MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Pražák: Jelen si myslel, že může všechno

     Vážení přátelé,

     dnes ráno mě probudila Madonna. Moje přítelkyně si jí pustila k vaření polévky do pizzerie. U písničky Papa Don't Preach jsem se téměř rozplakal. Následně jsme se smáli tomu, jaká je Madonna "srdcařka", ale mě se hlavou honily myšlenky na zimní stadion. V monitoru počítače zamilovaná Madonna se svým imaginárním přítelem a v hlavě zaměstnanci magistrátu, z nichž některý možná díky svým špatným počtům pobude pár dní bez své ženy. Musí to tak být? Vždyť každý je tak skvělým člověkem, když je totálně zamilovaný. Dokonce i pan Řeřábek musel být skvělým klukem, který se zamiloval a miloval všechno i uvnitř i okolo sebe. Naštěstí mi takové myšlenky pomáhají k tomu, abych si úředníky a politiky, jež jsem poznal v situacích, kdy se chovali nekorektně, mohl vybavit jako skvělé lidi. Lépe mi pak přes mysl přejde přání, aby se lidé jako pan Řeřábek měli skvěle, aby se jim v životě dařilo a aby byli šťastní. Doufám ovšem, že své štěstí najdou daleko od veřejné správy. Abych se ovšem vrátil k zimnímu stadionu. 
     Když mne poprvé oslovili dva zaměstnanci zimního stadionu a dali mi do rukou důkazy o pronájmech ledu zdarma, tedy spíše s tím, že peníze za pronájem putovali do rukou soukromých, nevěděl jsem přesně, co udělám. Každá žádost o informace na magistrátu je zpoplatněna. Když jsem kupříkladu požádal o kopie smluv o pojištění majetku města, ukázalo se, že bych měl zaplatit více než třináct tisíc korun, a to je, přestože jsem zvyklý investovat své peníze do informací o chodu magistrátu, trochu moc. Netušil jsem tedy, kudy do zimního stadionu vstoupím. Požádal jsem o informace o pronájmech ledu za konkrétní dny a ejhle. Na zimním stadionu se podle interních zpráv začaly skartovat dokumenty, podle dalších zpráv se v kanceláři zimního stadionu začal pravidelně objevovat tehdy nemocný  a odvolaný tajemník magistrátu Řeřábek a následně jsem se doslechl o padělání dokumentu, jenž měl antedatováním zpřístupnit led zaměstnancům magistrátu za zvláštních cenových podmínek. Pak už se jen vymyslelo, jak pronájmy rozepsat tak, aby "nezaplacené" pronájmy vycházely na zaměstnance magistrátu a doplatilo se několik desítek tisíc. Alespoň takhle mi to odprezentovaly zdroje ze zimního stadionu. Následně mi řekl při jedné ze schůzek kvůli předzahrádce pizzerie tajemník magistrátu Suchopár, že jsem odkryl špičku ledovce. Finanční machinace na zimním stadionu budou pravděpodobně mnohem hlubší, než se zdálo na první pohled. 
     Dva dny před volbami, kdy byli propuštěni vedoucí stadionu Píša a jeho zástupce Růžička, jsem se s oběma setkal u pana Růžičky doma a následně jsme spolu strávili několik hodin nejen rozhovory o tom, jak to na zimním stadionu fungovalo, ale také nad dvěma kontrolními zprávami, které popisovaly statisícové úniky z městské pokladny skrze špatně účtované platby za placení služeb poskytovaných klientům zimního stadionu.
     Dnes si z magistrátu policisté odnášejí dokumenty v prádelním koši a otočili se nejednou. Je to smutné, ale co se týče boje s korupcí, je nutné, aby byl tento případ dořešen a viníci náležitě potrestáni. Možná se nám povede postupně obnovit policejní vyšetřování třeba odbahňování rybníků a dalších finančních machinací. Možná se dostaneme až k našim nejvyšším. Ti se totiž ke svým ohromným majetkům museli nějak dostat. Předpokládám, že kdyby se vrátili do státních a městských pokladen pouze peníze, které byly přesunuty z veřejných zdrojů na soukromé účty trestnou činností, nemuseli by být třicetiletí zaměstnaní muži finančně závislí na svých rodičích, pokud chtějí vychovávat jedno dítě. Vrátit tyto prostředky je ovšem utopií. Snad, pokud se budeme snažit, bychom se mohli alespoň dostat do situace, kde nebudeme nuceni podílet se na trestné činnosti, pokud chceme pracovat. 
 
     K článku pana Pražáka musím dodat, že si vinou pana Jelena jistý nejsem. Zaměstnanci, kteří kauzu rozpoutali a přišli s prvními informacemi obviňovali právě druhou stranu. Především pana Růžičku. O panu Píšovi pak hovořili jako člověku, jenž je držen v nevědomosti. Co mě se týče, nechci předjímat, kdo je za zmizelé statisíce zodpovědný. Vím ovšem jistě, že pánové Jelen a Růžička spolu mají osobní spor ještě z dob, kdy spolu hráli hokej. Pan Jelen to dotáhl na radního Českých Budějovic a pan Růžička na zastupitele Boršova a jedničku místní kandidátky ČSSD. Jejich cesty se zkřížili na zimním stadionu. Jestli je pravdou to, co tvrdí pan Růžička, tady že pan Jelen "nařizoval", nebo to, co mi tvrdili zaměstnanci zimního stadionu, tedy to, že pan Růžička "obcházel", nedokážu posoudit. Doufejme, že naši moudří soudci tuto situaci posoudit budou schopni. Informací pana Pražáka si vážím. Nejen, že byl jedním ze zakladatelů ODS, ale také zná velmi dobře prostředí českobudějovického hokeje.

