MAFIEvKRAVATACH.cz

Korupce vládne politice

Thursday, Sep 19th

Last updateSun, 12 May 2024 7pm

Stěrače stály tajemníka místo

     Vážení přátelé,

     Vy, kteří znáte příběh Fresh Pizzerie u Žáby a snahy o její předání tajemníkem magistrátu do jiných rukou, určitě víte, že ulámané stěrače byly pouze, jak vtipně napsali novináři, špičkou ledovce. Bývalý tajemník magistrátu se dopustil mnohem hrůznějších činů, než tohoto hloupého vandalského činu v opilosti. Občas si vzpomenu na ten nepříjemný pocit, jak Vás někdo shora tlačí a Vy nemáte absolutně žádnou možnost se z podtlaku vymanit nebo dokonce tuto sílu přetlačit či běh událostí otočit. Když jsem sepisoval první podpisové archy, vůbec jsem nevěděl kudy kam. Když mě onehdá povzbuzovala Ing. Arch. Urbancová s tím, že pan Řeřábek je sice mocný, ale také ve své opilosti dělá chyby a podle její prognózy se zničí sám, zatímco mě nadělovala mládí, schopnosti a vytrvalost, nevěřil jsem ani procentem, že by se mohlo podařit dostat tehdejšího tajemníka magistrátu z funkce pryč. Prakticky všichni mí známí pana Řeřábka opěvovali coby neodvolatelného. O jeho trezoru, ve kterém "na každého něco má" kolovaly historky. O jeho propojení s knížetem Dlouhým z Hluboké jakbysmet. Ukázalo se, že vliv a konexe pan Řeřábek opravdu má. Co se týče obrovské podpory pana Dlouhého, tou pan Řeřábek, alespoň ve sporu o pizzerii, nedisponoval od začátku kauzy. Na počátku kauzy se totiž pan Dlouhý vyjádřil tak, že tato záležitost je věcí pana Řeřábka. Později se ale věci změnily. Jeden můj kamarád a také blízký kamarád Martina Kuby se mi snažil vysvětlit, že pan vícehejtman má také povinnosti vůči některým lidem a musí chránit některé zájmy. Martin Kuba byl tím, kdo se za pana Řeřábka postavil a tím, přes kterého "nejel vlak". 4.3. 2009 mi primátor Thoma řekl, že by mi rád pomohl, ale že se nemůže dokola hádat s doktorem Kubou. Řekl mi, že se obává neschopnosti mi pomoci, pokud pan Kuba bude stát proti. A pan Kuba v radě města stál proti. S panem Tetterem a Kábele za zády. Po jednání primátor prohlásil, že socha spravedlnosti, která stojí na chodbě magistrátu před zasedací místností rady města, by se měla rozletět na tisíc kousků. Paní náměstkyně Popelová mi pár minut na to poradila, abych se obrátil na soud, protože radou města mi už pravděpodobně nikdy žádná žádost kladně neprojde, ani kdyby se snažila sebevíc.
     Ladislav Vrábel

 Zdroj: Českobudějovický deník

Stěrače stály tajemníka místo


České Budějovice - Na začátku stál obyčejný vandalský čin, jichž se v krajském městě stávají desítky ročně. Na konci pak politická kauza, která otřásla budějovickou radnicí a jakou jihočeská metropole už dlouho nepamatuje. Kvůli takzvané 'stěračové kauze' přišel o místo bývalý tajemník magistrátu Zdeněk Řeřábek a dočasně také primátor města Juraj Thoma. Soudní spor, který vede Řeřábek ohledně svého propuštění s radnicí, do dnešního dne neskončil. Tuto informaci potvrdil současný tajemník Václav Suchopár. "Pokud já vím, tak je to stále u okresního soudu. Nemám však kompetenci se k tomu jakkoliv vyjadřovat, protože se jedná o občanskoprávní spor pana Řeřábka," zdůraznil včera Václav Suchopár.
Samotný odvolaný tajemník se k problému aktuálně nijak nevyjádřil. V průběhu celého včerejšího dne měl vypnutý svůj mobilní telefon a na dotazy Deníku nijak nereagoval.
O něco sdílnější byl iniciátor sporu podnikatel Ladislav Vrabel, který vystupuje ve 'stěračové kauze' jako poškozený. Nesmířil se s tím, že policie celý případ nakonec pro nedostatek důkazů odložila, a zvažoval proto, že podá žalobu na město. Dodnes tak však neučinil, protože věří, že radnice nakonec soudní při s bývalým tajemníkem vyhraje.
"V současné době je to stále ještě otevřené. Záleží na tom, jak dopadne Řeřábkův soud s radnicí. Pokud skutečně opustí místo tajemníka magistrátu a nebude nám už tak moci nijak škodit, tak tu žalobu podávat nebudu," vysvětlil Ladislav Vrabel. A jak celý případ, který tak výrazným způsobem ovlivnil českobudějovickou politickou scénu, vlastně začal? Ve čtvrtek 4. března oznámil provozovatel pizzerie Fresh na Piaristickém náměstí Ladislav Vrabel na linku 158, že mu kdosi poškodil stěrače na dvou vozidlech, která měl zaparkovaná u domu. Za dotyčného vandala přitom označil tehdejšího tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka.
"Ve čtvrtek kolem 23. hodiny jsem spatřil podnapilého tajemníka Řeřábka, jak dělá cosi u předních skel našich aut. Když jsem vyšel ven, viděl jsem, že mám zlámané dva stěrače u obou automobilů a vytočené zpětné zrcátko," popsal tehdy Vrabel.
 
Řeřábek vše popřel
 
Zdeněk Řeřábek však jakákoliv nařčení z vandalismu od počátku jednoznačně popíral. "Nic takového jsem rozhodně nedělal, to je lež," reagoval rezolutně na všechna obvinění.
Jeho vysvětlení však primátorovi nestačilo a na konci dubna jej odvolal. Údajně kvůli dvaceti vážným pochybením, kterých se Řeřábek dopustil. Kladl mu za vinu opakované porušování pracovních povinností, vnitřních předpisů radnice, ale i řady zákonných norem. Přestože byl podle Thomy Řeřábek na tyto problémy opakovaně upozorňován, vůbec nic pro jejich nápravu neudělal. "O pochybeních jsem informoval ředitele krajského úřadu Luboše Průchu a požádal jej o souhlas s odvoláním Řeřábka. Shledal uvedené důvody za relevantní a vyslovil s odvoláním tajemníka souhlas," uvedl na konci dubna Thoma.
V polovině června však odvolali z funkce nespokojení členové zastupitelstva i jeho. Až do podzimních voleb tak vedl provizorně jihočeskou metropoli lidovec Miroslav Tetter. Thoma se ovšem do čela radnice v listopadu vrátil.
 
(PAVEL KROUPA)
 
---
 
Kauza stěrače
 
- v noci ze 4. na 5. března zlomil neznámý pachatel stěrače u aut Ladislava Vrabela. Ten obviňuje z činu tajemníka Zdeňka Řeřábka - spis putuje po úřadech, na konci dubna odvolává primátor Thoma Řeřábka z funkce - Policie ČR v srpnu případ odložila pro nedostatek důkazů
 
Foto - HYBATEL. Ladislav Vrabel odstartoval v březnu "stěračovou kauzu". Z vandalismu obvinil tajemníka Zdeňka Řeřábka.
Foto - Deník/ Jaroslav Sýbek