politici z Věcí veřejných se vesměs postavili za svého stranického kolegu. Nejvíce se ho zastal ministr dopravy Vít Bárta, který si myslí, že vysoké odměny pro schopné úředníky, kteří bojují proti korupci a plýtvání, vůbec nejsou neadekvátní.

„Seškrtat počet úředníků, zarazit řadu zakázek, které nemají důvod, generuje mnoho nepřátel nejen mezi přeživšími zelenými zakuklenci na MŠMT, ale i mezi spolupracovníky, kteří nechtějí sdílet Dobešovo manažerské tempo, které jasně říká: ´dokud neuděláme pořádek, tak na úřadu bydlíme a potíme krev´," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Bárta, který na svém úřadu také výrazně škrtá a šetří.

Odměna? Pro schopné klidně i 200 tisíc

Podle jeho názoru si ti, co takové náročné tempo zvládnou a jsou připraveni dělat nepopulární a nutné škrty, zaslouží klidně 200tisícovou odměnu. „Jedná se například o propouštění pánů ředitelů, vypovídání smluv kmotříčkům," doplnil Bárta.

„Zvláště, když jeden z nesmyslů hospodaření státní správy, který nicméně chápu a respektuji, je to, že co nevyčerpám do konce roku, vrátím Kalouskovi a už nikdy neuvidím. Stojím za Dobešem a říkám, že je to první skutečný manažer po revoluci, co řídí MŠMT a už na podzim jsem říkal, že tento rezort vyžaduje více času na viditelné úspěchy a výsledky podobně jako ministerstvo vnitra. Podívejte se, jak začíná kvést úspěch na ministerstvu vnitra. Na ministerstvu školství to bude ještě hodně bolet, protože je tam mnoho prohnilého," míní Bárta.

Nakopat kmotrům zadek

Bárta přiznal, že též dává stotisícové odměny. „Nestydím se za to. Státu ušetřím sedm miliard a za to, abych to dokázal, rozdám miliony na odměnách. Za to já se nikdy stydět nebudu. A říkám, že bez odměn bych to ani nezvládl. Chci co nejmenší úřad s nejlépe placenými lidmi, kteří pracují jako Dobeš nebo já. Mimo jiné poslední stotisícovou odměnu jsem dal v pátek úředníkovi, který odmítnul stotisícový úplatek. Je důležité dávat jasně najevo, že dnes nevládnou kmotři a že sebevědomí a úspěšní, tedy dobře placení úředníci, nakopou kmotrům zadek. Bohužel úplatky sedí mnoha úředníkům a uznávám, že ti se ještě ve spojení s neúspěšnými mimo jiné pár mediálními kampaněmi budou chvilku úspěšně bránit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Informace naší redakce z dobře informovaného zdroje z ministerstva potvrzují víceméně Bártovu verzi. Machálková totiž měla ušetřit peníze za mnohamilionové zakázky, které na ministerstvu byly ještě z doby působení Strany zelených a za to dostala odměnu. Po zelených údajně zůstalo na ministerstvu mnoho kostlivců ve skříni. Dále se předpokládá, že informace do médií pouští některý z úředníků, kterému nevyhovuje nový styl na ministerstvu školství. Úniky se budou patrně vyšetřovat.

John i Jankovský nemají námitek

Sám předseda Věcí veřejných Radek John stojí rovněž za svým místopředsedou Dobešem. „Pan ministr školství Dobeš jasně pojmenoval, kdo určoval a na základě jakých paramentů a výsledků řešil odměny. Myslím, že udělal maximální zveřejnění, což jistě veřejnost ocení," sdělil ParlamentnímListům.cz John.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nechtěl celou věc příliš komentovat s tím, že se ji příliš nezabýval. „Znám pouze sdělení, že odměny rozdělovali náměstci a že to prošetří. Je-li tomu tak, pak je toto sdělení po mém soudu dostatečné," doplnil pro redakci ministr.

Pokud nestandardní postup, personální důsledky

Místopředsedkyně strany a poslankyně Lenka Andrýsová považuje Dobešovo vysvětlení za dostatečné. „Vysvětlil, že v době, kdy paní Machálková působila jako poradkyně (od 22. 11. 2010 do 31. 1. 2011) byla zařazena do 13. platové třídy a 5. platového stupně. Náležel jí tak platový tarif ve výši 22 830 korun a osobní příplatek 12,5 tisíce korun. Celkem tak její hrubý plat činil 35 330 korun. O možné výši odměn pro tehdejší poradkyni Janu Machálkovou nerozhodoval on," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz Andrýsová se zdůrazněním, že pokud ale došlo k nestandardním postupům přímého nadřízeného Jany Machálkové při udělování odměn, měl by z toho ministr odvodit personální důsledky.

Poslankyně se navíc domnívá, že ministr Dobeš se naopak snaží efektivizovat práci svého ministerstva. „Od jeho nástupu  bylo propuštěno 18 procent zaměstnanců. Ke všemu od 1. 
dubna dojde k redukci počtu přímo řízených organizací, tzv. malých ministerstev. Negativní komentáře, které vychází z nepravdivých údajů, nás samozřejmě v očích veřejnosti poškozují. Při hodnocení práce ministrů ale musíme vycházet z reálných čísel a skutečností, které ukazují že se ministr snaží provoz svého úřadu zlevnit a zkvalitnit," uzavřela pro ParlamentníListy.cz Andrýsová.

Udělat v odměnách pořádek

Poslanci Jiřímu Štětinovi ministrovo vyjádření stačí. Je podle něho ale zavést pořádek do odměňování úředníků na úřadech. „Zákon o státní službě a přiznání majetku také nemáme. Žádný minist plat nestanoví a neví, kdo kolik bere," dodal Štětina.

„Já považuji vysvětlení za dostatečné i díky tomu, že ministr popřel informaci o původní výši odměny. Podobná podezření mohou poškodit obraz politiků i strany v případě, že se nestandardní odměny prokáží, jinak by se každé podezření mělo zakládat na relevantních informacích," odpověděl ParlamentnímListům.cz poslanec Jiří Rusnok.

Související:

Autor: Lukáš Petřík