     Ladislav Vrábel
 

Pražák: Jelen si myslel, že může všechno

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Bývalý trenér budějovických hokejistů říká, že aféru s černými pronájmy ledu má na svědomí exnáměstek Thomy.

Diskutovat (0)dnes 7:00

Extrenér budějovických hokejistů Karel Pražák (na snímku) je přesvědčen, že černé pronájmy ledu nařizoval bývalý náměstek primátora František Jelen.
Extrenér budějovických hokejistů Karel Pražák (na snímku) je přesvědčen, že černé pronájmy ledu nařizoval bývalý náměstek primátora František Jelen.
Autor: Deník

Bývalé vedení budějovické radnice může podle Karla Pražáka za to, že vznikla aféra s černými pronájmy ledu na zimním stadionu. Jak Deník včera informoval, přijde kvůli kauze o místo Jiří Zavoral, šéf odboru sportovních zařízení. „Náměstek Jelen vystupoval z pozice síly,“ říká 66letý extrenér budějovických hokejistů, který také působil jako vedoucí stadionu.

Co si o celé kauze myslíte?
Protože zajišťujeme memoriál Miroslava Dvořáka, dostali jsme se do té samé situace, že jsme museli žádat radu, aby nám město vyšlo vstříc s cenou ledu a pronájmu zimního stadionu. Viděl bych to vedvou rovinách. Jedna ukazuje na to, že je tu nedostatek ledové plochy. Vzhledem k tomu dochází k různým tlakům. Město by mělo zvážit, jestli nevyužít prostor v dosahu zimního stadionu, kde je kompletní strojovna, a neuvažovat ještě o jedné ledové ploše.

Který prostor myslíte?
Letní kino. Je to ideální prostředí pro mládež a děti, aby nemusely čekat, až zamrzne rybník. Je totiž jasné, že většinu ledu na stadionu pokryjí v současné době kluby a Dům dětí a mládeže.

A jaká je druhá rovina problému?
Systém nájmů a snižovaných cen. Jsou dvě možnosti. Buď tak, jak je to dnes, a pak může být sleva naprosto jasně definovaná. Anebo model, který mi vykládal senátor Kubera v Teplicích: poskytnout těm dotčeným plnou cenu nájmu a ti ho zaplatí zimnímu stadionu. Vyhýbají se tak jakýmkoli slevám. Spolky, které mají na slevu právo, dostanou peníze a zaplatí standardní nájem. Tím se zabrání tomu, že někdo, jako v našem případě, by využíval výhod někoho jiného ku svému prospěchu. U nás se ukazuje, že ty tlaky šly s největší pravděpodobností z radnice.

Takže věříte slovům dvou propuštěných zaměstnanců odboru sportovních zařízení, že na ně tlačil náměstek primátora František Jelen?
Já jsem o tom přesvědčen. A že ty dva propustil, to byl akt osobní msty.

A jaký by k tomu měl důvod?
Myslím si, že náměstek Jelen vystupoval z pozice síly. Překročil trošku svůj osobní rámec a domníval se, že může vládnout všemu. Podle mého názoru do pravomocí odboru vůbec neměl zasahovat.

Ale co by z toho měl?
Jsou tu možnosti různých dohod a poskytování vzájemných výhod, jakýsi systém, který používá mafie. Nevěřím tomu, že bez souhlasu vedení města by se mohly takové věci dít. Jsem přesvědčen o tom, že by si to ti zaměstnanci nedovolili. Vytvářel se na ně tlak, aby se na tom nějak podíleli.

Jak se to s ledem dělalo za vás?
Je to problém volných ploch. Když jsem byl vedoucím zimního stadionu, dělala nájmy podřízená a fungovalo to bez problémů. Nejdřív si led obsadil klub a pak se teprve prodával, za plnou cenu. Pokud měl někdo výhodu, definoval ji v objednávce.

Podobnou kauzu jste tedy za svého působení neřešil?
Vím, že byly problémy za tohoto vedení. Jedna zaměstnankyně kvůli tomu odešla, mluvilo se o tom, že se ti dotčení pokoušeli získat výhodu nějakým darem. Ta pozice byla zrušená, změnil se systém, ale je nevyhovující. Město by mělo umožnit přímou platbu. Ne běhat na radnici a platit fakturou, ale kartou na místě.

Kauza nyní bude stát místo Jiřího Zavorala, šéfa odboru. Nakolik má on vaši důvěru?

Na STARZ (správa tělovýchovných a rekreačních zařízení města - pozn.red.) přišel v době, kdy jsem tady působil jako trenér. Znám se s ním, mám s ním pozitivní zkušenost, nechtěl bych ho nijak očerňovat. Byl vedoucí, takže odpovědnost má, ale ten systém je příliš komplikovaný. A myslím si, že bez vědomí nadřízených by pan Zavoral ty kroky nedělal.